Louise Mertens over wat duurzame mode en kunst met elkaar gemeen hebben

image

Louise Mertens is een kunstenares uit Antwerpen. Twee jaar geleden richtte ze haar eigen bedrijf Studio Louise Mertens op, waar ze ontwerpt, visuele content creëert voor klanten en vormgeeft. Daarnaast maakt ze privé kunstwerken die ze tentoonstelt en verkoopt. Ze ontwierp de cover van het boek van de zusjes Jenner, maar blijft onder alles nuchter en sereen. Die kalmte zie je ook terug in haar kledingstijl; minimalistisch met een scandi vibe en een vleugje edgy. Speciaal voor The Next Closet cureerde ze een exclusieve collectie met haar favoriete items. 

Hoe ziet jouw dag er vandaag uit?
“Ik houd niet van routine. Ik werk enorm veel, maar soms begin ik erg vroeg en soms werk ik tot ’s nachts door. Ik houd van deze keuze. Op vrijdagen probeer ik een inspiratiedag te doen. Dan ga ik naar de stad en pik ik hier en daar een tentoonstelling mee. Ook probeer ik die op dagen aan mijn privé kunstwerken te werken, omdat mijn hoofd dan leeg kan zijn.”

Je hebt jouw eigen ontwerpstudio. Hoe ga je om met die drukte?
“Ik werk zowel voor klanten als privé. Ik krijg veel opdrachten binnen en ga erg selectief om met welke ik aanneem. Ik heb een eigen stijl waar ik zelden van afwijk en ik wil 100% achter de brands staan waar ik mee werk. Het is fijn dat mensen naar mij komen voor deze specifieke stijl en die vrijheid is enorm leuk als vormgever.”  

image

Wat doe je om te relaxen?
“Ik heb het een tijdje moeilijk gehad met op de pauzeknop te drukken. Dat harde werken had ook fysieke gevolgen. Ik ben een jaar geleden begonnen met meer aan mezelf te denken en te werken: yoga, veel lichaamsbeweging, meditatie, tijd maken voor mezelf. Die balans vinden is enorm belangrijk als je een drukke job hebt als de mijne. Alle knoppen even uitzetten. En daar hoort ook bij: gezellig koken met vrienden en een glaasje wijn erbij. Eigenlijk hele basic dingen.”

En je werk, stopt dat ooit?
“Ja, als ik ontspan, probeer ik mijn telefoonmeldingen uit te zetten. Zelfs de mensen waar ik geregeld berichten mee stuur, moet ik soms op mute zetten, sorry!”

Voel je eigenlijk nog een verschil tussen een werkweek en het weekend?
“Het is een lange tijd niet zo geweest. Vaak moest ik ook op zondag werken, maar sinds dit jaar heb ik echt van de zomer genoten. Dat kostte wat time management, maar je krijgt er heel veel rust voor terug. Het is een soort zoektocht.”

image

Ga je in het weekend ook graag winkelen?
“Ik shop heel graag. Het is na kunst mijn tweede grote passie. Ik ga ook graag mooi gekleed en heb een vrij specifieke stijl en smaak. Ik wil als zelfstandige het meest investeren in mijn eigen zaak natuurlijk. maar wanneer ik een groter project heb afgerond, durf ik mezelf wel eens te trakteren op een nieuw paar designerschoenen.”

Kun je jouw kledingstijl omschrijven?
“Eigenlijk ga ik vrij sober gekleed. Ik draag veel zwart, beige tinten en printloze items. Het is een rustige sfeer die ik probeer over te brengen. Maar, een heel casual t-shirtje zou ik bijvoorbeeld wel combineren met een opvallende broek of een bijzonder paar schoenen. In al mijn outfits zie je meestal wel één opvallend item terug. Bijvoorbeeld zilveren of plastic schoentjes.”

Houd je vooral van elegantie?
“Nou, ik ben een heel fijn meisje meisje, maar ik draag daarom juist ook veel stoerdere dingen. Denk aan wijdere broeken, oversized truien en broekpakken.”

image

Wat zijn je favoriete merken?
“Vooral Alexander Wang en Helmut Lang: zij hebben ook veel zwart en wit in hun collectie. Een droommerk is wel echt Balenciaga. Verder ben ik dol op: Acne, Dries van Noten, Comme des Garçons en The Row (vooral hun geveterde handtassen).”

