The Closet of Bracha van Doesburgh

The Closet of Bracha van Doesburgh

Yes! De maand vlak voor de feestdagen kun je de kast van Bracha van Doesburgh shoppen. De actrice verwelkomde ons in haar prachtige huis waar we haar interviewden over tweedehands mode, de ontwikkelingsorganisatie Edukans en haar nieuwste film. Het wordt een gezellige kerst bij Netflix, dus zet de glühwein vast klaar, maar loop de designer pieces niet mis en misschien het leukste wat er is: geef een duurzaam cadeau voor de kerstdagen uit de kast van Bracha!

Bracha speelde de hoofdrol in de succesvolle romantische komedie Hartenstraat. Samen met haar man Daan Schuurmans speelde zij in de succesvolle serie Nieuwe Buren. Nu de magische decembermaand voor de deur staat is het weer tijd voor een ‘nieuwe’ kerstfilm: de Vlaams-Nederlandse film ‘De familie Claus’ waar onze ‘Closet’ ster Bracha de hoofdrol in speelt.

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN BRACHA

Jurk: The Kooples, pumps: Prada

Wat is jouw mening over de huidige mode-industrie?

”Ik heb het gevoel dat er best veel aan het veranderen is als je kijkt naar duurzaamheid. Steeds meer ontwerpers zijn bewuster geworden en willen daaraan meedoen. Als je kijkt naar het gedrag van de consument, die wordt er mede hierdoor ook weer bewuster van. Ik hoor ook om mij heen en binnen mijn vriendenkring dat mensen toch meer bezig zijn met mooie items die langer mee gaan, in plaats van heel veel te kopen. Het aandachtspunt ‘duurzaamheid’ is een blijvertje.”

Waarom is het voor jou belangrijk om je items een tweede leven te geven bij The Next Closet?

”Ik vind het gewoon heel erg zonde dat ik in mijn kledingkast best veel dingen heb hangen, die ik ooit gekocht heb met een idee om het ”dan en dan” te dragen, of voor een event waar ik naartoe moest, maar dat het dan niet gebeurde. Uiteindelijk heb ik het nooit weggedaan omdat ik het zonde vond. Dit is eigenlijk de ideale manier om het een tweede leven te geven. Hopelijk kan ik er iemand anders blij mee maken.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN BRACHA

Jurk: Sandro

 

Omschrijf jezelf in één woord?

”Avontuurlijk!”

Hoe creëer je balans tussen werk en met je kinderen/gezin zijn?

”Dat is altijd zoeken. Ik probeer met mijn man vaak om en om te werken, dat de nadruk iets meer bij mij ligt en dan weer bij Daan. Soms is een periode heel erg druk geweest, dan zorg ik ervoor dat ik daarna meer thuis ben. Het is altijd toch een beetje zoeken, want thuis zijn en werken levert vaak veel stress op. Soms gaat het te ver, dan denk ik: ik moet wat meer gas terug nemen, of je merkt dat de kinderen het te veel vinden worden, dan zorg ik dat ik daarnaar luister.”

In de industrie waarin jij werkt worden er bijna altijd nieuwe outfits gedragen. Zouden we niet vaker voor tweedehands moeten gaan of outfits opnieuw dragen?

”Toen ik begon heb ik wel vaker vintage op de rode loper aangehad. Nu vind ik het voornamelijk leuk om Nederlandse ontwerpers te dragen want we hebben geweldig talent in eigen land. Vaak zijn dit geleende kledingstukken en worden deze opnieuw ingezet voor bijvoorbeeld een photoshoot.”

Als je hier een aantal duurzame merken een podium zou mogen geven, welke zouden dat dan zijn?

”De Veja gympjes vind ik leuk en de tijdloze kwalitatieve basisstukken van Filippa K.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN BRACHA

Jurk: Céline

Wat is het verhaal achter de Céline jurk die je verkoopt?

”Ik had maar één gedachte: oh, ik wou dat ik iets van het merk Céline had, maar het is loeiduur allemaal. Een aantal jaar geleden was ik in Parijs met Daan en onze dochter Sophia. Zij was nog heel jong en ze was ziek geworden. Opeens konden we niets meer in Parijs! We zaten daar op een hotelkamer. Ik vond het zo zonde, maar we moesten binnenblijven, omdat Sophia koorts had. Toen hadden we tegen elkaar gezegd: ‘Laten we allebei los van elkaar even voor een uurtje de stad in gaan’.

Ik ben in ‘mijn’ uurtje snel naar de ‘Galeries Lafayette’ gegaan en zag het jurkje van Céline hangen. Ik dacht: déze moet ik kopen. De jurk zat een tikje strak, maar soms heb je er helemaal een beeld bij wat je er verder bij aan moet. Of hoe het er dan uit gaat zien, maar als het er al niet zo uitziet dan weet je al, dat je het niet moet kopen. Het jurkje heeft iets stoers, de kleuren geven een baseball gevoel en het is een heel mooi stofje. Ik heb hem zo lang in mijn kast hangen en maar voorhouden: op een dag doe je hem wel aan, maar ik heb hem dus nog nooit gedragen. Het kaartje hangt er nog aan!”

De opbrengsten van een aantal van je items doneer je aan Edukans. Waarom deze stichting?

