Black Friday? In sweatshops zijn álle vrijdagen gitzwart

Aanstaande vrijdag is het Black Friday. Black Friday zorgt in Amerika voor volledige koopgekte en is goed voor een grote omzetpiek voor o.a. grote modeketens. Maar hoe zwart zijn de vrijdagen in de sweatshops waar de fast fashion voor deze kledingketens geproduceerd wordt? De week voorafgaand aan Black Friday starten de korting countdowns al en de goedkoopste aanbiedingen vliegen je inmiddels ook in Nederland om de oren. We kunnen er niet meer omheen, maar zonder twijfel weigert The Next Closet hieraan mee te doen. We zeggen nee tegen deze koopgekte en staan op. We willen je inspireren om te investeren in kwaliteit en duurzaamheid.

Onze duurzame missie is om de vervuilende fast fashion industrie tegen te gaan: er is al zoveel mooie kleding in omloop en we streven ernaar tweedehands kleding mainstream te maken. Black Friday in Nederland is lang zo zwart niet als die van de mensen die de kleding – die deze week tegen onredelijke prijzen in de uitverkoop komt – produceren in sweatshops. Dáár zijn de vrijdagen altijd en pas écht gitzwart. Wij zeggen daarom nee tegen Black Friday en gaan voor Green Wednesday, want waarom nieuw als er al zoveel moois is? Als je het doet, doe het dan goed en shop duurzame merken óf geef kwalitatieve designerkleding een volgend leven via ons platform voor tweedehands designerkleding.

image

Waarom verdient kleding een tweede leven? Om een sustainable statement te maken, delen we fashion-gerelateerde feiten die er niet om liegen.

– Per jaar consumeren we in Nederland 18 kg textiel. We gooien 40 items per persoon weg, terwijl 25% daarvan geschikt is als tweedehands item.

– We schaffen zo’n 60% meer kleding aan dan vijftien jaar geleden, maar we gooien deze ook eerder weer weg. Het verdubbelen van de levensduur van jouw kleding door deze een tweede leven te geven, scheelt jaarlijks 24% aan CO2-uitstoot.

– Door de levensduur te verlengen, hoeven er minder items geproduceerd te worden. De productie van een jeans kost namelijk al 7.300 liter water. Dat zijn 61 badkuipen vol.

image

Reden genoeg om eens goed na te gaan waarom je precies de winkel induikt om goede Black Friday deals te scoren, toch? Kies voor duurzame, kwalitatieve tweedehands designer items. Help mee om onderstaande cijfers te verdubbelen en creëer samen met The Next Closet een duurzame en leefbare wereld! Benieuwd wat The Next Closet samen met jou al bereikt heeft tot dusver?

– Samen hebben we 5.657 tops een nieuw leven gegeven. Per 5,5 katoenen tops sparen we maar liefst 10.000 liter water uit – dat zijn 83 badkuipen vol!

– Ruim 756 jeans hebben via ons platform een nieuwe eigenaresse gekregen. Van het water dat bespaard wordt door deze niet nieuw te produceren kunnen 4,6 miljoen Nederlanders een dag drinken.

– De 3.421 truien en vesten die we verkochten, vormen een kledingberg van 1197 kg! Per 100 wollen truien, bespaart dit de CO2-uitstoot die 52 bomen in één jaar opnemen.

image

Duurzame kledingmerken Wunderwerk en Veja weigeren net als wij om aan Black Friday mee te doen. Andere stijlvolle en sustainable merken die je bij The Next Closet shopt zijn onder andere AcneStella McCartneyFilippa K en meer.

Klik hier om de items die jij niet langer draagt een tweede leven te geven.

error: Content is protected !!