Selected by Renée Koudstaal

Leven als een Parisienne, dat kan overal volgens Renée Koudstaal. Ze schreef het boek Leef als een Parisienne, ook als je harstikke Nederlands bent waarmee ze een link legt tussen duurzaam en stijlvol. Lees hier het interview, laat je inspireren door haar tijdloze elegantie en loop haar tweedehands items niet mis. 

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY RENEE KOUDSTAAL 

Selected by Renee Koudstaal

Omschrijf jezelf in een zin.

”Een Nederlandse Parisienne, continu op zoek naar alle mogelijke vormen van tijdloos mooi.”

Wat is volgens jou de basis van een stijlvolle garderobe?

”Cultuur. En dan doel ik op je eigen kledingcultuur, dus niet die van een merk of van iemand anders. Vrijwel niemand kan zomaar beginnen met kopen zonder dat daar echt een cultuur aan ten grondslag ligt. Kennis van kleding; stoffen, snits, tinten, combinaties, onderhoud… Dit krijgen de Parisiennes en de Françaises over het algemeen met de paplepel ingegoten. Maar je kunt het ook leren op latere leeftijd, net als ik dat deed. Met aan je cultuur werken bedoel ik trouwens ook: boeken lezen, naar theater gaan, films kijken… Dat stijlvolle zit hem by far niet alleen in kleding. Wat mij betreft is cultuur dat accessoire die een look compleet maakt, maar door iedereen over het hoofd wordt gezien. Het onzichtbare dat nou juist het verschil maakt.”

Wat draag je zelf graag?

”Ik heb zo mijn eigen “uniform”. Een look waar ik altijd op terug kan vallen en waar ik me goed bij voel. Net als een Best Friends Forever eigenlijk. Zwarte net iets glimmende enkellaarsjes, een diep donkerblauwe spijkerbroek, een net wat oversized wit mannen shirt, wat minimalistische gouden sieraden hier en daar, en rode lippen als ik er zin in heb. Al is het tegenwoordig zoveel mogelijk nude.”

Er zijn meerdere boeken over de Parisiennes verschenen. Wat voegt jouw boek ‘Leef als een Parisienne, ook als je harstikke Nederlands bent (Kosmos)’ toe aan de andere boeken?

”Ik stond in die 20 jaar dat ik in Parijs woonde nooit stil bij het idee dat ik bezig was met Parisienne zijn. Pas toen ik vaker in Nederland kwam, ben ik die boeken gaan lezen. En die verbaasden me, want de Parisienne die daarin staat, was ik nog nooit tegengekomen. De echte Parisiennes worden ook helemaal niet blij van die boeken. Wij dragen niet allemaal maatje XS, hebben geen Birkin, geen Vespa om over de Pont Alexandre III te sjezen van de ene lover naar de ander. Sterker nog, niet alle Parisiennes zijn wit, met stijl haar en ze hebben ook niet allemaal een boyfriend jeans, want soms is er geen boyfriend. Het werd tijd voor een boek over de Parisiennes die wel bestaan, die zijn namelijk veel leuker dan de marketing versie. Het boek gaat dan ook absoluut niet alleen over stijl!”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY RENEE KOUDSTAAL

Selected by Renee Koudstaal

Wat is het verschil tussen een Parisienne en een Nederlandse vrouw?

”Nou, dat kan ik niet in één verschil samenvatten. Het grootste verschil is de plek die je jezelf geeft in je eigen leven. De Parisiennes zetten zichzelf bovenaan hun to do lijst (die ze niet hebben, dat plannen is niet zo ons ding). Ze vinden zichzelf heel belangrijk en dat klinkt negatief in het Nederlands maar in werkelijkheid is dat fantastisch, vind ik. In Nederland hoor ik vaak: ‘Als het goed gaat met mijn kinderen, gaat het goed met mij’. De Parisiennes zeggen precies het omgekeerde. Wat ik van hen heb geleerd is om te streven naar financiële, fysieke en mentale onafhankelijkheid. En sta er soms versteld van hoe die
moderne Nederlandse vrouw alles laat vallen zodra ze kinderen krijgt. Ook hoe de samenleving hier dit heel normaal vindt. Dan komt de Simone de Beauvoir in mij echt naar boven en ben ik geneigd om op de barricade te gaan staan!”

Jij hebt in Parijs jouw eigen high-end eventbureau opgericht. Kun je ons daar meer over vertellen?

”Tijdens mijn opleiding in Parijs werd ik aangenomen bij een Frans reclamebureau dat zich bezighield met lobbyen en politieke communicatie. Ik viel met mijn neus in de boter want hier werden alle campagnes voor oa de presidentsverkiezingen bekokstoofd. Fantastische tijden, met alles erop en eraan. In één keer midden in het Parijse leven. Daarna heb ik een Franse filmschool gedaan en vervolgens mijn eigen agency opgericht. Hoe? Nou heel simpel, van één klant komt een ander en als je je werk goed doet, dan volgen er steeds meer. Parijs is een wereld die bestaat uit een heel klein, maar machtig netwerk. De zakenwereld, media, politiek alles is gelinkt aan elkaar. Dus als je daar eenmaal vertrouwen wint, dan gaat het snel. Ik heb ruim tien jaar de mooiste evenementen mogen organiseren op de meest prestigieuze plekken van de Franse hoofdstad. Ik ben een kei in protocol, schat in een oogopslag het bubbelgehalte van een champagne in en ik weet precies naast wie Catherine Deneuve niet wil zitten. Tot die tijd pendel ik en doe ik gewoon alsof ik overal in Parijs ben.”

Hoe is het om weer in Amsterdam te wonen?

