Selected by: Caro Emerald

Caro Emerald pleziert ons sinds 2008 met haar vrolijke jazz nummers waaronder ‘A Night Like This’, prachtige stem en fantastische vintage outfits. The Next Closet is benieuwd naar de vrouw achter deze wereldhit. Draagt ze die schitterende vintage jurken ook in het dagelijkse leven? Wij spraken Caro Emerald over haar carrière, de rol die mode daarin speelt en haar kijk op duurzaamheid. Gek op haar stijl? Neem een kijkje in haar selected by waarin ze ook haar eigen items verkoopt die ze droeg tijdens bekende concerten over de hele wereld. De opbrengsten worden gedoneerd aan Stichting Vluchteling.

Waar ben je op het moment mee bezig?

“We hebben op het moment een break. Na tien jaar hard gewerkt te hebben geven we nu even geen optredens en maken we geen nieuwe muziek. Toen we begonnen met ‘Caro Emerald’ hadden we nooit gedacht dat dit zo groot zou worden. Het is als een trein gegaan die sindsdien nooit meer is gestopt. Nu merken we dat het tijd is om het heel even los te laten en om ons heen te kijken naar wat er allemaal nog meer is. We gaan in de zomer wel weer optreden, maar ik weet nog niet wat de plannen daarna zijn. Het leven van een artiest is altijd ver vooruit gepland en dat is nu voor het eerst niet zo wat heel bevrijdend is, maar ook wel weer spannend. We kunnen de break verlengen, we kunnen een nieuw album maken, maar ik kan bijvoorbeeld ook weer televisie gaan doen.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY CARO EMERALD

Selected by Caro Emerald - The Next Closet


Wat staat qua carrière nog op je bucketlist?

“Amerika kriebelt nog altijd. We hebben het daar wel geprobeerd, maar niet met volle kracht. Het viel toen behoorlijk in de smaak en ik krijg nog steeds veel fanmail uit Amerika. Daarnaast zou ik nog een keer een Europese tour willen doen.” 

Zou je een keer een switch in muziekstijl willen maken?

“Als je ons team bij elkaar zet krijg je sowieso de Caro Emerald sound, want dat is wat wij zijn. We kijken wel als merk naar onze muziek, maar uiteindelijk zijn we muzikanten en willen we gewoon maken wat wij vet vinden. Als je muziek gaat maken waarvan je denkt dat de mensen het leuk gaan vinden, sla je per definitie de plank mis. Dan heb je bijvoorbeeld een jaar gewerkt aan een album en slaat het niet aan. Wat moet je dan? Het is dan beter dat je iets hebt gemaakt wat niet aanslaat, maar waar je wel met heel veel plezier aan hebt gewerkt.”

Waar word jij door geïnspireerd?

“Muziek maken begint bij een gevoel en een bepaalde sfeer, daardoor word ik geïnspireerd door heel veel dingen. Dit kan een film, een magazine of zelfs een stad zijn. Als ik nu bijvoorbeeld op vakantie zou gaan naar Cuba weet ik zeker dat ik terug zou komen met heel veel inspiratie. Een nummer van ons is geïnspireerd op een scène uit ‘How To Catch A Thief’ met Grace Kelly. Het gevoel van die scène wilde we overbrengen in een lied.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY CARO EMERALD

Selected by Caro Emerald - The Next Closet

Hoe belangrijk is kleding voor jou als artiest?

“Voor een optreden heb ik kleding nodig om in een bepaalde sfeer te komen. Ik stap niet in een bepaalde rol – het is eerder een soort alter-ego, want ik ben wel mezelf, maar net even iets anders. Een sterkere versie.”


Je muziek en kleding zijn echt het verlengde van elkaar. Inspireert de muziek je kleding of andersom?

“De muziek inspireert voor mij de kleding. Het totaalplaatje begint met de muziek, maar de kleding moet wel eenzelfde gevoel geven. Daarbij moet ik me fijn voelen in de outfits. Ik weet gewoon zeker dat ik een betere show geef als ik mij lekker voel. Hakken zijn daarbij altijd wel een lastig iets geweest. Nu heb ik minder het gevoel dat ik die hakken per se nodig heb, maar een paar jaar geleden vond ik dat het hoorde bij het Hollywood gevoel dat we neer wilde zetten. De laatste jaren zijn we wat andere dingen gaan doen waardoor het voor mij logischer was om sneakers te dragen. Als ik hakken draag, schop ik ze aan het einde van de show wel vaak uit. Aan het einde zijn er van die enorm dansbare nummers waar ik ook los wil gaan. Het is wel mijn plicht om iedereen uit z’n plaat te doen gaan en dat vind ik belangrijker dan de hakken.”

