Moederdag komt eraan, Frederique en Scyler van der Wal vertellen over hun moeder-dochterband

Een hechtere vriendschap bestaat er niet, de band van een moeder en een dochter is bijzonder. Ter gelegenheid van Moederdag vroegen wij onderneemster en topmodel Frederique van der Wal en haar prachtige dochter Scyler naar hun band, elkaars stijl en wat ze van elkaar geleerd hebben door de jaren. Scyler (19) woont momenteel in Parijs en gaat volgend jaar in Amsterdam studeren. 

Hoe zou je jullie band als moeder en dochter omschrijven?

Scyler: “Vriendschap, een onbreekbaar vertrouwen, loyaliteit naar elkaar toe en steun. We hebben een heel bijzonder diepe vriendschap. Dat omschrijft onze band goed. Ook weet ik dat ze mij altijd steunt in mijn keuzes en ik haar.”

Frederique: Strong, speciaal en waanzinnig leuk! We hebben heel diepe band: een moeder-dochterband, maar bijna meer dan dat. Het is een hechte vriendschap. Heel apart en mooi om te zien hoe je kunt groeien met je dochter en zo veel kan leren van elkaar.”

UPLOAD ITEMS UIT DE KLEDINGKAST VAN JE MOEDER EN WIN 100% MARGE!

Moederdag interview Frederique en Scyler van der Wal voor The Next Closet7

 

Hoe zou je de kledingstijl van Scyler omschrijven?

Frederique: “Het gaat alle kanten op, maar het klopt wel. Ze is niet bang om verschillende stijlen te mixen en matchen. Ik ben zelf wat rustiger, Hollandser, maar zij durft! Dat vind ik waanzinnig leuk, ze is echt haar eigen persoon. Dat is iets wat bij mij vrij lang heeft geduurd.Het idee dat je niet mag uitsteken boven het maaiveld heb ik als Nederlandse wel echt meegekregen.”

Scyler“Ik denk dat mijn stijl altijd beïnvloed is door mijn omgeving. Als je in een grote metropool als New York woont, is mode een manier om jezelf te bewijzen in de menigte. In New York is mijn stijl meer ‘street style’ en in Parijs is het chiquer en meer ‘sophisticated’. In Parijs lijkt het alsof vrouwen helemaal geen moeite steken in hun outfits en er toch fantastisch uitzien. Als je goed kijkt zie je dat alle items juist heel bewust bij elkaar zijn gezocht en zo een prachtige complete look vormen. Ik wil graag leren hoe ik dat toepas op mijn stijl.”

Hoe zou je de kledingstijl van Frederique omschrijven?

Scyler: “We hebben een heel andere stijl. Haar kleurenpalet is donkergroen, grijs en zwart. Misschien grijsblauw? Ik draag zelf iedere kleur. Ze heeft een rustigere stijl, meer Rick Owens en Helmut Lang. Ze houdt ook erg van asymmetrisch.”

Frederique: “Ja mijn stijl is stoer en vrouwelijk. Ik hou van vergrijsde kleuren zoals groen, grijs en blauw. Ik vind het wel leuk om op events wat meer te experimenteren met bijvoorbeeld een onwijs leuke, rode jurk. Het is fijn dat ik dit van stylisten kan lenen, aangezien het items zijn die ik zelf niet zou kopen.”

UPLOAD DE ITEMS UIT KLEDINGKAST VAN JE MOEDER EN WIN 100% MARGE!

Moederdag interview Frederique en Scyler van der Wal voor The Next Closet8

Hebben jullie invloed gehad op elkaars kledingstijl?

Scyler“Al vanaf dat ik jong was stond ik in mijn moeders kledingkast en vroeg ik haar over haar kledingstukken “Will this last?”. Dan vertelde ze mij of de items iets voor mij zouden zijn later. Haar kledingkast is als een sprookjeskast:, zo veel mooie items. Gekregen van designers of zelf gekocht, ze bewaart alles! Hierdoor kan ik veel van haar items kan lenen en dragen. Ik krijg altijd complimenten als ik haar oude Hermès riem draag. Het betekent zo veel meer als items een verhaal hebben.”

Frederique: “Dat was ik helemaal vergeten! ‘Will this last’, dat vroeg ze inderdaad. Misschien is dat wel waar haar liefde voor vintage vandaan komt. Eigenlijk shopt ze al jaren vintage in mijn kast, haha!”

Scyler: “Ik heb ook wel invloed gehad op haar kledingstijl. Nu experimenteert ze iets meer. Laatst had ze zelfs mijn shirt aan.”

Wie van jullie geeft het beste stijladvies?

Scyler: “Ik heb ooit de bijnaam ‘Little Miss Wintour’ gekregen van een stylist die mijn moeder kleedde. Die bijnaam vond mijn moeder heel leuk en is gebleven. Ze waardeert en respecteert mijn eerlijke advies altijd, dat vind ik leuk.”

