The Closet of Naomi St Juste

The Closet of Naomi St. Juste

Ze is managing director bij House of Pablo waar ze de kunst van haar partner wereldwijd verkoopt, is een echt familiemens en we zouden haar wel de koningin van de statement items kunnen noemen. Naomi St. Juste gaf ons een kijkje in haar kledingkast met opvallende items die ze als geen ander weet te combineren. We vroegen haar van alles over haar carrière, duurzaamheid en haar stylingtricks.

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN NAOMI

The Closet of Naomi St Juste - The Next Closet

Wat is House of Pablo precies en kun je wat meer vertellen over je werk als managing director?

“House of Pablo verkoopt kunst van mijn vriend Pablo Lucker. Zijn werk wordt verkocht over heel de wereld en we werken veel samen met premium brands zoals Uber, Adidas en Porsche. Ik ben bij House of Pablo verantwoordelijk voor het zakelijke gedeelte en Pablo voor het creatieve deel. Toen Pablo en ik elkaar ontmoetten was ik eigenaresse van een influencer agency en hij maakte al kunst. Ik vind het belangrijk dat honderd procent achter het werk sta dat ik doe. Bij mijn vorige baan werd dat gevoel steeds minder, omdat ik niet honderd procent achter de samenwerkingen met bepaalde merken stond. Achter het werk van Pablo sta ik wel die volle honderd procent.”

Waar hoop je dat House of Pablo over tien jaar staat?

“We denken beiden groot: the sky is the limit. We hebben al aan gave projecten mogen werken, maar we hebben nog grotere plannen. Zo zouden we bijvoorbeeld shows willen organiseren en misschien wel een Pablo Lucker museum willen openen met heel veel interactie en mooie plekken waar mensen foto’s kunnen maken. Daarnaast willen we samenwerken met designermerken zoals Louis Vuitton.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN NAOMI

The Closet of Naomi St Juste - The Next Closet

Hoe vind je het om werkzaam te zijn in de kunstwereld?

“Ik ben er wel echt ingegroeid. Als klein meisje had ik niet het idee dat ik in de kunstwereld wilde werken, maar deze wereld heeft me wel echt gegrepen. Ik heb veel geleerd en ben nog steeds aan het leren. Ik zou ook nergens anders meer willen werken.”

Wat heb je dan vooral geleerd?

“Het zijn vooral kleine dingen die eigenlijk niet per se door de kunstwereld komen, maar meer door mijn baan als managing director. Er komen veel verantwoordelijkheden bij kijken en je moet keuzes maken die bepaalde gevolgen hebben. Soms krijgen we bijvoorbeeld een aanbod van een groot merk waar we veel geld mee kunnen verdienen die ik dan toch afwijs, omdat het niet bij het merk past. Je moet echt sterk in je schoenen staan om zulke beslissingen te kunnen nemen.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN NAOMI

The Closet of Naomi St. Juste - The Next Closet

Heb je door je vriend een liefde voor kunst gekregen of zat die er altijd al in?

“Ik heb altijd al een liefde voor schoonheid gehad. Of het nou een mooie bloem is, een mooie glimlach of kunst…Ik houd van mooie dingen. Daarmee bedoel ik niet per se materialistische dingen, maar dingen die iets met mij doen, die mij raken. Daar heb ik altijd al van gehouden.”

Wat voor kunst hangt er in jouw woonkamer?

“Er hangt kunst van Pablo en daarnaast een mix van bekende en onbekende kunstenaars. Een paar voorbeelden zijn: Cleon Peterson, Takashi Murakami en Kaws. We testen ook vaak werken van Pablo bij ons thuis en dan kijken we of het naar ons groeit of niet.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN NAOMI

The Closet of Naomi St Juste - The Next Closet

Zie je een overlapping in kunst en mode?

“Ik zie een enorme overlapping. Vooral in kunst, mode én muziek. Je ziet veel samenwerkingen in deze industrieën. Zo heb je bijvoorbeeld de samenwerking van Virgil Abloh met zijn museumshow en Pharrell met Chanel. Het mengt allemaal erg met elkaar. Het één is niets zonder het ander.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN NAOMI

The Closet of Naomi St. Juste - The Next Closet

Valt jouw smaak in kunst te vergelijken met jouw smaak in mode?

“Mijn smaak komt best wel overeen op het gebied van kunst en mode: het past bij elkaar. Ik houd van een mix van bepaalde elementen en het moet zeker niet te voorspelbaar zijn. Net als kunst moet mode mij raken.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?

“Ik kan mijn stijl niet in één of twee woorden omschrijven. Ik heb een gemixte stijl en houd echt van mooie exemplaren. In Londen  zag ik bijvoorbeeld heel gave Margiela statement sneakers. Die vond ik fantastisch en wil ik dan ook graag hebben. Als ik iets echt heel mooi vind, vind ik het niet erg om er wat meer voor te betalen.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN NAOMI

The Closet of Naomi St. Juste - The Next Closet

We zien je vaak in geweldige looks met veel statement pieces. Hoe zorg je ervoor dat je niet uitgekeken raakt op deze items?

“De items die ik koop ben ik eigenlijk bijna nooit zat. Ik zou mensen willen aanraden om items te kopen die bij je stijl passen en waar je echt gek op bent. Ik weet welke soorten materialen en kleuren ik mooi vind en welke goed bij me staan. Als ik dan zo’n item koop draag ik het met plezier. Ik heb items in mijn kast hangen die ik vijf jaar geleden kocht en die draag ik nog steeds met heel veel liefde.”

Wat is jouw go-to tip om statement items te combineren?

