Selected by: Cato van Ee

The Next Closet sprak topmodel Cato van Ee over haar leven, die er sinds een jaar iets anders uitziet. Naast modellenwerk is Cato op het moment druk bezig met haar ambassadeurschap voor stichting Dance4life. Wij vroegen Cato van alles over de mode-industrie, haar werk voor Dance4life en haar kijk op tweedehands mode. Benieuwd naar de kledingstijl van het topmodel? Neem een kijkje in haar selected by waar ze ook haar eigen items verkoopt.

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY CATO VAN EE

Hoe gaat het met je?

“Goed! Ik ben fulltime bezig met modellenwerk, wat ik al 12 jaar doe. Ik ben daarvoor veel onderweg en reis voornamelijk naar het buitenland. Sinds een jaar ben ik daarnaast ambassadeur van Dance4life: een organisatie die zich inzet voor het bestrijden van onveilige seks.”


Hoe ben je in de modewereld terecht gekomen?

“Je kunt niet kiezen om model te worden: het gebeurt gewoon. Toen ik 18 was, wilde ik een tussenjaar nemen om modellenwerk te gaan doen en de planning was om daarna te studeren. In dat jaar ging het eigenlijk gelijk heel goed en reisde ik al naar Milaan en Parijs. Toen ik de kans kreeg om in New York te wonen heb ik die met beide handen gegrepen. De studie werd toen steeds minder realistisch. Nu ben ik 30 en werk ik nog steeds veel en met heel veel plezier. Ik ben heel blij dat ik dit allemaal kan doen: het was de juiste keuze.”

Wat heeft jou het meest verbaast aan de mode-industrie?

“Wat ik heel mooi vind en wat ik in eerst instantie niet besefte, is dat het een heel creatief proces is. Als je een foto in een tijdschrift ziet, heb je niet direct het idee dat er 40 mensen aan deze foto hebben gewerkt. Ik ben blij dat ik deel uitmaak van dat creatieve proces.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY CATO VAN EE

Selected by Cato van Ee - The Next Closet

Welke designers inspireren jou het meeste?

“Ik ben erg fan van Jacquemus. Hij houdt van een sexy mooie sterke vrouw en dat zie je terug in zijn kleding. Daarnaast draag ik veel van het duurzame merk Reformation en ben ik fan van Anine Bing. Ik draag sowieso veel vintage en tweedehands. Tweedehands shoppen is zo leuk.”

Wat waren voor jou de allermooiste klussen?

“Ik vind het reizen het leukste aan mijn werk. In Nieuw Zeeland heb ik een gave shoot gedaan. Hier werd ik met de hulp van helikopters op een gletsjer gezet. Dit was de mooiste en de koudste shoot tegelijkertijd. Ik kijk ook met veel plezier terug naar mijn reis naar Peru met Glamour. Daar stond ik op de Machu Picchu in een Chanel outfit. Ik ben op veel mooie plekken geweest, maar wat deze reis zo bijzonder maakte, is dat we echt de cultuur mochten ervaren.”

Voor Dance4life heb je ook een interessante reis mogen maken. Kun je hier wat meer over vertellen?

“Recentelijk ben ik naar Kenia geweest om met jongeren te praten over tienerzwangerschappen, hiv en seksueel geweld. We geven deze jongeren trainingen over hoe ze veilige seks kunnen hebben en leren ze vooral veel over empowerment: zelfvertrouwen hebben en stevig in je schoenen staan. Het is één ding om te weten dat je een condoom moet dragen, maar het is nog belangrijker dat je dat zelf aan durft te geven. We leren jongeren om voor zichzelf op te komen.”

Hoe zorgen jullie ervoor dat dit onderwerp bespreekbaar wordt in de landen waar Dance4life actief is?

