Designer cadeaus selected by Marieke Eyskoot

Ze is duurzame mode en lifestyle-expert en deelt haar kennis om een bewust leven zo bereikbaar mogelijk te maken voor iedereen. Marieke Eyskoot schittert deze maand in onze ‘Selected by’. Ze geeft lezingen, is presentatrice en schrijft boeken: dit alles om onze wereld duurzamer te maken. Daar zijn we blij mee! Deze decembermaand hebben wij Marieke gevraagd een duurzame gift guide samen te stellen, want wie kunnen we op dit gebied beter om advies vragen dan deze inspirerende dame. Ontdek Marieke’s visie op de koopgekte in december en het perfecte, bewuste cadeau, dat je daarna meteen kunt shoppen in haar gift guide. De gift guide is onder andere gevuld met pre-loved items van Marieke zelf die je hier kunt bekijken.

SHOP HIER DE DUURZAME GIFT GUIDE

In jouw boek, ‘Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle‘, geef je onder andere tips over duurzame mode. Welke tip pas je het liefst zelf toe?

“Een van mijn lievelingstips is om alleen kledingstukken te kopen waarvan je denkt: yes dit is fan-tas-tisch. Dat zijn de items waar je altijd naar grijpt als je iets tofs aan wilt of je heel ‘powerfull’ wilt voelen. Je kent het vast, die outfits waar je dan vaak complimenten over krijgt, maar dat komt dan ook doordat je je er goed in voelt. Dat straal je uit.”

Waar komt jouw drive voor het strijden voor een duurzamere kledingindustrie vandaan?

“Ik heb mij al vanaf vrij jonge leeftijd gerealiseerd dat ik totaal per toeval in een ongelooflijk rijk land geboren ben. Relatief natuurlijk, er zijn ook mensen die het niet zo goed hebben. Maar er is hier democratie en er zijn mensenrechten, vrouwenrechten en vrijheid. Daar heb ik helemaal niets voor gedaan en heb ik gewoon gekregen. Ik heb er, vind ik, daarom ook niet meer recht op dan wie dan ook. Voor hetzelfde geld was ik in Bangladesh geboren en naaide ik nu onze kleding, daarom probeer ik alles dat ik zomaar gratis heb gekregen in te zetten om die balans tussen arm en rijk beter te maken.”

De feestdagen staan voor de deur en de koopgekte komt al flink op gang. Hoe ga jij hiermee om?

“Ik denk dat we niet per se gelukkiger worden van veel meer kopen. Dat heb ik zelf ook ervaren: kwaliteit boven kwantiteit werkt echt. Ik word veel blijer van een paar goed gekozen stukken met een goed verhaal, dan van een volle kledingkast. Ik probeer ook heel bewust te zijn van het feit dat ons op allerlei manieren wordt aangepraat dat we niet goed genoeg zijn. Via verschillende media horen we dat we niet de juiste kleding dragen, niet dun genoeg zijn of dat onze huid niet glas genoeg is. Alles is erop gericht om ons ongelukkig over onszelf te laten voelen, zodat we dit door het kopen van producten gaan oplossen. Dat maakt het behoorlijk moeilijk om je heel duurzaam te gedragen. We worden zoveel mogelijk gestimuleerd om maar te blijven kopen om er maar bij te horen. Ik denk dat deze druk op ons uiterlijk een van de grote redenen is waarom we het moeilijk vinden om ons gedrag te veranderen. Het is belangrijk om ons te realiseren dat we niet aan het perfecte plaatje hoeven te voldoen. We hoeven niet continu nieuwe spullen te kopen, want er is al genoeg van alles. Er worden bijvoorbeeld jaarlijks 100 miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Die zijn natuurlijk echt niet nodig.”

Doe jij dan wel decemberinkopen?

“Ik doe zeker aan cadeautjes, heel graag zelfs. Ik geef bijvoorbeeld vaak dingen van mezelf weg, waarvan ik denk dat iemand anders er blijer van wordt. Ik geef met kerst aan mijn geliefden altijd een uitje of een ervaring en ik probeer als we Sinterklaas vieren geen cadeaus te geven die prullaria zijn. Ik geef liever iets waarvan ik zeker weet dat die persoon het graag wil hebben en dan het liefst tweedehands.”

SHOP HIER DE DUURZAME GIFT GUIDE

Wij denken dat het geven van tweedehands cadeaus in plaats van nieuwe spullen een grote duurzame impact kan hebben. Hoe kijk jij hiernaar?

“Dat klopt zeker. Of het nou gaat om kledingstukken, tassen, accessoires of boeken, alles is er al. Het is niet zo dat we een groot tekort op de wereld hebben aan spullen. Als je naar Marktplaats, The Next Closet of andere tweedehands websites kijkt, staat het helemaal vol met producten die we ooit hebben gekocht, maar niet heel veel hebben gebruikt. Er is geen enkele reden om deze producten niet tweedehands te kopen. Het gaat erom dat het product van kwaliteit is, zodat het lang meegaat. Dan is het juist bijzonder dat iets een tweede leven krijgt, een extra verhaal. Dat maakt het voor mij een mooier cadeau. Voor de persoon die het krijgt, maar ook voor de wereld.”

Er ligt vaak nog een taboe op het geven van tweedehands cadeaus. Mensen vinden het soms minder luxe en goedkoper uitstralen. Wat zou je mensen willen meegeven die nog twijfelen over het kopen van een tweedehands cadeau?

“Tweedehands shoppen heeft juist heel veel voordelen. Zo heeft het product meer karakter, is het vaak van goede kwaliteit, heeft het een mooi verhaal en kost het ook nog eens stukken minder. Daarnaast is het beter voor de wereld en het milieu. Ik heb het idee dat dat taboe wel verdwijnt en dat het daar nu ook tijd voor is.”

Je hebt voor The Next Closet een second hand gift guide samengesteld. Kun je hier iets meer over vertellen?

“In de gift guide heb ik ten eerste items gezet die ik zelf ook wel zou willen. Daarnaast heb ik geprobeerd de collectie zo inclusief mogelijk te maken, zodat iedereen er iets aan heeft en heb ik vooral de duurzame modemerken eruit gepikt. In de collectie zul je veel tassen, accessoires en jasjes terugvinden en een aantal feestelijke items. Ik vind het belangrijk dat de stukken tijdloos zijn, zodat je ze veel kunt blijven dragen en makkelijk kunt combineren.”

Wat is voor jou het perfecte cadeau?

“Het perfecte cadeau is het cadeau dat de persoon echt graag wil hebben en ook gaat gebruiken. Het liefst natuurlijk een product dat een minimale impact op de wereld heeft en goed is voor de mensen die het produceren. En als het kan, tweedehands. Daarnaast hoor ik vaak dat mijn boek het lievelingscadeau van veel mensen is: dat ze het graag weggeven aan vrienden, familie en collega’s. Zo eervol! Lezers zeggen dat ze het gevoel hebben dat ze door het boek eindelijk weten hoe ze kunnen bijdragen aan een betere wereld. Of dat ze alleen nog maar kopen van merken en winkels die in het boek staan, waar The Next Closet natuurlijk deel van uitmaakt.”

SHOP HIER DE DUURZAME GIFT GUIDE

Starring: Marieke Eyskoot
Tekst: Marcella Cazzato
Beeld: Robert Alexander & Melody Lieftink

error: Content is protected !!