Gamechangers: O My Bag x The Next Closet

Paulien Wesselink, founder van O My Bag, ging in gesprek met onze co-founder Thalita van Ogtrop over vrouwelijk ondernemerschap en alles dat daarbij komt kijken. Van het starten van je eigen bedrijf tot de familie en werk balans: ‘they are going to spill their guts’! De duurzame missie van de twee onderneemsters verbindt en ze sloegen daarom de handen ineen. Bij The Next Closet shop je nu een gecureerde collectie van pre-loved O My Bag tassen uit de O My Bag library in een geweldige staat! Lees het interview en shop jouw duurzame O My Bag tas, tweedehands.

Wat moet je weten wanneer je een duurzaam bedrijf gaat starten?

Paulien: “Vrijwel hetzelfde als bij elk ander bedrijf: inschrijven bij de Kamer van Koophandel, mooie producten verkopen en aan de slag gaan! Ik denk wel dat Thalita en ik de tijdsgeest erg mee hebben. De afgelopen tien jaar is duurzaamheid echt ‘booming’. Dat is absoluut een goed begin geweest voor beide bedrijven.”

Thalita: “Helemaal mee eens. Toen we The Next Closet begonnen wilden we de ‘sweet spot’ vinden tussen duurzaamheid en high-end mode. Mensen zeiden tegen mij: ‘duurzaamheid is een ‘nice-to-have’ niet een ‘must-have”. Ik geloof wel dat duurzaamheid diep geworteld moet zijn in de kernwaarden van je merk.  Het moet intrinsiek zijn om authentiek te zijn. Ben je door de jaren heen kritischer geworden over O My Bag als het gaat om duurzaamheid?”

Paulien: “Ja zeker. We zijn bijvoorbeeld bezig met van O My Bag een B-Corp te maken (een certificering voor winstorganisaties).”

Na al dit succes, zijn er nog steeds dingen waar je mee struggled?
Thalita: “Nou, duizenden dingen. Ik denk dat het nooit zal eindigen. Dingen zoals financiering, de steeds veranderende markt en industrie, het juiste talent vinden en niet te vergeten: de uitdagingen in software en technologie. ”

Paulien: “Vind je de financiering regelen leuk?”

Thalita: “Het houdt me scherp en strategisch. Je bent wel erg extern bezig en wat minder met je eigen business. Het blijft altijd een challenge: ondernemen is nooit ‘easy riding’.”

Paulien: “Eens. Never a dull moment!”

Wat zijn de karakteristieken van een goede ondernemer?

Thalita: “Oh deze is leuk!”

Paulien: “Een zekere mate van nieuwsgierigheid en ik denk dat je ook een beetje eigenwijs moet zijn. Je denkt dat je iets beter kunt dan de rest waardoor je zelf iets begint. Oh, en ook avontuurlijk!”

Thalita: “Optimistisch zijn, altijd denken in kansen. Een goede ondernemer is een echte fixer.”

Wat is het leukste aan een duurzaam bedrijf runnen?

Thalita: “Dat je weet dat je een groot deel van de tijd ook bezig bent met het creëren van een betere wereld. Daarnaast trekken impact gedreven organisaties ook heel gedreven en leuke mensen aan. Zo’n shared missie geeft kracht.”

Paulien: “Zeker, wij hebben ook zoveel geluk dat we mensen aan boord hebben die in dezelfde gedeelde boodschap geloven.”

Wat is een feminist voor jou?
Thalita: “Ik heb een haat-liefde verhouding met het woord feminisme. Een feminist is, voor mij, iemand die staat voor gelijke rechten en ook mannen hierin actief aanmoedigt. Ik heb gestudeerd en ik heb altijd gedacht dat ik op dezelfde manier zou worden behandeld als bijvoorbeeld mijn vader of broer, maar in werkelijkheid is niet altijd hoe ik dacht dat het zou zijn. Ik denk dat we op feiten gebaseerde voorbeelden moeten geven als we over feminisme willen praten met mannen. Wist je bijvoorbeeld dat veel technische producten zijn ontworpen voor zowel mannen als vrouwen, maar door de ogen van een man? Veiligheidsgordels in auto’s zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor het vrouwelijke lichaam. Veel dagelijkse producten die unisex zouden moeten zijn, zijn ontworpen door de ogen van mannen. ”

Paulien: “Feminisme betekent voor mij gelijke behandeling voor mannen en vrouwen. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik anders ben behandeld omdat ik een vrouwelijke ondernemer ben. De dingen veranderden echter nadat ik mijn zoon had gekregen. Mensen begonnen automatisch aan te nemen dat ik degene zou zijn die minder zou werken en dat was niet wat ik in gedachten had. Ik moet wel zeggen: ik heb het gevoel dat ik minder onbevreesd word. Een paar jaar geleden zou ik iedereen vertellen dat ik een feminist ben, iedereen aanmoedigen gelijk te zijn en met Beyoncé mee te schreeuwen, maar nu ik moeder ben word ik er pas echt mee geconfronteerd. Vooral op het gebied van thuis zijn en werken merk ik het. Verdelen jullie de taken 50/50 als het gaat om ouderschap?”

Thalita: “Totaal. Ik denk dat dat de norm moet zijn. Als mijn moeder en schoonmoeder zeggen dat het echt bijzonder is dat wij allebei even toegewijd zijn, denk ik: waarom? Ik vind dat het normaal moet zijn dat mannen en vrouwen op gelijke wijze deelnemen aan de opvoeding van hun kinderen.”

 

 

 

error: Content is protected !!