“Om deze taboes te doorbreken vertellen we jongeren niet wat veilige seks is, maar geven we ze oefeningen die in een ander jasje zijn gestoken. Zo vragen wij ze bijvoorbeeld wat ze zouden doen als iemand voordringt in de rij bij de bakker. In veel landen wordt jongeren geleerd dat het onrespectvol is om hier iets over te zeggen. Wij leren ze dat ze voor zichzelf op mogen komen. Ook als het om je grenzen op seksueel gebied gaat. Daarnaast zijn de trainingen altijd gericht op positiviteit en dansen we heel veel. In die dansjes zitten dan ook weer lessen verwerkt.”

Heb je al verandering gemerkt in het jaar dat je actief bent voor Dance4life?

“Dance4life heeft een onderzoek uitgevoerd waar heel goede resultaten uit voortkwamen. Zij hebben twee klassen gevold waarvan de ene klas trainingen van Dance for Life kreeg en de andere klas niet. In de klas die de trainingen kreeg waren 75% minder ongewenste zwangerschappen. Ik geloof echt dat mensen in ontwikkelingslanden meer hebben aan kennis dan aan middelen.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY CATO VAN EE

Selected by Cato van Ee - The Next Closet

Dance4life is ook actief in Nederland. Hoe verbreken jullie de taboes hier?

“In Nederland zijn de problemen heel anders, maar ze zijn er wel. Dance4life heeft onlangs de social media campagne #ikbepaalzelf gelanceerd. Hierbij wordt antwoord gegeven op vragen die we veel terugvinden op online fora zoals: ”Mag ik nee zeggen teken seks?” en “Is het mijn schuld dat ik verkracht ben?” Het feit dat daar een soort onzekerheid over zit, laat zien dat er best wat taboes zijn in Nederland. Natuurlijk mag je nee zeggen tegen seks en natuurlijk is het niet jouw fout dat je bent verkracht. Voor mij is dit heel logisch, maar voor veel meiden in Nederland nog niet.”

Wat is volgens jou de belangrijkste verandering die moet plaatsvinden om de situaties in dit soort landen te verbeteren?

“Ik denk dat gelijkheid tussen man en vrouw een grote rol speelt. De machocultuur zorgt voor veel problemen, zoals het hebben van seks omdat ‘hij’ dat graag wil. Meisjes denken dat ze moeten doen wat de jongens willen en jongens denken dat ze die macho moeten zijn. Daar liggen veel problemen. Het respect tussen man en vrouw vergroot, maar we zijn er nog lang niet.”

Waarom wil je je graag voor inzetten voor Dance4life?

“Toen ik 15 was wilde ik graag seksuoloog worden. Ik was als kind al heel erg open over seks, maar merkte dat mensen in mijn omgeving dat niet waren. Ik was altijd al geïnteresseerd in dit onderwerp. Toen ik werd gevraagd om ambassadeur te worden was ik dan ook erg blij. Met modellenwerk ben ik altijd met mijn uiterlijk bezig: mijn gezicht is mijn product. Nu kan ik eindelijk mijn stem gebruiken.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY CATO VAN EE

Selected by Cato van Ee - The Next Closet

The Next Closet zet zich in voor een duurzamere wereld door tweedehands kleding mainstream te maken. Hoe denk jij dat we de wereld het beste kunnen verduurzamen?

“Ik denk dat de balans heel belangrijk is. Ik vlieg veel en compenseer dat door weinig vlees te eten en veel tweedehands te shoppen. Het is lastig om een leven te leiden dat 100% groen is, daarom is balanceren heel belangrijk. Ook vind ik dat de overheid vlees duur moet maken en groentes goedkoop.”

Wat voor rol speelt tweedehands kleding hierin?

“Een erg grote rol. Tweedehands shoppen blijft leuk. De trends blijven terugkomen, waardoor iets van drie jaar geleden nog steeds relevant is. Ik vind het heel goed dat The Next Closet mensen mogelijkheid biedt om tweedehands mooie stukken te kopen.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY CATO VAN EE

Starring: Cato van Ee
Tekst: Marcella Cazzato
In samenwerking met: Esra Buke
Foto credits: Annelies Damen, Walter Pierre en Duy Vo

 

error: Content is protected !!