The closet of Cécile Narinx

Ze heeft drie boeken op haar naam staan, was tien jaar lang hoofdredactrice van ELLE en maakte in 2014 de carrièrestap naar ’s werelds oudste modeblad ter wereld: Harper’s Bazaar. The Next Closet nam een kijkje in de kast van Cécile Narinx. De stijlvolle Maastrichtenaar, jongste van drie zussen en trotse moeder van twee heeft een wel heel goedgevulde closet. Kijk je mee?

SHOP HIER DE KAST VAN CÉCILE

image

Jasje: Stella McCartney

Hoe gaat het met je?
“Goed hoor! Een tikje weemoedig omdat ik mijn fijne werkplek aan de gracht en mijn geweldige collega’s na 23 jaar ga verlaten, maar ook vol zin in mijn nieuwe baan.”

Je hebt een indrukwekkende carrière in medialand, vertel eens…
“In ben geboren en getogen in Maastricht, maar sinds 1989 woon ik in Utrecht waar ik ook gestudeerd heb, eerst Algemene Letteren en vervolgens Journalistiek. Daarna ben ik begonnen als redacteur van Santé en daarna heb ik in totaal zeventien jaar gewerkt voor ELLE, waarvan tien jaar als hoofdredacteur. Sinds 2014 ben ik de trotse founding editor van de Nederlandse Harper’s Bazaar, maar per 1 september word ik stijl- en moderedacteur bij de Volkskrant.”

image

Schoudertas: Marc by Marc Jacobs

Waarom Harper’s Bazaar?
“Het blad past precies bij mijn levensfase en mijn smaak, dus eigenlijk maak ik vooral het blad dat ik zelf miste, als logisch vervolg op ELLE. Het is bovendien een iconische titel, het oudste modeblad ter wereld, een intelligent en smaakvol blad, met een sterke grafische traditie. Het allermooiste blad van Nederland, vind ik.”

Hoe ziet jouw werkdag er als founding editor bij Harper’s Bazaar uit?
“Dat is heel verschillend. Soms heb ik de ene na de andere bespreking, soms moet ik veel de deur uit voor presentaties of winkelopeningen, regelmatig ga ik op persreis en af en toe is het vooral mailbox, budgetten en redactionele planningen bijhouden geblazen. Heel soms kan ik de hele dag schrijven, en dan ben ik echt het gelukkigst. Vandaar dat ik naar de krant ga: ik volg mijn hart.”

SHOP HIER DE KAST VAN CÉCILE

image

Pak: Alexander McQueen, pumps: Gucci

Wat trekt jou zo aan in de media?
“Het zijn voornamelijk de geschreven media en dan vooral tijdschriften die me aantrekken. Ik weet niet waar het vandaan komt, maar als klein meisje kon ik al verheugd op de deurmat liggen wachten tot de nieuwe Tina kwam. Op school was ik al druk met de schoolkrant en droomde ik van een leven als hoofdredacteur van een luxe blad.”

Waar ben je trots op en hoe kijk je terug op je carrière tot nu toe?
“Op alle mooie tijdschriften die ik heb afgeleverd met mijn fantastische team. Op de vele Mercur-awards die ik met dat team heb binnengesleept en op het feit dat we echt iets kunnen doen aan diversiteit in de bladen. Never a dull moment, ik heb heel veel gezien, gedaan en geleerd, altijd mijn best gedaan en vooral héél veel plezier gehad.”

image

Loafers: Gucci

Wat staat er nog op jouw carrièreverlanglijstje?
“Een roman schrijven. Een lekker dikke, waar je ook om kunt lachen.”

Wat is het beste stuk dat je ooit hebt geschreven?
Anders is ook mooi, een essay over diversiteit. Dat was genomineerd voor een Mercur, dat vond ik een enorme opsteker.”

SHOP HIER DE KAST VAN CÉCILE

image

Jurk: Dolce & Gabbana

Hoe komt het dat je het zover geschopt hebt in de mediawereld?
“Omdat ik goed wist wat ik wilde, altijd mijn oren en ogen heb opengehouden, elke dag mijn stinkende best heb gedaan en als dat nodig was mijn mond heb opengetrokken. Als je gaat zitten wachten tot mensen jou vragen of je een promotie of baan wilt, dan vis je vaak achter het net. Een beetje pit tonen dus, niet gaan zitten suffen.”

