The Closet of Frederique van der Wal

Als ondernemend topmodel met roots in Den Haag woont ze naar eigen zeggen in New York – niet in Amerika. Ze had haar rijbewijs nog niet, maar deed al mee aan Elite Model Look om een auto te winnen, sleepte daar een modellencontract in de wacht en stond in no-time onder contract bij Vogue. Tien jaar lang stal ze de wereldberoemde Victoria’s Secret show en Frederique van der Wal startte zelfs haar eigen lingerielijn. Ze deed acteerwerk, ontwierp een parfum, richtte het eerste bloemenmerk ter wereld op: Frederique’s Choice en studeerde er nog naast. Wat ze nu doet, waarvoor ze staat en wat er in haar kledingkast hangt? Dat vroegen wij van The Next Closet haar.

Speciaal voor deze editie doneert The Next Closet met topmodel Frederique van der Wal 100% van de opbrengsten van de kast aan Save the Native Forest: een stichting die zich inzet voor het behouden van de Amazone.

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN FREDERIQUE
Alle opbrengsten worden gedoneerd aan stichting Save the Native Forest.

image

Top: Marc Jacobspumps: Givenchy

Hoe was het om als nuchter Hollands model te verhuizen naar New York?
“Het modellenwerk, wat ik graag naast mijn studie wilde doen, ging erg goed en ik stond al snel onder contract bij Vogue. Het was in de tijd dat modellen niet alleen een image hadden, maar ook een naam kregen. Dat vond ik interessant en ik wilde me verder ontwikkelen, dus bracht ik, ondernemend als ik ben, mijn eigen parfum uit, deed ik veel op televisie: van kleine tv-shows tot series van dertig afleveringen en ontwierp ik mijn eigen lingerielijn. In Amerika is het altijd ‘en-en’, niet ‘of-of’ zoals in Nederland.”

Mis je iets aan Nederland?
“Chocoladevlokken van de Ruyter en dropjes, maar wat ik echt meteen miste, waren bloemen. Als Nederlanders zijn we het zo gewend om je huis ermee tot leven te maken. Ik haalde vaak bloemen als ik terugkwam van een opdracht. In Upstate New York heb ik nu een oude boerderij waar ik veel tuinier. Ik heb bollen, tulpen, lelies, maar ook groenten. Natuur is belangrijk voor mij. Daarom ben ik ambassadrice van stichting Save the Native Forest (STNF) en zet ik me zo in om het oerwoud te redden van olievervuiling, het kappen van bomen en het verjagen en doden van dieren.”

image

Gilet: Alberta Ferretti

Wat vind je van de modellen van vandaag de dag?
“Je ziet steeds meer dat modellen gaan staan voor bepaalde goede doelen en hun tijd en imago gebruiken voor belangrijke dingen. Sommigen zijn er beter in dan anderen. De keuzes mogen tegenwoordig duidelijk naar voren komen. Vroeger heb ik bontcampagnes gedaan, die doe ik nu absoluut niet meer. Juist dan heb je een duidelijke stem in deze industrie. Zo kun je je carrière vertalen naar een passie en dat is waanzinnig! Het belangrijkste is dat er bewustwording gecreëerd wordt, want we leven nog lang niet in een perfecte wereld. Zo heb ik een campagne gedaan voor Samsung HD schermen waarbij ze mijn naam en imago gebruikten. Mijn gehele fee en een gedeelte van de opbrengst is gedoneerd aan STNF. Samen met mijn dochter Scyler ben ik nu bezig om met deze stichting een documentaire te maken in de Ecuadoraanse Amazone over een authentieke stam die we daar gaan ontmoeten. Om aan mijn dochter mee te geven wat het echte leven is, vind ik waardevol.”

Hoe kijk je naar de mode-industrie?
“Mode maakt deel uit van het leven, dat kan in kunst, maar ook in architectuur of kleding zijn. Bij modecampagnes komt de laatste tijd de storytelling terug. Er komt weer meer diepte. Wat The Next Closet eigenlijk ook doet: re-use stimuleren en awareness creëren. Daar sta ikzelf ook voor. Kleding hoef je niet altijd nieuw te kopen, dat is belachelijk. Ik hoef niet de nieuwste weet-ik-wat te hebben om te voelen dat ik hip ben – totale onzin. Het willen hebben van de nieuwste tas komt voort uit commercie en onzekerheid.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN FREDERIQUE

image

Top: Marc Jacobs

Waar ben je het meest trots op?
“Op mijn dochter Scyler en hoe goed zij in elkaar zit. Ik leef een vrij apart leven, heb veel meegemaakt en als ik naar haar kijk, zie ik een bepaalde reflectie van wie ik ben als moeder. Ik ben onwijs benieuwd naar hoe het leven zich verder ontwikkelt en we gaan nu een spannende tijd tegemoet: ze gaat eind dit jaar studeren – waarschijnlijk in Europa…”