Frederique: “Ja, Scyler is heel eerlijk in advies. Ik vraag haar dan ook dingen als: ‘Deze schoenen of die? Wat vind je hiervan?’ Ze heeft een ontzettend goede smaak.”

 

UPLOAD ITEMS UIT DE KLEDINGKAST VAN JE MOEDER EN WIN 100% MARGE!

Moederdag interview Frederique en Scyler van der Wal voor The Next Closet1

Zijn er kledingstukken die je wel van je moeder zou willen stelen?

Scyler: “Zeker weten. Er is een jas waar ik direct aan denk nu. Ik geloof dat het een zwarte jas is van Suit Supply. Ik ben echt geobsedeerd door dit soort jassen. Ze weet waarschijnlijk gelijk over welke jas ik het heb. Ik ga hem stelen de volgende keer dat ik hem zie! Verder heb ik een oogje op al haar schoenen. Voordat ik haar maat had, liep ik als klein meisje al op haar hoge hakken door het huis.”

Frederique“Ja, zie je het al voor je? Zo’n klein meisje dat op mega hoge hakken door het huis heen wandelt? Ik heb ook niet zo’n goed georganiseerde kast, dus als zij door mijn kast gaat, komen er altijd weer dingen uit die ik eigenlijk vergeten was. Zo herontdek ik ook weer items. Laatst had ze mijn Dolce & Gabbana laarsjes aan, die heb ik mooi terug gepikt!
En die jas? Goed om te horen dat ze die zo leuk vindt… die heb ik namelijk voor haar verjaardag gekocht! Een maatje kleiner, dan heeft mevrouw haar eigen…”

Is er een kledingstuk dat voor jullie beide een mooie herinnering heeft?

Scyler: “Nou, toen mijn moeder ooit naar de Oscars ging, droeg ze een prachtige John Galliano jurk. Toen ik een jurk nodig had voor prom, ging ik ook op zoek in haar kast. Na het passen van veel jurken heb ik ook haar Oscar jurk geprobeerd. Het stond eigenlijk in een keer goed! Heel anders dan mijn moeder twintig jaar geleden. De keuze was duidelijk: haar jurk, maar helemaal op mijn manier. Als  een item geschiedenis heeft, betekent een outfit zo veel meer.”

Frederique: “Ja, we hadden allerlei jurken van verschillende winkels en designers gevonden, maar in mijn kledingkast vond ze de jurk die ik droeg naar de Oscars. Het was een heel simpele, chique jurk. Dus ging ze in een echte John Galliano naar prom!”

 

UPLOAD DE ITEMS UIT KLEDINGKAST VAN JE MOEDER EN WIN 100% MARGE! 

Moederdag interview Frederique en Scyler van der Wal voor The Next Closet2

 Is shoppen iets wat jullie graag samendoen?

Scyler: “She’s a terrible shopper! Ze zou echt moeten lachen als ze dit hoorde. Mijn moeder is niet iemand die consumeert. Ze weet heel goed hoeveel kledingstukken eigenlijk waard zijn door haar unieke perspectief op de mode-industrie. Bijzondere en leuke items die ik heb gevonden laat ik natuurlijk altijd aan haar zien. Of een goede of bijzondere deal uit een vintage shop, dat kan ze heel erg waarderen.”

Frederique: “O nee, ik ben geen shopper! Dat vond ik ook wel belangrijk om mee te geven. Er komt een moment dat kinderen graag dingen willen ‘hebben’. Ik heb haar hopelijk geleerd om na te denken voordat je iets koopt. Domweg kopen om te kopen, dat vind ik gewoon niet oké. Op een dag kwam ze thuis met een waanzinnige Chloé broek voor nog geen €15! Gewoon in een vintage store. Dat zal ik nooit vergeten.”

Is bewust en duurzaam winkelen iets wat je hebt geleerd van je moeder?

Scyler: “Bewust en duurzaam shoppen is zo belangrijk. Ik denk dat tweedehands shoppen ook heel belangrijk is voor jonge meiden die hun eigen stijl nog aan het ontdekken zijn. Het is specialer dan als je het koopt in een normale winkel. Uniek, want alleen jij hebt het. Mijn moeder is ook heel bewust en duurzaam. Ze is ooit wel begonnen in de mode, maar is ook heel bewust van milieu en politiek en zo zelfstandig. Mode is zo veel meer dan shoppen, dat heeft ze mij geleerd.”

 

UPLOAD ITEMS UIT DE KLEDINGKAST VAN JE MOEDER EN WIN 100% MARGE!Moederdag interview Frederique en Scyler van der Wal voor The Next Closet9

Wat is een wijsheid die je van je moeder hebt meegekregen?

Scyler: “Er zijn waarschijnlijk een miljoen dingen die ik van haar geleerd heb. Ik heb wel echt van haar geleerd dat het niet uitmaakt wat een ander van je vindt. “You are who you are.” Ze is een heel sterke en inspirerende vrouw. Ik denk dat het heel belangrijk is om een sterke vrouw te zijn, zeker in deze tijd.”

