Tweedehands designer kleding van Salon Heleen Hulsmann

Vintage designer items van Salon Heleen Hülsmann

Salon Heleen Hülsmann is the place-to-be als je op zoek bent naar goede kwaliteit tweedehands designer kleding en accessoires. In haar Amsterdamse boutique verkoopt ze al vijftien jaar geen vintage kleding maar juist recente designer collecties. The Next Closet sprak haar over haar boutique en kijk op tweedehands, wat de salon uniek maakt en ze geeft tips voor de zomer.

 

SHOP HIER DESIGNER PARELTJES VAN SALON HELEEN HÜLSMANN

Tweedehands designer kleding van Salon Heleen Hulsmann

Hoe is Salon Heleen Hülsmann ontstaan?

“Het is ontstaan uit een hobby eigenlijk. Ik verkocht mijn eigen kleren, omdat er nog geen plek was waar ik met mijn designer kleding terecht kon. Dat is alweer vijftien jaar geleden. Tweedehands designer kleding was toen nog geen begrip. Tweedehands al wel, maar dit waren stoffige winkeltjes met oude kleren. Ik verkocht mijn items nog niet online, maar op basis van afspraken. Dat was ook revolutionair. Ik was erg blij dat The Next Closet ontstond enkele jaren later. Online verkopen: dat juich ik ten zeerste toe. Ik geloof niet in concurrentie, het versterkt elkaar juist. Zeker op het gebied van het mainstream maken van tweedehands kleding kun je niet met genoeg aanbieders zijn. Hoe meer hoe beter!”

Wat was je doel met het oprichten van de salon?

“Het doel van de salon was voor mensen het onhaalbare en onbetaalbare, haalbaar te maken en natuurlijk mensen aankleden. Ja, onze toegevoegde waarde is zeker de styling in de salon. Het onhaalbare haalbaar maken ook is nog steeds het geval. Ik wil laten zien dat het niet uitmaakt of kleding tweedehands is of gloednieuw. Je kunt er in tweedehands kleding net zo fantastisch uitzien. Het stoffige imago is er nu wel een beetje van af, maar aan het begin kwamen mensen de salon binnen met opmerkingen als: ‘Goh, het ruikt hier helemaal niet naar stoffige oude kleren…’ Dat is natuurlijk niet onze stijl. Alles is schoon, gewassen en in perfecte staat.”

Hoe bepaal je de selectie van tweedehands designer items in de salon?

“Dat gaat op basis van mijn eigen smaak. Ik geloof er heilig in dat als ik een bepaalde stijl uitdraag de salon uniek en succesvol blijft. Inbrengsters, zo noemen we de dames die kleding leveren aan de salon, trek ik aan met mijn stijl. De inbreng klopt dan ook met mijn eigen stijl en die van de salon. Op deze manier krijg je ook klanten die bij jouw eigen stijl passen en hiervoor terugkomen. Ik ben hier dan ook ontzettend strikt in.”

 

SHOP HIER DESIGNER PARELTJES VAN SALON HELEEN HÜLSMANN
Tweedehands designer kleding van Salon Heleen Hulsmann

Wat is jouw favoriete designer?

“Dries van Noten. Ik vind alles wat hij doet geweldig – en Old Celine wat mij betreft ook. Ik heb zelfs de regel opgesteld dat ik nooit meer iets van Dries van Noten weg mag doen. Uit ervaring kan ik zeggen dat ik echt veel spijt krijg als ik daar iets van opruim.”

Zijn er items met een bijzonder verhaal of waar je speciale herinneringen aan hebt?

“Ikzelf hecht niet zo aan kleding. Ik heb een vrij losse band met mijn kledingstukken. Er zitten natuurlijk wel pareltjes bij, maar ik heb vooral een ongelofelijk zwak voor schoenen. Dat is mijn weak spot. Op dit moment hebben we een paar smaragdgroene pumps van Prada in de salon. Echt een winterschoen, maar tegen het seizoen in kon ik daar echt geen nee tegen zeggen.”

Welke designer zonnebrillen raad je aan voor deze zomer?

“Ik denk dat de klassiekers van Celine nog steeds geliefd zijn. Als we die ontvangen, zijn we daar altijd ontzettend blij zijn. De Old Celine zonnebrillen vind ik het meest tijdloos. Een nieuwe designer zonnebril is peperduur. Ze zijn zo duur in aanschaf, echt kostbare items. Ik ben een groot voorstander van een tweedehands zonnebril.”

Verkoop je nog steeds veel eigen kleding?

“Ja, ik verkoop al mijn eigen kleding! Behalve Dries van Noten dus. Het is strenger geworden in de loop van jaren. Ik houd me aan een ‘one in, one out’ regel. Het is puur praktisch ontstaan: ik heb gewoon kleine kledingkasten. Je moet hierdoor heel bewust nadenken over je eigen kleedgedrag. Als je per se een nieuw paar gympen wil, zal er ook een uit moeten. Het is een extra uitdaging en vooral ook een bewustwording. Er zitten maar zeven dagen in een week, hoeveel items heb je nou eigenlijk echt nodig?”

