Selected by: Nella Ngingo

The Next Closet sprak Burundi-beauty model Nella Ngingo over haar eerste show by Givenchy, het belang van je community, muziek ‘African Magic’ en over tweedehands mode: ”We have one planet, let’s take care of it.” Waarop Nella meteen antwoordde: ”Absolutely agreed, so how can I be of help? ” Nella heeft niet alleen een verhaal te vertellen, ook heeft ze een bijzonder uiterlijk. Laat je inspireren door haar feilloze stijl. Loop haar selected by stijlinspiratie niet mis.

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY NELLA NGINGO

Je bent twaalf jaar geleden naar Nederland gekomen vanuit Burundi. Zou je daar iets meer over willen vertellen?

“Ik kom oorspronkelijk uit Burundi en ben gevlucht vanwege de genocide daar. Ik kende Europa alleen van tv, waar iedereen “rijk” en succesvol was en waar dromen uitkwamen. Dat waren de dingen die ik dacht te missen in Burundi. Een ding was wel zeker: in Nederland was het veiliger dan waar ik vandaan kwam. Alles en iedereen achter laten is nooit makkelijk, vooral omdat zij achterbleven in hetgeen waarvan ik kon vluchten. Nederland was en is nog steeds wennen, maar ik kan mezelf hier zijn. Ik voel mij veiliger en op mijn gemak, hier kan ik veel meer voor mijn familie betekenen dan ik ooit in Burundi zou kunnen.”

Kun je wat meer over je community vertellen?

“Ik heb een platform in het leven geroepen waarin ik met name jonge mensen van kleur met elkaar in gesprek laat gaan over uiteenlopende thema’s colourism, geestelijke gezondheid, feminisme. Dit vindt vooralsnog plaats in de Bijlmer in samenwerking met het Amsterdam Museum. Iedere editie nodigen we zo’n drie sprekers uit – meestal mensen met al een behoorlijk bereik. Maar het publiek mag zich ook zeker bij het panel voegen, het is echt een safe space – een plek waar mensen zichzelf mogen vieren.”

Je houdt van Afrikaanse muziek. Wie is voor jou de ‘African Magic’?

“Ha, yes! Fatoumata Diawara”

Wat is je leukste modellenervaring tot nu toe?

“Sowieso de show lopen van Givenchy S/S 19 tijdens Paris Fashion Week. Het was mijn allereerste grote show. Een andere ervaring die ik nooit meer zal vergeten was dat ik voor een paar dagen rond ging reizen in de bergen van Marokko. Geen internetverbinding gewoon rondreizen en af en toe stopte ik om foto’s te maken. Het leven daar was zo simpel, er was a sense of community, iedereen was lief en gastvrij. Ik wil terug.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY NELLA NGINGO

Omschrijf jezelf in één zin.

“Rebel.”

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

“Mijn humeur, ik kleed me altijd zoals ik me voel op dat moment. Of wat ik doormaak, waar ik aan denk, etc.”

Wat is jouw mening over de huidige mode-industrie?

“Er gebeurt veel meer dan nodig is. Snelle mode bedwelmt de planeet, kleding die snel en goedkoop wordt geproduceerd, daar betalen we op termijn alsnog een hoge prijs voor. We moeten eraan geloven dat we moeten volgen en bij moeten blijven met trends. Trends die heel vaak veranderen, wat resulteert in veel verspilling. We kunnen allemaal met iets minder doen, ik hou van mode en ik denk niet dat mode per se in kledingstukken zit maar het zit hem in de houding, de boodschap, de creativiteit.”

Wat is je favoriete ontwerper en waarom?

“Mijn favoriete ontwerper is Kerby Jean-Raymond van Pyer Moss en Telfar Clemens van Telfar. Ze zijn allebei onbeschaamd zwart, ik voel me thuis in hun mode en elke zwarte jongeman voelt zich trots en gezien. Ze brengen beiden zo’n nieuw concept naar de industrie. Het is verfrissend, het is rebels, het vertelt een verhaal. Ook Telfar bedient elke klant, hij maakt zijn tassen voor iedereen betaalbaar.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY NELLA NGINGO

Hoe denk je over fast fashion?

“Het moet stoppen, het vernietigt niet alleen onze planeet, het enige dat ons levend houdt. Het stuurt ook veel kinderen naar kinderarbeid in derdewereldlanden. Werken onder extreme omstandigheden. Waar ik vandaan kom, kopen de meeste mensen stof en laten daar kledingstukken van maken of ze maken het zelf . Het zou leuk zijn om de westerse wereld terug te zien keren terug naar deze eenvoudige manier van leven.”

Heb je dan ook nog een kledingtip voor mensen met een kleiner budget?

“Vintage shoppen, tweedehands kleding, markten, dat is eerlijk gezegd ook wat ik doe. Ik geef zelden geld uit aan kleren.”

Welke boodschap zou je mensen nog mee willen geven op het gebied van kleding kopen?

”If you can’t buy it twice, you can’t afford it.”

Hoe zie je de toekomst van mode?

“Ik heb het gevoel dat het beter wordt. Covid 19 opent langzaam onze ogen, het leert ons de lessen die we nodig hebben om voorwaarts te gaan in de goede richting.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY NELLA NGINGO

 

Wat draag je zelf graag?

“Hoodies.”

Hoe zie jij de invloed van Corona vs. duurzaamheid in de komende periode?

“Nou, dankzij Covid-19 zijn we sowieso genoodzaakt om te veranderen, de productie is veel langzamer. Er is ook minder van alles, we worden gedwongen om anders te denken en te handelen en ik denk dat dit een geweldige impact zal hebben op de mensheid.”

Starring: Nella Ngingo
Fotografie: Maxime Cardol, Marc de Groot, Davit Giorgadze, Mario Sorrento

error: Content is protected !!