”Niet altijd makkelijk moet ik eerlijk zeggen. Amsterdam is gewoon veel kleiner dan Parijs, ik mis dat grootse, maar ik vind het belangrijk dat mijn oudste zoon Jim ook met zijn vader in Amsterdam opgroeit (wij zijn niet meer bij elkaar), anders woonden we zonder enige twijfel in Parijs. Daar heeft mijn huidige man tenslotte ook tien jaar gewoond. Tot die tijd doe ik gewoon alsof ik in Frankrijk ben: Frans eten, praten, kleden en dus nu zelfs een boek erover schrijven.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY RENEE KOUDSTAAL

Selected by Renee Koudstaal

Less is more. Hoe zie jij dit?

”Als een heel simpel zinnetje dat leuk klinkt. In werkelijkheid vergt dit zelfbeheersing en cultuur. Dat impulsieve, craving-achtige moet uit ons koopgedrag. Goed voor het milieu, zeker ook goed voor je look. Zeker als je gaat voor minder, is dat wat overblijft nog zichtbaarder en van groter belang en dat is best eng. Wat moet ik kiezen? Wanneer maak ik de goede keuze? Help! Ik denk dat de rol van sites als The Next Closet heel waardevol kan zijn.”

Hoe denk jij over de vrolijke bloemetjesjurk op een legging?

”Tja. Wat wel weer grappig is, is het verschil: In Nederland hebben mensen de neiging om hun humeur of het weer door te vertalen in hun kleding. Ik ben blij dus trek ik een vrolijk bloemtjesprintje uit de kast. Of het zonnetje schijnt dus ik ga voor lekker knal geel. Terwijl de Française stijlsteady is en zich van niets of niemand iets aantrekt. Noch het weer, noch trends, noch hypes.”

Je hebt twee zoons. Vind je het stiekem jammer dat je geen dochter hebt?

”Ik denk dat ik rond mijn 65e de hoop op een meisje voorzichtig zal beginnen los te laten. Tot hun derde hebben mijn zoons bloomers gedragen, dat leek het meest op rokjes vond ik. Nu moet ik hun look toch echt loslaten. Ik merk dat ik ze goed heb kunnen beïnvloeden, ze kiezen gelukkig (nog) niet voor tijgerprints of grote logo’s op hun kleding.”

Françaises durven op meer vlakken voor zichzelf te kiezen. Het is niet OF-OF maar EN-EN. Waar voel jij je prettig bij?

”EN-EN. Het liefst voeg ik daar nog een derde EN aan toe.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY RENEE KOUDSTAAL

Selected by Renee Koudstaal

Wat is jouw mening over de huidige mode-industrie?

”Ik ben niet zo van het bekritiseren van een heel systeem, maar meer van het nemen van je eigen verantwoordelijkheid. Want als iedereen dat doet, dan verander je pas een massa systeem, of een marktdynamiek. Dat kleding een van de meest vervuilende industrieën is daar kun je niet meer omheen. Gelukkig zijn er heel veel initiatieven om hier niet meer in mee te hoeven gaan, zoals The Next Closet. Mijn missie is om mensen te helpen in het maken van goede keuzes, bewuste keuzes. En het leuke is dat het werken aan een tijdloze look hand in hand gaat met duurzaamheid. Minder maar beter. Goed voor het milieu, goed voor je stijl! Ook hier is het dus een en-en situatie.”

Waarom is het voor jou belangrijk om je items een tweede leven te geven bij The Next
Closet?

”Ik ben al jaren klant van The Next Closet. Ik vind het moeilijk om afscheid te nemen van kleren. Het idee dat je iets doorverkoopt waar iemand anders weer blij van wordt maakt het makkelijker. Bij elk item dat ik doorverkoop denk ik weer aan alle fast-fashion items die hierdoor niet gekocht gaan worden. Tegenwoordig gaat kopen vaak gepaard met een soort schuldgevoel. Het associëren van plezier dat je krijgt als je een mooi item vindt bij The Next Closet en het gevoel dat je ook nog ergens aan bijdraagt is alleen maar positief.”

Een van de oprichters van The Next Closet Thalita van Ogtrop kunnen we terug vinden in
jouw boek. Hoe is deze samenwerking ontstaan?

”Ik wilde absoluut de link leggen tussen duurzaam en stijlvol. Uiteraard dacht ik gelijk aan The Next Closet. Thalita kende ik niet persoonlijk, maar gezien alles wat zij met haar co-founder heeft neergezet en waar zij voor staan: ondernemerschap, stijl, duurzaamheid, wist ik zeker dat wij “dezelfde taal” zouden spreken. Dat bleek ook zo te zijn.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY RENEE KOUDSTAAL

Selected by Renee Koudstaal

Als je een aantal duurzame merken hier een podium zou mogen geven, welke zouden dat dan zijn?

”Réuni, Maison Standards, Patine, Balzac Paris.”

SHOP HIER DE COLLECTIE: SELECTED BY RENEE KOUDSTAAL

Selected by Renee Koudstaal

Hoe zie jij de invloed van Corona vs. duurzaamheid in de komende periode?

”Ik raad iedereen aan om naar de podcast van Harper’s Bazaar te luisteren: Powercast. Met name het interview van Miluska van ’t Lam met trendwatcher Li Edelkoort over het voor en na Covid-19. Weer terug naar wij, de rol van amateurschap en zelfdoen, afremmen, allemaal positieve bijkomstigheden. Persoonlijk hoop ik dat we wakker zijn geschud doordat even alles niet meer zo vanzelfsprekend was. Minder reizen, minder kopen, minder willen misschien zelfs. We zijn daarbij ook nog meer gaan lezen. In ieder geval ben ik blij dat mijn boek mensen helpt om te reizen zonder te hoeven reizen.”

 

Starring: Renée Koudstaal

Fotografie: Anna Vie

error: Content is protected !!