Wat is de filosofie achter jouw vintage signature look?

“Ik vind het belangrijk dat wat je ziet ook past bij wat je hoort. Dat het een totaalbeleving is. Door onze muziek ga je terug naar een bepaald nostalgisch gevoel en daar past die look bij. We willen je tijdens een show laten wegdromen en daar heb je een goede outfit voor nodig. Het is eigenlijk alsof we een soort themafeestje geven.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY CARO EMERALD

 

Selected by Caro Emerald - The Next Closet

Is deze vintage kledingstijl ook de stijl waar we jou in het dagelijkse leven in kunnen vinden?

“In het dagelijkse leven heb ik geen tijd om twee uur mijn haar te doen. Het is veel te veel werk om zo’n look te creëren en het is ook totaal niet comfortabel. Nu ik kinderen heb is dat gewoon niet handig. Ik vind het ook heel fijn dat ik voor mijn optreden in een totaal nieuwe look het podium opga om dan die grotere versie van mezelf te zijn. Het contrast is voor mij heel lekker.”

De items die je draagt als artiest hebben een vintage look. Zitten hier ook wel eens echte vintage exemplaren tussen?

“Ik draag heel vaak echt vintage items tijdens optredens waarvan ik er ook een paar bij The Next Closet verkoop. Mijn stylist is supergoed in het uitzoeken van mooie vintage stukken. Ik vind vintage zelf  fantastisch. Als je echt iets heel unieks wilt shoppen, moet je bij de vintage items zijn. Ik ben op het moment veel bezig met tweedehands designertassen. Dat vind ik enorm verslavend.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY CARO EMERALD

Selected by Caro Emerald - The Next Closet

Verkoop je ook stukken die je tijdens een optreden hebt gedragen of die een speciale betekenis hebben?

“Ik verkoop een heel bijzonder exemplaar dat ik heb gekocht in een boutique in België waar ik toevallig tegenaan liep. Het is echt in de pin-up style, maar dan met een wat modernere stof. Ik droeg die tijdens de North Sea Jazz toen ik daar voor de eerste keer stond en dat was echt een mijlpaal. Het werd ook meteen op televisie uitgezonden.”

Draag je zulke items meerdere keren?

“Ja, dat doe ik zeker. Bij televisie heb ik het gevoel dat er een soort standaard is dat je kledingstukken niet meerdere keren mag dragen. Ik vind dat dat doorbroken moet worden.”

Waarom geef je jouw kleding een tweede leven?

“In de tijd waarin we leven is het heel belangrijk dat we met z’n allen denken aan duurzamer leven. Daarom vind ik het ook zo gaaf dat ik mijn kleding via jullie nu een tweede leven kan geven. De kledingindustrie is natuurlijk verschrikkelijk vervuilend. Het is totaal niet nodig om elke keer weer nieuwe kleding te kopen, maar we willen het allemaal wel. De oplossing daarvoor zie ik in tweedehands kleding. Al je kleding nieuw kopen kan gewoon niet meer en waarom zou je? Er zijn al zoveel mooie dingen. Je moet ze alleen kunnen vinden en daar helpen jullie ons bij.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY CARO EMERALD

Selected by Caro Emerald - The Next Closet

Voor je werk moet je veel vliegen. Hoe ga je daarmee om?

“Ik vind dat een lastig verhaal. Veel mensen worstelen daarmee. Er is heel veel kritiek op mensen die duurzaam willen zijn maar ondertussen wel overal naartoe vliegen. Ik begrijp dat natuurlijk wel, maar je moet ergens beginnen en iedereen begint bij wat voor hem of haar haalbaar is. Voor mij is het nog niet haalbaar om daar iets mee te doen. Als ik naar Londen ga, probeer ik wel zo veel mogelijk met de trein te gaan, maar naar andere landen is dat lastiger. Op andere vlakken zoals kleding en vlees eten, probeer ik meer mijn best te doen.”

De totale opbrengsten van jouw closet doneren we aan stichting vluchteling. Waarom heb je voor deze stichting gekozen?

“Stichting Vluchteling doet veel voor vluchtelingen buiten Nederland. Daar vindt het leed plaats dat ik niet zie, maar waar ik wel over lees. Mijn hart breekt bij het idee dat daar kinderen zitten die niet eens kleding of warm water hebben. Ik ben onwijs blij dat er stichtingen zijn die zich daar druk om maken en ik hoop enorm dat meer mensen dat gaan doen.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY CARO EMERALD

Starring: Caro Emerald
Beeldmateriaal: Adrie Mouthaan & Anouk van Nunen
Tekst: Marcella Cazzato
In samenwerking met: Esra Buke

 

 

error: Content is protected !!