Geef je Scyler duurzaamheid mee in de opvoeding?
“Ze wordt af en toe gek van mij, omdat ik dan weer begin over het gebruik van elektriciteit, water of het weggooien van eten. We gaan ook veel op de fiets of lopend naar afspraken. Op modegebied probeer ik door te geven niet commercieel te zijn, zo kwam Scyler laatst thuis met een waanzinnige broek van Chloé die ze voor 15 dollar op de kop had getikt in een vintage boetiekje. Ze combineert ook outfits met items uit mijn kast, ze heeft al een mooie eigengereide stijl. Dat zal nog wat worden al ze straks gaat studeren in het buitenland en we ‘haar’ spullen gaan inpakken!”

image

Gilet: Alberta Ferrettipumps: Givenchy

Heb je een bepaalde filosofie die je naleeft bij het kopen van kleding?
“Het is belangrijk om een aantal goede items te kopen van kwaliteitsmerken. Het hoeft niet altijd een bekend merk te zijn. Ik heb laatst een campagne gedaan voor The Row en… jeetje! Wat een mooie materialen gebruiken zij, zo chic! Dan koop je een jas of jurk die voor de rest van je leven meegaat en die Scyler op een gegeven moment zelfs kan dragen. Ik sta voor vintage en re-use.”

Wie is je favoriete designer?
Nicholas K, Costume National en Rick Owens zijn prachtige designers. Net als Azzedine Alaïa, hij heeft altijd de vrouwelijkheid vastgehouden, maar weet dit stoer te combineren met materialen. Zij volgen de massa niet, maar brengen een nieuw piece uit wanneer ze het af hebben: true designers!”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN FREDERIQUE

image

Gilet: Alberta Ferretti

Hoe zou je jouw kledingstijl omschrijven?
“Stoer en vrouwelijk.”

Kunnen we jou in je vrije tijd het liefst in een bloemenprint vinden?
“Nee, ik ben gek op mijn bloemen en een bepaalde zachte print vind ik mooi, maar voor een floral print ben ik te vol. Ik weet wat wel en niet werkt bij mij. Zeker als je wat ronder bent, moet je voorzichtig zijn met bepaalde kleding. Ik ben iemand van rustige kleuren: een mooie kleur blauw of diepgroen. Dusty blues werken ook heel goed.”


Heb je iets met materialen?
“Ik vind stoffen op bepaalde momenten heel belangrijk. Vooral Italiaanse stoffen vind ik prachtig. Ik haat kriebeldingen en er is niets fijner dan een joggingbroek die lekker zacht is!”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN FREDERIQUE
Alle opbrengsten worden gedoneerd aan stichting Save the Native Forest.

image

Gilet: Alberta Ferretti

Als je iemands closet kon stelen, van wie zou je ’m dan stelen?
“Ik ben veel te lang om iemands kast over te nemen! Als het dan toch moet, dan neem ik Doutzen’s kast. Hier in New York zou ik die van Kerry Washington wel willen stelen.”


Welk designer piece verkoop je met pijn in je hart?
“Mijn lievelingsshirtje van Marc Jacobs – die blauw met groene. Ik vind de kleuren prachtig en heb ervan genoten. Mijn borsten zijn er eigenlijk iets te groot in, dus ik ben er klaar voor om ’m door te geven.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN FREDERIQUE

image

Pumps: Givenchy

Wat is het verhaal achter de Givenchy hakken en waarom gaan ze weg?
“Toen ik ze zag vond ik ze prachtig! Ik vond ze bijna ‘gewoon’ mooi staan in mijn kast. Omdat ze eigenlijk te hoog zijn, doe ik ze weg. Hier heb ik dat helemaal niet nodig, ik steek sowieso boven iedereen uit.”

Wat hoop je over 10 jaar bereikt te hebben?
“Dat ik me nog verder heb ontwikkeld als persoon. Ik ga nu al steeds meer de kant op van wat echt waarde in het leven heeft. Hoe dat zich gaat ontwikkelen, weet ik nog niet. Nu ben ik bezig met reuze interessante projecten. Denk aan dingen als: een duurzame fashionweek, nog meer duurzame bloemen zoals het footprint boeket met mijn bloemenmerk Frederique’s Choice en natuurlijk de te gekke documentaire over de authentieke stam in de Amazone met mijn dochter en STNF!”

The Next Closet en Frederique van der Wal doneren 100% van de opbrengsten van de kast van Frederique aan Stichting Save the Native Forest.


BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN FREDERIQUE

Alle opbrengsten worden gedoneerd aan stichting Save the Native Forest.

image

Top: Marc Jacobs

Stichting Save the Native Forest (STNF)
De bron van ons zuurstof, zoetwater en het huis van miljoenen dieren en planten krimpt elke minuut met meer dan veertig voetbalvelden. Stichting Save the Native Forest zet zich al jaren samen met ambassadrice Frederique van der Wal met hart en ziel in voor het behouden van deze cruciale bron: de Amazone. Daarin weet ze ook als geen ander hoe ze het regenwoud optimaal kan beschermen: door strategisch gelegen gebieden op te kopen en als familie samen te werken met de lokale Huaorani indianen en de dochterorganisatie in Ecuador. Help jij ook mee om jouw dagelijkse bron van zuurstof en water te beschermen? Shop dan hier Frederique’s closet! Namens de stichting en de Huaorani’s bedankt.

image

Starring: Frederique van der Wal
Fotografie: Iris Duvekot
Tekst: Elke Doevelaar
By TNC creative: Kim Erich

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK INTERESSANT

image
error: Content is protected !!