Closet update Carolien Karthaus-Spoor

Als co-founder van het Amsterdamse label voor borstvoeding shawls Lemej, liefdevolle moeder van Otis, getrouwd met regisseur en producer Jon Karthaus is Carolien een bewonderenswaardige actrice, presentatrice en zangeres. Haar designerkleding geeft ze al jaren een tweede leven via The Next Closet en we spraken Carolien onder andere over een fijne closet update – vol minimalistische items van By Malene Birger, Avelon en Sessùn. Lees je mee?

Blazer: Ilja Visser, broek: Whiite, haksandalen: Alexander McQueen

Eerder vertelde je ons over jouw liefde voor mode en dat je die te danken hebt aan je moeder en peettante…

Welke designers zijn er met de paplepel ingegoten?
“Bij mijn peettante is dat Chanel – ze heeft mooie items van dit merk in de kast hangen. Ik dacht dat ik dat nooit kon bereiken, maar uiteindelijk ben ik supertrots op het aantal tassen dat in mijn kast prijkt. Ik mocht een keer mee naar Rue Cambon, alleen al de manier waarop wij werden onthaald: een en al vakmanschap. Het is alsof je een stukje kunst koopt – fantastisch!”

Wanneer en wat was jouw eerste designer aankoop?
“Ik was vijftien jaar oud en had net een commercial opgenomen voor de Etos. Ik ben toen naar Paul Warmer gegaan en heb daar echte Giuseppe Zanotti hakken gekocht. Ze waren zó over de top: knalblauw met oranje en geel: ik vond ze fantastisch – te gek! Ik heb ze heel lang gehouden, maar op een gegeven moment heb ik ze weggedaan, want ik droeg ze niet meer. Het voelde als een symbool van een mooie klus.”

Eerder vertelde je ons dat je dol bent op het Scandinavische design: clean, simple, all over fashion…

Sluit je je hierbij nog steeds aan of zou je je stijl op dit moment anders omschrijven?
“Mijn stijl is nog hetzelfde – zo fijn. Ik ben nog steeds dol op het Scandinavische design van bijvoorbeeld Frenken en By Malene Birger, maar hier heb ik de laatste jaren ook mooie nieuwe merken aan toegevoegd. Een nieuw merk is bijvoorbeeld Hunkøn. Er zijn zoveel toffe items en veel van deze merken hebben ook Scandinavische invloeden.”

SHOP HIER THE CLOSET OF CAROLIEN


Jumpsuit: Won Hundred (binnenkort online)

Wat is jouw grootste modeblunder?
“Als ik foto’s van vroeger terugkijk, dan denk ik weleens: what was I thinking? Vroeger was het echt te veel: heftige lippenstift, kleding en schoenen. Nu focus ik mij meer op één ding tegelijk – less is more! Het minimalistische is echt mijn stijl nu.”

Van welk stuk in je kast doe je nooit afstand?
“Mijn Chanel tassen – dat zijn echte erfstukken! Ik hoop dat als ik ooit een dochter krijg, ik die door kan geven aan haar.”

Als je de rest van je leven nog maar één outfit mocht dragen, welke zou dat dan zijn?
“Dan kies ik een outfit die je zowel overdag als ’s avonds kunt dragen: een mooie basic outfit. Iets wat je altijd kunt dragen: een mooie pantalon of skinny jeans in het grijs of zwart gecombineerd met een dun geweven chique trui met een colbert en een tas. Natuurlijk niet te vergeten met een lange mantel tot de grond.”

SHOP HIER THE CLOSET OF CAROLIEN

Haksandalen: Alexander McQueen

In jouw carrière kruip je vaak in de huid en outfit van een ander – wanneer ben je begonnen met acteren?
“Acteren doe ik al van jongs af aan. Ik was zes jaar oud en speelde in mijn eerste film Antonia – die later bekroond werd met een Oscar! Ik was altijd bezig in het jeugdtheater, daar deed ik echt mijn ding en zo speelde ik elke winter een voorstelling. Toen ik nog heel klein was, maakte ik samen met mijn beste vriendinnetje toneelstukjes en die voerden we dan op voor onze ouders – toen is mijn passie voor acteren ontstaan.”

Wat trekt jou zo aan in de acteerwereld?
“Wat ik het allerleukste vind is om continu in de huid te kruipen van iemand anders – dat je elke dag iemand anders mag zijn! Geen werkdag is hetzelfde. Je bent steeds op zoek naar een nieuw personage – hoe diegene loopt, zich kleedt, enzovoort. Iedereen droomt er toch van om een keer iemand anders te zijn? Dat mag ik elke dag voelen!”