Frederique: “Je uitstraling kan zo bepalend zijn. Wat je draagt heeft ook veel te maken met hoe je het neerzet. Scyler vertelde me dat ze naar een feest was gegaan in New York en er een enorme rij stond. Niet te doen. Ze is vooraan gaan staan en dacht: gewoon doen zoals mama. Ze was er zo enthousiast over: ‘De deur ging meteen open en voor je het weet stonden we binnen! Dat heb ik van jou geleerd mam!’ Ik ben blij dat ik haar dat zelfvertrouwen heb mee kunnen geven.”

Wat heb jij van Scyler geleerd?

Frederique: “Ik heb wel echt moeite met dingen wegdoen. Na jaren kan ik iets terugvinden en het weer onwijs leuk vinden. Ik heb nog dingen van mijn moeder, zoals oude Celine items, die staan Scyler nu weer heel goed. Scyler heeft me geleerd dat items soms een tweede leven verdienen bij een ander.”

Scyler: “Ja, mijn moeder vindt het heel lastig om afscheid te nemen van kleding. Ik vind het daarentegen belangrijk om soms afscheid te nemen van kleding. Het is een deel van het leven en soms kun je items beter aan een ander doorgeven. Soms zie ik mijn eigen kleding bij vriendinnen aan en word ik er weer opnieuw verliefd op. Ik hoef iets dan ook niet meer terug.”

UPLOAD ITEMS UIT DE KLEDINGKAST VAN JE MOEDER EN WIN 100% MARGE!

Moederdag interview Frederique en Scyler van der Wal voor The Next Closet5

Wat is je favoriete herinnering van een mooi moment dat jullie delen?

Scyler: “Er zijn heel veel mooie momenten. Iets wat mij altijd zal bijblijven is de Women’s March die we samen hebben meegelopen. Er waren zo ongelofelijk veel mensen, het was heel intens. In het midden van de straat was een busje waar mijn moeder op klom en ze nam mij mee. Mensen keken naar ons op, het was heel cool. Ik heb nooit eerder zoiets intens meegemaakt. Het was onvergetelijk om dit met haar te doen. Mijn moeder is een echte powervrouw, self made en een grote invloed op mij.”

Frederique: “Ja, ik kan heel goed begrijpen dat het voor een Scyler een grote impact maakt zo’n Women’s March. Dat deed het voor mij ook. Er hangt een bijzondere energie als je daar als vrouw bent. Ik heb haar ook meegenomen naar enkele events. Ik weet nog wel dat bij een event waren en iedereen in de zaal moest kort zeggen wie ze waren en wat ze deden. Scyler keek me geschrokken aan en zei “Maar mam, ik ben nog helemaal niemand.” Ik vertelde haar dat dat nog veel belangrijker was, zij is de volgende generatie. Toen Scyler vervolgens haar naam noemde gevolgd door ‘high school student’ kwam er een spontaan applaus vanuit de zaal. Iedereen wist, dit is de toekomst, zij heeft de kans om dingen te veranderen, echt dingen te doen.
Zelf moest ik denken aan onze reis naar Marokko. We zijn toen met z’n tweetjes op avontuur gegaan, een heel bijzondere ervaring.”

 

UPLOAD ITEMS UIT DE KLEDINGKAST VAN JE MOEDER EN WIN 100% MARGE!

Moederdag interview Frederique en Scyler van der Wal voor The Next Closet3

Scyler gaat volgend jaar in Amsterdam studeren, is er nog iets dat ze van Nederlanders kan leren?

Scyler:Ja, ik heb net te horen gekregen dat ik ben aangenomen voor mijn studie in Amsterdam waar ik vanaf september zal gaan wonen! Amsterdam is zoveel kleiner dan New York en Parijs. Ik ben heel benieuwd. Ze hebben daar wel een goede stijl, maar ik denk wel dat mensen meer op elkaar lijken en er minder verschil is in stijlen. Ik merk wel dat Nederlandse mensen heel open zijn, dat vind ik leuk.”

Frederique: “Scyler kan zich heel goed in anderen inleven en staat open voor anderen. Ik denk dat ze daarom ook met allerlei verschillende mensen goed kan omgaan. Ik vind het heel leuk dat ze de keuze heeft gemaakt om in Amsterdam te gaan wonen en de Nederlandse nuchterheid mee zal maken die ze nu vooral door mij kent. Ook denk ik dat ze hier het ‘normale leven’ zal meemaken. Zeker na New York is het goed om dit te voelen. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.”

 

Starring: Frederique van der Wal en Scyler van der Wal
Tekst: Ilse Christina Riteco
Beeldmateriaal: Willem Walderveen, Liselore Chevalier, Iris Brosch, Frederique van der Wal

stephanvane@gmail.com

error: Content is protected !!