Wat is jouw favoriete designer item?
“Margiela schoenen van de M6 lijn – die zitten mij als gegoten. Ze zijn zo esthetisch perfect dat het voelt alsof je een kunstwerk koopt.”

Hoe was het om jouw esthetisch cleane designs te combineren met een merk als dat van Kylie & Kendall Jenner, dat meer poppy en mainstream is? 

“Ze hadden me gevonden op internet. Het was eerst een kleine opdracht die onverwacht heel groot is geworden. Ik kreeg een script toegestuurd en visualiseerde het  alter ego van de zusjes Jenner, als superheroes in elkaar vermengd – heel futuristisch. Eigenlijk heb ik toen daarmee oude technieken die ik vroeger gebruikte vernieuwd. Het combineren van oud met nieuw is iets wat ik dus in mijn ontwerpen heb gedaan, maar dit is ook iets wat je heel goed met kleding kunt doen.”

image

Hoe weerspiegelt jouw liefde voor design en vormgeving in jouw kledingkeuze?
“Doordat ik zelfstandig designer ben, besef ik hoe hard je moet werken om je merk op de markt te krijgen en hoe lang het duurt voor je naam kunt maken. Ik heb er ontzettend veel respect gekregen voor de ambacht. Daardoor heb ik ook enorm veel respect voor de modewereld. Het gaat zo snel en vluchtig en de concurrentie gaat steeds harder en onbewuster kleding maken. Designers die jaren later nog hip en gewaardeerd zijn, die bewonder ik.”

Wat is de de link tussen kunst en mode?
“Je kunt het zeker met elkaar vergelijken. Het doel om lang voor iets te sparen en waar je echt goed over nadenkt voordat je het koopt. Je koopt namelijk iets wat deel gaat uitmaken van jouw identiteit. Zelf houd ik van het tijdloze, de duurzaamheid die je in mode en kunst kunt terugvinden. Als je van minimal houdt net als ik, dan kun je heel duurzaam shoppen, want wat je koopt is tijdloos. Als je een minimal trui koopt van een mooie designer, dan kun je die nog tien jaar dragen.”

Hoe probeer jij duurzaam met mode om te gaan?
“Ik probeer echt om minder spullen te hebben. Ik heb zelf een garderobe met één rek en een rekje in een kast – that’s it. Wanneer dat te vol raakt, doe ik meteen spullen weg. Ik probeer zoveel mogelijk kleding weg te geven aan mensen die het minder hebben, en soms sta ik op een vlooienmarkt. Minimalisme is een proces, maar het werkt echt.” 

image

En wat vind je van de modewereld in Antwerpen?
“Je ziet Antwerpen als modestad echt veranderen. Mode leeft en groeit heel hard. Dan heb ik het vooral over jonge ontwerpers van zowel kleding als juwelen. Mijn favoriete adresjes in Antwerpen zijn: St. Vincents en Graanmarkt, daar kun je tijdens het winkelen ook een glaasje drinken en iets eten.”

Heb je tips om sustainable fashion te dragen zonder er veel geld aan uit te geven?
“Grijp terug naar minimalisme. Probeer veel meer waarde te hechten aan enkele duurdere stuks die je hebt. Het compenseert altijd. Het is echt het veranderen van een mindset.”

Wat doe jij zelf nog meer op vlak van duurzaamheid?
“Ik probeer als ontwerper slim om te gaan met papier, dus niet printen wanneer het niet nodig is. Ook zo min mogelijk voedsel weggooien. Wij kopen altijd in kleine beetjes, zodat er niets bederft en het de dag zelf nog wordt opgegeten. Daarnaast gebruik ik linnen zakken om te shoppen, gebruik ik organische shampoo en zeker geen plastic flessen – kraanwater in de Benelux is drinkbaar. Verder is bijna al mijn kleding duurzaam. Ik wil nooit meer fast fashion kleding kopen, en als dat wel gebeurt, denk ik er twee keer over na.”

SHOP HIER DE COLLECTIE, SAMENGESTELD DOOR LOUISE MERTENS

Foto’s: Louise Mertens
Tekst: Angela Donskaia

error: Content is protected !!