The Closet Of Jetteke van Lexmond

Als vaste fashion editor bij Vogue, foodlover en trotse moeder van twee is Jetteke van Lexmond een gedreven en gepassioneerd styliste. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel in huize Van Lexmond en dat zie je terug in haar closet én interieur. The Next Closet nam een kijkje in haar stijlvolle kast. Kijk je mee?

SHOP HIER DE KAST VAN JETTEKE

Trui: Chloé

Wanneer wist je dat je de styling wereld in zou gaan?
“Van kinds af aan was ik al gefascineerd door alles wat met ambacht te maken had. Ik hield ontzettend van kunst en natuur en ging graag met mijn vergrootglas de tuin in om op onderzoek uit te gaan. Ik heb altijd mijn eigen weg bewandeld en schilderde toen ik 9 was al grote doeken en olieverfschilderijen in het atelier van een kunstenaar. Ook heb ik als kind modellenwerk gedaan en ben ik er toen achter gekomen dat ik de rol van styliste het allerleukst vindt.”

Wat trekt jou zo aan in de wereld van styling?
“Ik vind het mooi om verschillende werelden te creëren. Iedere keer start ik met een lege pagina en aan het einde van de dag heb ik totaal iets nieuws gecreëerd. Het creëren van nieuw beeld is verslavend en om mensen in die pagina te laten duiken en ze weg te laten dromen van de realiteit… dat is voor mij styling.”

SHOP HIER DE KAST VAN JETTEKE

Sandalen: Christian Louboutinpumps: Christian Louboutinflats: Marc by Marc Jacobs

Hoe ziet jouw dag er als styliste uit?
“Geen dag is hetzelfde. Als ik voor Vogue shoots doe, ga ik op zoek naar passende kleding, kijk ik op de runway wat er gaande is, maak ik een selectie uit de catwalk pieces en ga ik showrooms af. Ik ontmoet ontwerpers en selecteer ook items uit hun collecties. Ik bedenk campagnes, onderzoek de thema’s en ga vaak het internet op. Het is fysiek ook zwaar werk, de pakketten die ik til zijn zwaar en alle items die ik leen, moeten weer in perfecte staat terugkomen. Elke keer begin ik weer met niets en bouw ik dit helemaal naar mijn eigen zin.”

Wat is voor jou de grootste fashion flater?
“Persoonlijk vind ik dat er te veel aandacht wordt getrokken door de manier van kleden. Er wordt te weinig nagedacht over waar de kleding vandaan komt en ik zou graag zien dat er duurzamer wordt omgegaan met kleding. Het collectioneren in plaats van het verzamelen van de hoeveelheid spullen is belangrijk.”

Two-piece: Yves Saint Laurent, blouse: Yves Saint Laurent

Wie zou jij ooit graag willen stylen?
“Onze koningin Maxima, haar stijl is heel mooi. Ik heb zelfs al allerlei ideeën over hoe ik haar dan zou stylen. Zo ben ik bijvoorbeeld enorme fan van de stijl van prinses Diana. Haar gevoel voor mode is indrukwekkend en geheel op haar eigen manier. Ik zou Maxima graag willen kleden met invloeden uit Diana’s stijl.

SHOP HIER DE KAST VAN JETTEKE


Wat weten we nog niet van jou?
“Ik ben een echte food lover. Wanneer ik op reis ga, zoek ik vooraf leuke restaurants op van verschillende chefs die mij aanspreken. Je kunt je passie goed delen door te koken, denk aan: bijzondere combinaties, persoonlijkheid en beleving. Ik eet grotendeels vegan, maar wanneer ik toch vlees eet, kies ik bewust voor biologisch. In ons gezin kopen we meestal bijvangst vis. Ik neem duurzaamheid mee in de opvoeding en maak mijn jongens er bewust van om zo min mogelijk in de prullenbak te gooien. Ik neem altijd mijn eigen tassen mee, sta zo kort mogelijk onder de douche, en scheid mijn afval.”

Welk statement maak jij met je closet?
“Zeker de helft van mijn closet is van iemand anders geweest. Dit is ‘nieuwe vintage’ of echt heel erg vintage: uit de tijd dat Yves Saint Laurent zelf nog leefde. Het groene pakje uit mijn closet is hier een goed voorbeeld van. Ik vind het leuk om dingen opnieuw tot leven te laten komen.”


Hoed: Maison Michel

Op welke manier speelt duurzaamheid een rol in jouw leven?
“De wereld is een tikkende tijdbom, dus duurzaamheid is iets waar ik heel erg mee bezig ben. Ik heb geen auto en kies altijd voor de fiets. Toen we hier kwamen wonen, hebben we eerst gekeken naar wat we allemaal konden hergebruiken. Het hout en marmer zaten er al in, dus hebben we het zo gelaten. De keukendeuren hebben we eruit gehaald en omgetoverd tot kast. Als ik van iets af wil, geef ik het liever weg dan dat ik het bij het vuilnis zet.”

SHOP HIER DE KAST VAN JETTEKE

Blazer: Balenciaga

Kunnen we dat ook terugzien in jouw styling?
“Ik gebruik graag goede klassiekers. Tijdens mijn werk is duurzaamheid soms lastig te combineren, omdat ik vaak met nieuwe items moet werken. Ik werk daarentegen wel met echte investment pieces en deze kun je natuurlijk je leven lang bijhouden. Ik hoop mensen te inspireren door een mooi stuk te kopen dat vaak beter en eerlijker geproduceerd is in plaats van twee tassen rommel.”