Heb jij nog een grote droom wat betreft acteerrollen?
“Zoveel… denk aan V for Vendetta, er zijn veel mooie vrouwenrollen die ik erg graag zou willen spelen. Ik ben vooral erg hongerig naar wat er allemaal nog gaat komen!”

Je bent alweer bijna een jaar moeder van een geweldige zoon: Otis…

Hoe combineer je dit met jouw carrière als actrice?
“Dat gaat gelukkig goed. Jon en ik wisselen dit af qua werk: ik ben meer thuis wanneer hij een groot project heeft en vice versa. Heel fijn is ook dat ik met Lemej veel thuis kan doen. Laatst had ik twee nachtshoots achter elkaar en de volgende morgen stond dat mannetje alweer te springen – best pittig soms! Gelukkig vangt Jon dan weer die momenten op en zo doen we het echt samen. Bij het moederschap is het voor mij een vak om een goede combinatie te kunnen maken tussen werk en het opvoeden van Otis.”

SHOP HIER THE CLOSET OF CAROLIEN


Two-piece: Fabienne Chapot

Hoop je dat hij in jullie voetsporen treedt?
“Nou… ja en nee! Ik hoop zeker dat hij lekker creatief en muzikaal is en kan doen wat hij wil. Maar eerlijk gezegd is dit vak lastig en werk is absoluut niet gegarandeerd. Dus ik hoop dat hij zijn eigen weg kiest en niet per se voor het acteervak.”

In welke stijl kleed je Otis?
“Net zoals mezelf: een combinatie van het Scandinavisch design en veel Nederlandse merken. Het is net wat ik leuk vind: stoer of chic, het verschilt per dag! Ik wissel de stijlen graag af, het moet lekker zitten en hij moet zich goed kunnen bewegen.”


Blazer: Ilja Visser, broek: Whiite, haksandalen: Alexander McQueen

Welke rol speelt duurzaamheid in jouw leven?
“Best een grote rol. Ik breng mijn kleding altijd naar The Next Closet in de hoop het een tweede leven te geven. Wat voor mij alweer klaar is, is voor iemand anders fantastisch. Ik recycle mijn kleding om een langere levensduur te creëren, zodat het dus niet te snel wordt weggegooid. Daarnaast eten wij zelden vlees en proberen we een aantal dagen in de week vegetarisch te eten. Als iedereen dat doet, wordt er een hoop vervuiling tegengegaan in de vleesindustrie. Bovendien zijn wij ook bewust met het weggooien van verpakkingen. Het is behoorlijk shockerend hoeveel verpakkingen je eigenlijk weggooit. Met die kleine in het gezin koop ik bewust luiers die biologisch zijn, die zijn minder slecht voor het milieu. Wanneer wij vlees kopen, kies ik voor de ecologische slager en wat betreft groenten, die kopen wij ook biologisch en het liefst doen we dit op de markt.”

Hoe zien wij dit terug in jouw kledingstijl?
“Ik koop niet graag bij grote ketens, liever ga ik naar boetiekjes en dat zie je ook terug in de items die ik bij The Next Closet inlever. Ik besteed graag aandacht aan merken die hun items duurzaam produceren. Ik heb een tas van Matt & Nat die is gemaakt van ananasbladeren – vegan leer dus! Met Lemej proberen wij ook zo sustainable mogelijk te produceren.”

SHOP HIER THE CLOSET OF CAROLIEN

Blazer: Avelon, Broek: Avelon

Is er nog een kledingstuk wat je op dit moment verkoopt waar een bijzonder verhaal achter zit?
“Het blauwe pak van Avelon wat ik draag tijdens de shoot is een van de eerste items die ik gekocht heb na mijn bevalling. Best spannend, want je lichaam is dan nog niet helemaal terug in shape en het pak is dus ook best snel weer weggegaan. Tijdens de shoot was ik toch wel weer lichtelijk verliefd geworden op het pak.”

Als we jou de volgende keer spreken, waar sta je dan in je leven/carrière?
“Ik hoop in ieder geval dat ik het moederschap, ondernemen en acteren goed kan combineren met mooie projecten! Mijn werk vind ik ontzettend leuk en als recente onderneemster met Lemej kan ik er onwijs veel energie uit halen.”

SHOP HIER THE CLOSET OF CAROLIEN

Fotografie: Lidian van Megen
Model: Carolien Karthaus-Spoor
Visagie: Marielle Slooten
Styling: Esra Buke
Tekst: Claudia de Groot

 

error: Content is protected !!