Selected by: Elise Schaap

Nederlandse actrice Elise Schaap, bekend van Nederlandse filmproducties als Ja, ik wil! en Bride Flight speelt nu in de eerste Nederlandse Netflix-serie en heeft haar plek in de TV kantine veroverd met haar vertolkingen van Famke Louise, Davina Michelle en Maan. Wij spraken haar over haar visie op duurzaamheid, mode en haar kijk op de toekomst. Benieuwd naar haar stijl? Neem een kijkje in haar Selected by waarin ze ook haar eigen items van o.a. Diane von Furstenberg en Dolce & Gabbana verkoopt!

 

Hoe ziet een dag in jouw leven eruit?

“Elke dag is anders: dat is de enige gemeenschappelijke deler. Geen dag is hetzelfde omdat ik freelance werk. Ik werk momenteel aan het vijfde en laatste seizoen van de familie Kruys, ’s avonds ben ik op tournee en ik draai nu ook nog afleveringen voor Undercover. Daarnaast doe ik voice-over werk, ik zat vanochtend nog in de studio! Ik ben wel veel onderweg en heb veel afwisseling, dat vind ik misschien wel het leukste onderdeel van mijn werk. Soms zou ik willen dat alles wat meer áchter elkaar aan wordt gepland in plaats van tegelijkertijd, maar daar heb je geen invloed op.”

 

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY ELISE SCHAAP

Je speelt veel verschillende rollen waar verschillende kledingstijlen bij horen, heeft dit invloed op jouw eigen stijl?

“Door mijn ervaring als actrice ben ik me bewust geworden van de kracht van een kostuum. Een kostuum is zo alles bepalend. Het geeft je zoveel mee. In die zin bepaalt je kledingkeuze ook hoe je overkomt en wat je wilt uitstralen. Toch graag ik graag gemakkelijk kleding en kies ik voor platte schoenen als ik het druk heb. Ik ben veel onderweg en dan kies ik voor zo gemakkelijk mogelijk. In de loop van de jaren heb ik ook wel geleerd wat mij wel en niet goed staat en waar ik de nadruk op moet leggen. Je krijgt daar veel van mee in dit vak.”

Wat is de gaafste rol die je ooit hebt gespeeld?

“Eigenlijk is er geen rol die ik als mijn favoriet kan bestempelen. Ik ben wel heel dankbaar voor mijn rol in familie Kruys. Nog nooit eerder heb ik zo’n lange tijd eenzelfde personage gespeeld. Dat is wel bijzonder. Nu is natuurlijk net de serie ‘Undercover’ uit. Dat is de eerste Belgisch-Nederlandse Netflix-serie. Dat vind ik ook wel bijzonder. Het is een mooie spannende reeks geworden en is in meer dan 190 landen te bekijken. Daar ben ik trots op.” 

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY ELISE SCHAAP

Selected By Elise Schaap for The Next Closet 6

Kun je iets over je rol in de nieuwe Netflix serie Undercover vertellen?

“De serie gaat over een van ’s werelds grootste XTC-netwerken. De serie speel ik Danielle Bouman, de vrouw van Ferry Bouman, die aan het hoofd staat van deze criminele organisatie. Danielle is een beetje een naïeve vrouw die aansluiting probeert te vinden bij anderen. Dat lukt echter nogal moeilijk. Ze is een sociaal gemankeerd vrouwtje. Ik probeer altijd personages te spelen die totaal niet op mij lijken, dat is het leukste aan het vak.”

Komen er bijzondere projecten aan waar je erg naar uitkijkt?

“Ja, er zijn zeker leuke projecten in ontwikkeling. Er komen aankomend jaar twee films aan. Ik speel in de Nederlandse komedie ‘Wat is dan liefde?’ en rond de kerst komt de nieuwe Linda de Mol film uit, genaamd ‘April, May en June’. Ik speel daarin een van drie zussen samen met Linda en Tjitske.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY ELISE SCHAAP

Selected By Elise Schaap for The Next Closet 3

Hoe zou je jouw kledingstijl omschrijven?

“Heel kleurrijk met een 70’s-touch. Oh – en ik ben echt gek op printjes!”

Wie is jouw grootste stijlicoon?

“Ik vind dat Franse ‘je ne sais quoi’ heerlijk om naar te kijken. Die stijl zal ik alleen nooit evenaren. Dat is zo weloverwogen en goed uitgewerkt. Daar heb je ook een dagtaak aan. Ik kan genieten van prachtige Franse actrices zoals Isabelle Huppert  en Juliette Binoche. Die kun je toch wel mijn stijliconen noemen. Ook de Duitse Diane Kruger draagt altijd mooie outfits. Wat dichter bij huis komt is mijn collega Tjitske Reidinga. Ik vind dat zij hele goeie smaak heeft en stijlvol is.