Wat zijn voor jou de ingrediënten voor een goede garderobe?
“Een wit T-shirt doet het altijd goed. Een mooie clutch, goede schoenen en een stijlvolle tas kunnen ook zeker niet ontbreken in een garderobe! Wanneer ik kleding koop, vermijd ik synthetische stoffen en ik kies bewust voor natuurlijke materialen.”

SHOP HIER DE KAST VAN JETTEKE


Trenchcoat: Burberry

Hoe zou jij je eigen stijl omschrijven?
“Frans, maar dan in de breedste zin van het woord: Parijs, maar ook stukje Simard met een bohemian touch. Van de Franse eilanden tot Saint Tropez en het platteland. Ik draag graag met de hand gebreide spullen en waardeer – net als Jane Birkin – minimalisme. Het hoeft niet altijd grandeur te hebben.”

 

Two-piece: Chanel

Wie is jouw favoriete designer?
“Mijn favoriete designer is de overleden Azzedine Alaïa. Alles wat hij maakte was niet normaal mooi en ik voel me dan ook erg op mijn gemak in zijn creaties. Ook ben ik gek op Chanel! Daarnaast heb ik veel breisels van de Nederlandse ontwerpster Nanna van Blaaderen en vind ik dat Arket prachtige basics maakt. Love Stories vind ik heerlijke lingerie: het voelt heel comfortabel aan – alsof je borsten vakantie hebben.

SHOP HIER DE KAST VAN JETTEKE


Jasje: vintage

Waar shop je het liefst?
“Het leukst vind ik om unieke vintage winkels binnen te stappen, omdat je nooit weet wat je tegenkomt en er meestal maar één exemplaar van een item is. Blijer kun je mij eigenlijk niet maken op vakantie… kopje koffie erbij en de rommelmarkt op!”

 

Trenchcoat: Burberry

Je opent je eigen closet met een all-time classic: de Burberry trenchcoat – waarom gaat deze de deur uit?
“Dat vroeg ik mezelf ook af. Wat een mooi item is dat! Ik wil ook wel trots kunnen zijn op hetgeen ik verkoop. Gelukkig heb ik nog een andere variant in mijn kast die ik graag draag. Ik wil iemand anders een plezier doen met deze trenchcoat.”

Aan welk item in je closet heb je de meest waardevolle herinnering?
“De roze jurk van Viktor & Rolf heb ik naar de bruiloft van mijn broer gedragen. De kwaliteit is zo mooi en zacht. Het is één van de meest emotionele items uit mijn closet, maar hij is helaas te klein, dus ik zou hem graag een nieuwe plek geven.”

SHOP HIER DE KAST VAN JETTEKE

Handtas: Christian Louboutin, jas: Montana Blue

Zit er een bijzonder verhaal achter de Christian Louboutin tas?
“Ik ben ‘Tante Jet’ van verschrikkelijk leuke neefjes en een nichtje en zet altijd dingen op mijn hoofd. Van knuffels tot speelgoed: het maakt niet uit, ze schateren altijd van het lachen. Met Louboutin werk ik al heel lang samen en ik ben regelmatig in hun atelier en showroom te vinden. Ik heb onlangs gedineerd met meneer Louboutin zelf, dan snap je ook waarom hij deze ontwerpen maakt, wat een leuke man. Zijn ontwerpen zijn allemaal persoonlijke kunstwerkjes en ik heb een aantal items van hem onder een stolp staan – zo mooi. Met deze tas ben ik zeker nog niet klaar, maar als iemand anders er nog blijer van wordt dan ik, dan mag diegene hem dragen. Uiteindelijk is niets helemaal van jou – qua kwaliteit zullen deze items ons allemaal overleven.”

SHOP HIER DE KAST VAN JETTEKE

Handtas: Chanel

We splitsen de opbrengsten van je closet op en doneren deze aan The Elephant Crisis Fund en Amref Flying Doctors. Waarom?
“Doutzen Kroes, een van mijn liefste vriendinnen, vertelde mij lang geleden wat voor een verschrikkelijke dingen zij heeft gezien in Afrika. Door het steunen van The Elephant Crisis Fund bescherm je het leefgebied van de olifant en indirect bescherm je ook andere dieren, zoals de neushoorns. Ik ben zelf ook meerdere malen in Afrika geweest en ben echt verliefd geworden op het continent. Daarnaast wil ik ook graag een deel van de opbrengst doneren aan Amref Flying Doctor, aan het moeder-kind project. Mijn zus Lieke is hier sinds 2017 ambassadrice van. Op het moment dat je aan de andere kant van de wereld geboren wordt, zijn injecties en schoon drinkwater niet vanzelfsprekend. Soms moet je 20 km lopen naar een post om de juiste verzorging voor je kind te krijgen. Ik ben trots op mijn zus dat zij hier een stokje voor steekt. Ik wil graag meehelpen en kies dan ook graag voor twee dingen: natuur, maar ook het helpen van andere moeders.”

Aan wie zou jij de Closet Of shoot door willen geven?
“Aan Hendrikje Crebolder. Zij is de grand dame van het Rijksmuseum. Ze is heel leuk en houdt van uitgesproken mode. Ik kan me goed voorstellen dat zij veel stijlvolle items in haar kast heeft hangen.”

 

Blazer: Chanel, broek: Céline

SHOP HIER DE KAST VAN JETTEKE

Starring: Jetteke van Lexmond
Fotografie: Teresa Horstmann
Styling: Esra Buke
Tekst: Elke Doevelaar

 

error: Content is protected !!