Koop je zelf ook tweedehands kleding en heb je tips voor beginnende tweedehands shoppers?

“Echt heel veel van mijn kledingstukken zijn tweedehands! En wat betreft tips, ik zou vooral beginnen met sparen voor echt mooie stukken. Stop met high street kopen, en echt bewust gaan sparen. Hiervan kun je prachtige tweedehands items kopen. Dat probeer ik mijn kinderen ook altijd duidelijk te maken. Ik denk dat je het beste kunt instappen bij de iets goedkopere merken. Bij The Next Closet kun je bijvoorbeeld ook leuke betaalbare items vinden en ongelofelijk goed slagen. Zo leer je vanzelf waar je op moet letten en verder sparen voor duurdere items. Je hoeft echt niet met Chanel of Hermès te beginnen. Verder heb ik als tip om altijd je tweedehands kleding via een gerenommeerde partij kopen. Het liefst een die al een voorselectie voor je doet. Dan weet je zeker dat je aankoop slaagt en je producten echt zijn.”

 

SHOP HIER DESIGNER PARELTJES VAN SALON HELEEN HÜLSMANN

Hoe bepalen jullie de echtheid van de producten?

“Ik werk uitsluitend met ‘inbrengsters’ die ik ken. Ik wil altijd zwart op wit bewijs van authenticiteit hebben. Het aankoopbewijs zien voordat ik iets aanneem. Dat geldt voornamelijk voor tassen. Het is een groeiende business, maar hierdoor ook een markt waar je steeds meer met ‘fake’ te maken gaat krijgen. Voor ons is het vooral belangrijk dat we onze bronnen heel goed kennen.”

Hoe onderscheidt de salon zich van andere tweedehands winkels?

“Ik denk wel door de selectie van de artikelen. Onze curatie is anders dan andere aanbieders. Zo heeft iedereen zijn eigen stempel, dat vind ik heel belangrijk. Als ik een label binnen krijg waar ik niets mee heb, verwijs ik liever door naar een collega. Schoenmaker blijf bij je leest, op die manier blijf je heel dichtbij je eigen smaak en dan werkt het. Ik denk dat als je bij je eigen signatuur blijft je succesvol kunt worden en je herkenbaar blijft voor klanten en klanten trekt die bij jou passen. Wij bemoeien ons ook vreselijk met onze klanten, haha. Zo benaderen we ook eerst onze vaste klanten als we nieuwe items binnen hebben. Bij ieder nieuw item bedenken we voor wie dit geschikt zou zijn en kijken we of we vaste klanten kunnen blij maken. We hebben een heel persoonlijke band met hen en weten de smaak, de maat, en de leefomstandigheden van onze klanten en kunnen kleding hierop aanpassen. We werken vrij persoonlijk en dat is echt een heel leuke manier van werken. Eerst de vaste klanten, daarna pas op Instagram.”

Wat vind je het leukste aan het verkopen van tweedehands designer kleding?

“Het allerleukste vind ik om te zien dat er iets bijzonders gebeurt als mensen het juiste kledingstuk aantrekken: dat is nog steeds magie. Wat natuurlijk ook ongelofelijk leuk is aan het vak, is dat je nooit weet wat er gaat komen. Het blijft altijd spannend om iemands kast te mogen leeghalen en uitzoeken. Je weet nooit wat voor moois je krijgt. Ik kom oorspronkelijk uit de reclame, dit is echt mijn tweede carrière. Van je hobby je baan maken… dat ik dat heb kunnen doen, vind ik nog steeds bijzonder. Als je iets met passie doet, kun je het eeuwig volhouden wat mij betreft.”

 Wat zijn je plannen voor de toekomst van de salon?

“Ik zou er graag herenkleding bij doen. Sinds ik verhuisd ben naar de 9 Straatjes komen er dagelijks jongemannen binnen om te vragen of hier ook heren designer kleding te koop is. Ik denk dat deze markt begint op te komen. De vraag is er denk ik wel, het aanbod daarentegen is veel lastiger. Heren gaan anders met kleding om dan dames. Ze kopen minder, verslijten kleding over het algemeen meer en doen daarom ook langer met kleding. Toch denk ik dat het wel gaat komen en het in onze boutique ook gaat lukken. Designer kleding is zo ontzettend kostbaar en jongeren willen steeds modieuzer zijn. Tweedehands biedt dan ook voor jongens echt een uitkomst. Ik geloof er wel in.”

 

SHOP HIER DESIGNER PARELTJES VAN SALON HELEEN HÜLSMANN

 

Starring: Heleen Hülsmann
Tekst: Ilse Christina Riteco

stephanvane@gmail.com

error: Content is protected !!