Closet of Catherine Kosters 9 - The Next Closet

The Closet Of Catherine Kosters

Catherine Kosters is een geprezen Vlaamse modejournaliste met Nederlandse roots. Op dit moment schrijft ze bij het modeblad Flair en zet ze zich in voor de vrouwenzaak: meer diversiteit en meer gelijkheid. Daarnaast vind je haar op persevents, closet sales en alles wat met mode heeft te maken – als het maar geen fast fashion is. The Next Closet sprak haar over haar boeiende carrière, duurzaamheid en Belgische mode.

The Closet Of Catherine Kosters - The Next Closet

Hoe ziet je carrière eruit op dit moment?

“Ik werk als freelance moderedactrice bij Flair, waar ik ook een wekelijkse column heb. Ik doe er veel interviews van mode tot lifestyle en organiseer ook fotoshoots. Daarnaast werk ik bij het familiebedrijf, een jachthaven in Nederland. Het is iets helemaal anders dan mijn journalistieke carrière, maar een heel fijne afwisseling! Bij het familiebedrijf focus ik me vooral op sales en communicatie.”

Wat is je link met Nederland?

“Ik ben half Nederlands. Ik heb dan ook een jaar in Nederland gewoond en ben daar toen naar school gegaan. Toen verhuisden we met het gezin naar Brasschaat en vijf jaar geleden vertrok ik naar Antwerpen.”

SHOP HIER DE KAST VAN CATHERINE KOSTERS

Closet of Catherine Kosters 1 - The Next Closet

Wat doe jij zoal als modejournalist?

“Het is erg afwisselend en daar ben ik ook steeds naar op zoek! Ik schrijf artikelen, maar werk ook mee aan producties, interviews en reportages. Dit kan over verschillende onderwerpen gaan. Mode is mijn grote passie, maar bij Flair ligt de focus vooral op Vlaamse vrouwen, van bekende tot minder bekende.”

Voel je jezelf een feminist?

“Jazeker! Maar iedereen die op een normale manier kijkt naar gelijkheid van man en vrouw zou zich zo kunnen noemen. Ik probeer heel bewust voor de vrouwenzaak te strijden – in mijn werk ook, zonder veel geschreeuw en gedoe. Gewoon ervoor zorgen dat vrouwen een platform krijgen is een belangrijk doel. De aandacht voor diversiteit is bij Flair heel sterk gegroeid en dat is waar ik me persoonlijk echt voor heb ingezet. Dit kan gaan van verschillende types vrouwen tot verschillende huidskleuren, maten en religies.”

SHOP HIER DE KAST VAN CATHERINE KOSTERS

Closet of Catherine Kosters 2 - The Next Closet

 

Wat is je grote droom naast modejournalistiek?

“Een grote droom is om simpelweg verder te gaan met waar ik mee bezig ben en daar steeds meer in te groeien. Daarnaast wil ik stiekem heel graag een kort verhaal of fictie boek schrijven.”

Hoe blijf je geïnspireerd?

“Naast mode houd ik enorm van muziek, films en boeken. Ik vind het heerlijk om na werk een plaat op te zetten. Die warme klank van vinyl, het hele proces van die plaat aanzetten. Het is ook een heel bewuste manier van omgang met muziek.”

SHOP HIER DE KAST VAN CATHERINE KOSTERS

Closet of Catherine Kosters 3 - The Next Closet

Hoe vind je de modewereld in Antwerpen?

“Interessant en divers: het is een bloeiende internationale scène. Antwerpen is een kleine stad waar heel veel creatieve mensen elkaar steeds tegenkomen, ook gewoon in het café. De Antwerpse modeacademie heeft hier wel even onder vuur gelegen, maar daar kan ik geen uitspraken over doen. Daarnaast mogen we alsnog heel trots zijn op zo’n academie van wereldniveau. Ontwerpers die hier zijn afgestudeerd zijn het levende bewijs van het succes ervan.”

Wie zijn je favoriete Belgische ontwerpers?

