Duurzame mode-ontwerpers in opmars
Q&A met ontwerpduo Yasmina Ajbilou en Lynn Kate Rosdorff
Twee keer in het jaar verandert het Westergasterrein in Amsterdam in het grootste modefestijn van Nederland en deze week is het weer zo ver: hallo Amsterdam Fashion Week! Vier dagen lang biedt het terrein een podium aan gevestigden talenten zoals Edwin Oudshoorn en Spijkers & Spijkers, veelbelovende talenten als Alexandra Frida en Liselore Frowijn, maar ook aan nieuwe ontwerpers zoals Ajbilou & Rosdorff A.K.A. Yasmina Ajbilou en Lynn Kate Rosdorff. En dit ontwerpersduo verdient volgens ons een beetje extra aandacht, want zij hebben een collectie gemaakt van tweedehands stoffen en restmateriaal. Of zoals ze zelf zeggen: een zero-waste collectie.
De groep van high end mode-ontwerpers die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan is nog steeds niet heel groot, maar wint langzaam steeds meer aan populariteit. Iedereen kent de twee groten der duurzaamheid in modeland: Stella McCartney en Vivienne Westwood. Maar ook in ons eigen lage landje zijn er steeds meer (jonge) ontwerpers die zich niet alleen bekommeren om hun ontwerpen, maar ook belang hechten aan het verhaal erachter. Zo zoekt Lisa Konno naar andere en innovatieve manieren van ontwerpen met duurzaamheid als uitgangspunt. En deze invalshoek neemt ze niet alleen mee in haar ontwerpen, maar ook in de keuze voor het materiaal, het productieproces en de verkoop. En sinds een aantal jaar is ook ontwerper Monique Collignon overgegaan naar de duurzame kant. Zij voert haar ontwerpen nu uit in stoffen gemaakt van recyclede PET-flessen! Leuk detail: elk ontworpen item heeft een label waarop staat hoeveel flessen erin zijn verwerkt.
The Next Closet sprak Yasmina en Lynn Kate vlak voor hun debuut bij Amsterdam Fashion Week.
Hoe is het idee voor jullie zero waste collectie ontstaan?
Textiel is de twee na grootste vervuiler op deze wereld. Er poppen steeds meer fast fashion ketens op in het straatbeeld en een van de gevolgen hiervan is overproductie. Daarnaast worden designers gedwongen om op hoge snelheid te produceren. Gevolg hiervan is dat de creativiteit vaak verloren gaat, maar ook de waarde van kleding an sich. Kleding wordt steeds meer gezien als wegwerp product, ook bij het hogere segment. Luxe modehuizen willen de waarde van hun kleding behouden door bij overschot te kiezen voor vernietiging van de kleding in plaats van herbruik. Wij vinden dat dit niet langer kan en willen hier verandering in brengen. Daarom gebruiken wij alleen afgedankte materialen zoals leftover stoffen en tweedehands garen. Wij willen mensen bewust maken van de schoonheid van afgedankte materialen.
Duurzame mode komt gelukkig steeds meer uit het geitenwollensokkenhokje en vindt een steeds breder draagvlak. Wat is jullie visie hierop?
Het geitenwollensokkenhokje is in deze tijd achterhaald wat ons betreft. Er is een enorme tegenbeweging gaande: niet alleen ontwerpers maar ook bedrijven en consumenten hebben de drang om bewuster te willen leven. Het gaat om een mindset die steeds meer omarmd wordt en verder gaat dan alleen de kleding die je draagt. Wij vinden het abnormaal dat er überhaupt een onderscheid is tussen fair en niet-fair en vinden het jammer om te zien dat duurzaamheid vandaag de dag ook een trendwoord is dat te pas en te onpas gebruikt wordt voor marketingdoeleindes.
Wat inspireerde jullie voor de collectie?
We hebben onze collectie geïnspireerd op het Japan van 1185. Hierin leefden man, vrouw en natuur in perfecte harmonie.
Wij vinden dat we in de huidige westerse samenleving zijn doorgeslagen in mannelijke energie. Regels, structuren, geld en ego hebben de overhand en wij zijn van mening dat dit meer in balans mag komen met de vrouwelijke energie: meer rust, vertrouwen op je gevoel, delen en liefde. In onze collectie maken wij geen onderscheid tussen man en vrouw en gebruiken we harmonieuze kleuren en geen mannelijke of vrouwelijke vormen. Daarnaast kan je een soort ongevormde rebelse onschuld aflezen van de collectie, een weerspiegeling van onszelf. Dit zie je terug in de vormen en de stofbewerking. Het lijkt soms bijna houtjetouwtje-werk maar dit is wel degelijk een bewuste keuze.
Wat hopen jullie met je eerste show te bereiken?
Met deze eerste collectie hebben we onze eigen wereld gecreëerd, met onze eigen taal, waarin we onszelf vooral niet te serieus nemen.
Zo hebben we allerlei bijnamen voor de stukken bedacht waar we zelf heel hard om kunnen lachen. Hiermee willen we laten zien dat als je dicht bij jezelf blijft en samenwerkt je heel veel kunt bereiken. Tegelijkertijd vinden wij het heel belangrijkst dat onze boodschap over komt op het grotere publiek: mensen bewust maken van de schoonheid van afgedankte materialen. Uiteindelijk willen we onszelf ontwikkelen tot een gevestigd modelabel dat het anders aanpakt.
Ajbilou & Rosdorff debuteert vrijdag 27 januari 2017 bij Amsterdam Fashion Week
Foto: Milan van Zandwijk