Wat vind je de grootste misvatting over jou als hoofdredactrice?
“Dat ik een harde, kille vrouw ben. Dat ben ik ten opzichte van mijn collega’s echt niet – vind ikzelf, maar soms is het naar buiten toe best handig om zo’n vooroordeel in stand te houden. Dan laten mensen je eerder met rust, of doen ze eerder wat je vraagt. Scheelt weer kostbare tijd, ha!”

Kun je eens vertellen hoe je tegen de mode-industrie aankijkt?
“In a nutshell: enerzijds is het een prachtige wereld omdat het over het creëren van schoonheid en het uiten van gevoel gaat, anderzijds zijn er ook onderdelen die ik verschrikkelijk commercieel, ijdel of leeg vind.”

SHOP HIER DE KAST VAN CÉCILE

image

Blazer: Isabel Marant

Op welke manieren speelt duurzaamheid een rol in jouw leven?
“Ik scheid afval, gebruik spaarlampen, gooi zo min mogelijk voedsel weg en ben zowel klant als leverancier van de kringloopwinkel. Ik heb geen auto maar rijd af en toe GreenWheels. Ik kan en moet natuurlijk nog veel meer doen.”

Heb je een bepaalde filosofie of regels die je naleeft bij het kopen van kleding?
“Geen door kinderhanden gemaakte fast fashion kopen, niks kopen van synthetische zweetstoffen, niks aanschaffen wat ik al heb, en alleen nieuwe kleren kopen als het een 9 of 10 is (op de schaal van 1 – 10). Let er maar eens op hoeveel 8jes en 7tjes je dan gewoon laat hangen.”

Wat zijn voor jou de ingrediënten voor een goede garderobe – wat kan niet ontbreken?
“Kleur! Er is veel te veel zwart, blauw en grijs op straat.”

Als je iemands closet kon stelen, van wie zou je ’m dan stelen?
“Giovanna Battaglia. En die lange benen wil er dan meteen ook bij.”

Wie is jouw favo designer en waarom?
“Pierpaolo Piccioli van Valentino omdat het zo ontroerend prachtig en bijna koninklijk is wat hij maakt. Victoria Beckham en The Row omdat het zo goed bedacht is en zo understated chic en de beste jurken worden toch echt gemaakt door Dolce & Gabbana en Roland Mouret.”

SHOP HIER DE KAST VAN CÉCILE

image

Blazer: Gucciloafers: AGL

Waar shop je het liefst?
“De mooiste shopstad is Maastricht, en dan vooral de winkel van Kiki Niesten. De beste selectie die je je maar wensen kunt!”

Heb je vintage stuk in je closet hangen?
“Het prachtige pak met witte stiksels van Alexander McQueen die komt via vintagespotter Ferry van der Nat. Net als de pumps van Christian Louboutin.”

Je opent je eigen closet met een prachtige lange jurk van Gianfranco Ferré. Zit daar een bijzonder verhaal achter?
“Deze jurk droeg ik bij de allereerste ELLE Style Awards die ik presenteerde als hoofdredactrice, dat was in januari 2006. Ik voelde me echt een diva die avond, de jurk oogt kuis maar heeft een waanzinnig sexy snit en laat je billen prachtig uitkomen.”

image

Jurk: Dolce & Gabbana

Aan welk item in je closet heb je de meest waardevolle herinnering?
“De Dolce & Gabbana-jurk met bloemen droeg ik toen ik hoofdredacteur van het jaar werd in 2012, en toen ik mijn tweede boek presenteerde. De Spijkers & Spijkers-jurk droeg ik tijdens de ELLE Style Awards in januari 2008 én bij mijn tienjarig huwelijksfeest in mei van datzelfde jaar.”

Waarvan word jij het meest gelukkig?
“Van mijn kinderen en de zon, liefst tegelijkertijd.”

SHOP HIER DE KAST VAN CÉCILE

image

Jas: Burberrytrui: Prada

Wanneer is een dag voor jou een goede?
“Als ik gelachen en geschreven heb.”

Wat hoop je over tien jaar bereikt te hebben?
“Een goed gelukte roman geschreven te hebben die ook nog eens goed verkoopt én een boel geweldige stukken in de krant die Nederlandse lezers veel over mode hebben geleerd en hebben geïnspireerd. Maar vooral, heel cliché, dat mijn kinderen gelukkig zijn en net als ik werk doen waar ze blij van worden.”

SHOP HIER DE KAST VAN CÉCILE

image

Loafers: AGL

Starring: Cécile Narinx
Fotografie: Diederick Bulstra

Tekst: Elke Doevelaar

error: Content is protected !!