”Ik ben ambassadeur van Edukans. Zij zetten zich in voor onderwijs in ontwikkelingslanden. Het is een bijzondere stichting. Onderwijs is natuurlijk het begin van alles. Het biedt een kind een toekomst. Daarom is het ontzettend belangrijk, en zeker in landen waar er armoede is, is dit de kans. De kans in een kinderleven dat bepaalt of een kind verdere kansen krijgt. Edukans zet zich in voor beter onderwijs, niet zozeer alleen voor bouwen van scholen, maar ook veel docenten die voor de klas staan, die hebben zelf geen opleiding gehad. Daarbij is vaak de kwaliteit van scholen slecht, daar zetten ze zich ook voor in. Er zijn speciale programma’s zoals seksuele voorlichting om zo veel mogelijk tienerzwangerschappen te voorkomen. Thuis wordt er helemaal niet over gesproken. Edukans is gewoon goud waard!”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN BRACHA

Blouse: Sessùn, broek: Beatrice C, pumps: Barbara Bui

Wat draag je zelf graag?

”Ik hou heel erg van jurkjes. Zelf ben ik dol op Franse merken.”

Is het voor jou belangrijk om tijdens filmproducties bezig te zijn met duurzaamheid?

”Het is iets waar al veel stappen in zijn gemaakt, maar nog wel veel meer stappen in gemaakt kunnen worden. Op de set zit het in kleine dingen. Je script dubbelzijdig laten afdrukken in plaats van per pagina één kant. Vroeger was het zo dat je plastic bekertjes gebruikte voor als je een glaasje water nam, dan werd het meteen weer weggegooid. Daarin veranderen dingen dat mensen gewoon hun Doppers bij zich hebben. Als ik kijk naar de kleding: je hebt kledingateliers waar heel veel uit hergebruikt wordt. Voor de Net5-serie Bagels & Bubbels waar ik model in speelde, hebben we een waanzinnige jurk van Edwin Oudshoorn geleend. Toen ik Hartenstraat draaide, was Suzanne Eldering erg bezig met duurzame kleding. Ook omdat Sanne Vogel dat regisseerde, zij is daar altijd heel erg bewust van.”

Tijdens The 76th Venice Film Festival – Adults In The Room verscheen je in een prachtige jurk van Jan Taminiau op de rode loper. Kun je iets meer over de jurk vertellen?

”Ik ben in Jan’s atelier gaan doorpassen. De jurk was bezet met allemaal kleine kraaltjes, waanzinnig mooi! Alleen heel lang, loeihoge hakken had ik eronder aan gedaan, aan het einde van de avond kon ik niet meer lopen. In Nederland was het zo, dat je je altijd een beetje overdressed voelde, dat werd in het buitenland veel serieuzer gedaan, maar je merkt dat het in Nederland aan het veranderen is. Het Nederlands Film Festival besteedt hier meer aandacht aan en werkt samen met ontwerpers. Het wordt meer glamour, dat momemt is juist heel leuk.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN BRACHA

Pumps: Burberry 

Een aantal jaar geleden heb jij een collectie ontworpen voor de kledingzaak Maison Bonneterie. Hoe is deze samenwerking ontstaan? Heb je altijd al een eigen collectie willen ontwerpen?

”Ja, het was mijn idee. Ik besloot om met Maison Bonneterie te gaan praten en zij vonden het een leuk idee. In totaal heb ik drie collecties voor ze ontworpen onder mijn eigen naam. De eerste collectie was geïnspireerd door Audrey Hepburn. Bij de laatste collectie kan ik me herinneren dat ik zwanger was. Op een gegeven moment nam het veel tijd in beslag, daarnaast was ik natuurlijk ook nog aan het spelen. Ik moest een keuze maken: me er geheel op te focussen of niet, maar daarin ben ik als eerste actrice. Dus de keuze was vrij snel gemaakt.”

Wie is je favoriete ontwerper en waarom?

”Ik hou van de Franse stijl met een vleugje rock ’n roll. Modeontwerpster Isabel Marant is mijn favoriet omdat ze vaak een stijl heeft die zowel stoer als romantisch is.”

Werk je samen met Nederlandse ontwerpers?

”Jazeker, Jan Taminiau en Claes Iversen draag ik het meest.”

Hoe zie jij de invloed van Corona vs. duurzaamheid in de komende periode?

”Ik denk dat mensen dichterbij de natuur zijn gekomen. Nederigheid. Mensen staan stil bij bepaalde dingen en waarderen deze. De verlenging hiervan is duurzaamheid. Bewustwording onder de mensen, er moet iets gaan gebeuren. We moeten beter omgaan met onze planeet en het ook zo door te kunnen geven aan onze kinderen.”

Yes! Nieuwe film?

”De Familie Claus is vanaf 7 december te zien op Netflix. In de familiefilm volgen we Jules, die niets moet weten van de feestdagen. Sinds het overlijden van zijn vader kan hij de ‘mooiste tijd van het jaar’ niet meer waarderen. Wanneer hij een magische sneeuwbol vindt, gaat hij op avontuur door de hele wereld. Daar komt hij tot een bijzondere ontdekking: zijn opa (Jan Declair) is de kerstman! Ik wens jullie een gezellige kerst.”

Jurk: Sandro

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN BRACHA

 

Fotografie: Lidian van Megen
Styling: Marcella Cazzato
Starring: Bracha van Doesburgh

error: Content is protected !!