“Dat is heel uiteenlopend. Ik draag niet per se altijd Belgische mode, maar ik vind het wel belangrijk om deze te steunen. Dries van Noten is natuurlijk een all-time favourite. De prints, texturen en kleurgebruik zijn fantastisch, maar ook het feit dat hij zo down to earth is en tot voor kort nog zelf nog een onafhankelijk modehuis was. Hij is toch wel één van onze grootste ontwerpers. Ik houd ook van Christian Wijnants, met zijn mooie, vrouwelijke prints. Bruno Pieters is erg inspirerend. Hij had zelfs een heel duurzaam label Honest BY waar  alle werkprocessen transparant waren. En last but not least: wat Raf Simons heeft gedaan bij Calvin Klein vind ik fenomenaal. Daarnaast kijk ik ook graag naar jonge ontwerpers die gericht zijn op ethische en duurzame ontwerpen. Jonge labels supporten is zo belangrijk. Dus als je vrienden iets verkopen: support ze, shop bij je vrienden!”

SHOP HIER DE KAST VAN CATHERINE KOSTERS

Closet of Catherine Kosters_4_The Next Closet

En welke internationale ontwerpers?

“Alessandro Michele van Gucci. Al moest ik head to toe in Gucci gekleed, dan zou ik het doen.  Maar voor nu past dat helaas nog niet binnen mijn budget. Misschien wel vintage? Maar ook Stella McCartney, Saint Laurent en Simone Rocha vind ik fantastisch. Ik was ook enorm onder de indruk van de eerste collectie van Rushemy Botter en Lisi Herrebrugh voor Nina Ricci”

Koop je zelf fast fashion?

“Ik probeer het heel erg af te bouwen. Ik koop zelden nog iets in de grote winkelketens. Als ik dat wel doe, doe ik het bij de winkels waar er gelet wordt op duurzaamheid en duurzame materialen, bijvoorbeeld biokatoen. Die kleding heeft ook meer draagcomfort en gaat dus het langer mee. Daarnaast probeer ik zo weinig mogelijk kunststoffen, zoals polyester, te shoppen.”

SHOP HIER DE KAST VAN CATHERINE KOSTERS

Closet of Catherine Kosters_5_The Next Closet

Met wie zou je weleens van kleerkast willen ruilen?

“Alexa Chung. Haar blend van designer pieces, vintage en een extra dosis quirkiness zijn 100% mijn ding. Haar eigen label vind ik ook enorm geslaagd.”

Is er een designer item dat je heel graag zou willen hebben, ook al is het niet zo betaalbaar?

“Ja, ik houd enorm van accessoires, dat is een goede investering. Dat is niet zo duur als een kledingstuk van een ontwerper. Met een mooie zonnebril of tas kun je al je hele outfit kan opvrolijken. Bijvoorbeeld een hartjes bril van Saint Laurent, of leger boots met hak van Prada – die staan toch wel het hoogst in mijn lijst.”

SHOP HIER DE KAST VAN CATHERINE KOSTERS

Closet of Catherine Kosters_6_The Next Closet

Hoe shop jij?

“Ik kijk vooral online. Dan kun je de prijzen zien en zien wat er nieuw is. Je hebt dan niet het gedoe en de drukte van in een winkel. Ik voel me schuldig als ik in een chique boetiek met lege handen naar buiten loop. Maar dat is natuurlijk niet zo handig. Daarom voelt online veel ongedwongener aan!”

Wat doe jij met je kleding die niet meer in je kledingkast past?

“Ik doe vaak mee aan closet sales. In Antwerpen hebben we veel closet sales en tweedehands markten. Ik doneer ook best veel aan Spullenhulp, maar ook aan zussen en vrienden. Zeker als ik kleding opgestuurd krijg van merken, dan geef ik het liever door. Die dingen verkoop ik liever niet. Weggooien doe ik in ieder geval nooit. Ik probeer altijd mijn kleding te recyclen, te verkopen of te ruilen.”

SHOP HIER DE KAST VAN CATHERINE KOSTERS

Closet of Catherine Kosters_7_The Next Closet

Zijn er nog dingen die je doet voor een duurzamer bestaan?

“Ja, ik ben al sinds mijn 16e vegetariër. Als kind at ik nooit vlees, omdat ik het erg vond voor de dieren. Ik probeer ook heel bewust om te gaan met voedsel en zo weinig mogelijk weg te gooien. Soms draag ik wel leer, maar dat is een keuze die ik nu maak en waar ik wel in de toekomst aan wil werken. Stella McCartney heeft bijvoorbeeld heel mooie dingen van nepleer in haar collectie.”

SHOP HIER DE KAST VAN CATHERINE KOSTERS

Starring: Catherine Kosters
Fotografie: Emma Peijnenburg
Tekst: Angela Donskaia

error: Content is protected !!