Heb je een favoriet merk of designer?

“Ik vind de items van Diane von Furstenberg heel erg mooi. Het merk Alice + Olivia vind ik ook te gek. Jurken van Temperley London zitten als gegoten, maar ook van Franse merkjes als Sandro en Maje vind ik erg leuk om te dragen.”

Als je de rest van je leven nog maar één outfit zou mogen dragen, wat zou het zijn?

“Dat is super lastig! Ik houd juist zo van de afwisseling. Mijn outfits wisselen heel sterk eigenlijk. Het is echt eclectisch en een beetje schizofreen.Wat ik wel dagelijks draag is mijn handtas. Een paar jaar geleden heb ik een Mulberry gekocht en dat bleek een goeie investering te zijn, want ik vind hem nog steeds mooi en tijdloos.

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY ELISE SCHAAP

Selected By Elise Schaap for The Next Closet 7

Wat is jouw kijk op tweedehandskleding?

Het principe van het doorgeven van kleding vind ik heel mooi. Voor mezelf koop ik weleens tweedehands op internet. Voor mijn dochtertje heb ik leuke tweedehands kledingwinkeltjes in Amsterdam gevonden. Je moet even de tijd nemen voor de zoektocht naar leuke items.”

Heb je een bepaalde filosofie die je naleeft bij het kopen van kleding?

“We kunnen niet meer ontkennen dat mode schadelijk is voor het milieu. Het ontspullen is heeft zich bij mij wel ingezet. Dat is een deel van mijn filosofie. Hoeveel heeft een mens eigenlijk nodig? Investeer in goede en mooie items die lang mee gaan in plaats van in een zomerjurkje dat maar één seizoen mee kan gaan..Er komt steeds meer informatie beschikbaar over wat er allemaal niet goed gaat in deze wereld. Daarom ben ik wel meer mijn best gaan doen met het doen van aankopen. Als ik iets nieuws zie, probeer ik hier eerst goed over na te denken voordat ik het aanschaf. Ik ren niet meer blind voor ieder leuk T-shirtje naar de Zara. Ik heb nog een hoop te leren en het is ook wel lastig om het echt goed te doen. Als je op Rank-a-brand kijkt, een site waar je meer kunt vinden over de transparantie en milieuvriendelijkheid van kledingmerken, kun je daar lang nog niet alle merken op terugvinden.”

Speelt duurzaamheid een rol in jouw leven?

“Mijn vriend is veganistisch geworden vanuit ecologische redenen. Ik koop zelf zo min mogelijk vlees. Het heeft een grote impact op het milieu. Ook dit is nog erg lastig, hoor. We streven naar milieuvriendelijke keuzes, maar iets als vliegen bijvoorbeeld is soms ook lastig te vermijden…”

Van de opbrengst van je items gaat de helft naar de LINDA.foundation, kun je hier iets meer over vertellen?

“Ik vind het onverdraaglijk dat er kinderen in armoede leven ook hier in Nederland. De LINDA.foundation stelt zich ten doel cadeaukaarten te geven aan gezinnen met kinderen die zich in een financieel benarde positie bevinden. Dat vind ik een prachtig initiatief en daar wil ik graag in mee helpen.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY ELISE SCHAAP

Linda-foundation-closet-of-elise-schaap

Heb je nog bijzondere herinneringen bij een item dat je weg doet?

“Er is een rood Diane von Furstenberg jurkje dat ik verkoop. Dat is wel de perfecte little red dress. Het zit echt zo goed. Dit jurkje droeg ik op het huwelijk van dierbare vrienden, daar heb ik mooie herinneringen aan. Ik hoop natuurlijk van alle items die ik verkoop dat ze een mooi tweede leven zullen krijgen.”

Hoe ziet je leven er over tien jaar uit?

“Ik moet je zeggen dat ik heel gelukkig ben met het leven nu. Dus ik hoop dat ik het op deze manier mag doorleven in volle gezondheid en met iets meer wijsheid wellicht. Ik heb geen bijzondere doelen die ik wil behalen omdat ik zo ontzettend gelukkig ben met mijn gezin en het werk dat ik mag doen.”

Aan wie zou je de Selected by willen doorgeven?

“Mijn collega Tjitske Reidinga heeft een erg mooie garderobe. Ze heeft fantastische kasjmieren vesten bijvoorbeeld. Een garderobe om jaloers op te zijn…”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY ELISE SCHAAP

 

Starring: Elise Schaap
Beeldmateriaal: Anne Timmer, Carmen Kemmink
Interview: Ilse Christina Riteco

stephanvane@gmail.com

error: Content is protected !!