“Een fijne basiscollectie is belangrijk. Bijvoorbeeld een mooie broek waar je je goed in voelt of een zwarte satijnen blouse. Goede pièces die je altijd kunt dragen, kun je makkelijk combineren met bijvoorbeeld zilveren laarzen of een felle jas. Combinaties van basics met iets dat echt ‘jij’ is, zijn het leukste.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN NAOMI

The Closet of Naomi St. Juste - The Next Closet

Wat is het verhaal achter de Off-White tas?

“Die tas heb ik van mijn vriend gekregen. Ik was daar mega blij mee en heb er ook veel plezier van gehad, maar vind hem nu een beetje te schreeuwerig. Ik draag weinig branded kleding en bij deze tas zijn de logo’s wel heel duidelijk. Ondertussen heb ik een zilveren, minder opvallende, Off-White tas gekocht met een grijs hengsel die ik eigenlijk liever draag. Ik heb geen twee Off-White tassen nodig, dus dan geef ik deze liever een tweede leven.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN NAOMI

The Closet of Naomi St. Juste - The Next Closet

De kledingkast van wie zou je willen stelen en waarom?

“Het klinkt misschien heel stom, maar ik zou niet zo snel iemand anders haar kast of kledingstijl over willen nemen. Ik volg wel een aantal mensen op Instagram van wie ik de stijl erg waardeer, maar ik zou dan toch een eigen touch aan de outfits willen geven. De vrouwen die ik inspirerend vind hebben meestal wel echt een eigen stijl.”

Welk item verkoop je stiekem met pijn in je hart?

“De bruine Margiela laarzen vind ik echt prachtig. Toen ik ze aanhad met de shoot ging ik zelfs een beetje twijfelen, maar ik draag ze eigenlijk nooit. Als ik het zelf niet draag maak ik er liever iemand anders blij mee. Daarnaast hebben de Prada laarsjes ook een bijzondere herinnering. Die laarsjes waren mijn eerste echte designeraankoop. Ik vind het model heel cool. Het is echt een pittige schoen met een mega hoge hak die wel heel lekker loopt. Toch merk ik dat wanneer ik een zwart laarsje aantrek ik liever voor iets anders ga.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN NAOMI

The Closet of Naomi St. Juste - The Next Closet

Je verkoopt veel zonnebrillen. Heb je iets speciaals met dit accessoire?

“Ik houd van zonnebrillen en helaas heb ik ook een zonnebrillenhoofd, vandaar mijn uitgebreide collectie. Een goede bril kan je outfit echt afmaken. Zowel in de zomer als in de winter ga ik het liefst naar buiten met een zonnebril op. Ik ga ook graag op vakantie naar zonnige bestemmingen en dat is voor mij dan stiekem een goed excuus om een nieuw exemplaar te kopen.”

Waarom heb je gekozen om je items bij The Next Closet te verkopen?

“Ik sta helemaal achter wat The Next Closet doet. Jullie verhaal sluit aan op dat van mij en de manier waarop ik kleding koop en verkoop. Er zijn al zoveel mooie dingen. Neem bijvoorbeeld de Stella McCartney sneakers die ik verkoop. Die zouden zelfs nog een derde leven kunnen hebben.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN NAOMI

The Closet of Naomi St. Juste - The Next Closet

Waarom vind je het belangrijk dat mensen hun kleding een tweede leven geven?

“Je kleding weggooien is zonde en als je het in je kast laat hangen heeft niemand er wat aan. Hoe meer tweedehands aanbod er is hoe meer mensen tweedehands kunnen shoppen. Ik vind dat mensen ook bewuster moeten nadenken over wat ze kopen. Als je iets nieuws koopt is het belangrijk dat je echt iets kwalitatief koopt dat met liefde is gemaakt, zodat je het eventueel een tweede leven kunt geven.”

Hoe denk jij dat we de mode-industrie duurzamer kunnen maken?

“Het gaat om bewustwording. Het is goed dat mensen beseffen dat alles wat je koopt eigenlijk een stem is. Als je fast fashion koopt stem je er ook mee in dat de kleding gemaakt wordt onder verschrikkelijke werkomstandigheden. Past dat bij jou als mens? Als het antwoord nee is kun je je bedenken welke merken je dan wel wilt supporten. Als jij iets koopt bij een bepaald merk wordt het merk groter. Dus als je duurzame merken shopt support je die visie.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN NAOMI

The Closet of Naomi St. Juste - The Next Closet

Wat betekent duurzaam shoppen voor jou?

“Duurzame kleding is voor mij óf een item van een duurzaam merk óf een item dat goed bij je past en waar je lang plezier van gaat hebben. Als je een mooi item koopt dat jaren meegaat en zijn waarde behoudt kan ik dat ook zien als duurzaam shoppen. Ik shop zelf eigenlijk nooit meer bij fast fashion keten. Ik denk dat als je groeit als persoon en content met jezelf bent, je ook niet zoveel kleding hoeft te hebben. Je weet dan wat bij je past en je hoeft geen verschillende stijlen uit te proberen. Het idee dat je veel moet hebben en veel moet kopen put mensen uit. Designers kunnen maar een paar collecties per jaar maken, omdat ze gewoon veel tijd en moeite stoppen in zo’n collectie. Bij fast fashion keten wordt het aan de lopende band gemaakt op foute manieren. Het klopt niet dat je een shirtje van tien euro kunt kopen. Daar betaalt iemand anders de prijs voor en die betaal ik liever zelf.”

The Closet of Naomi St. Juste - The Next Closet

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN NAOMI

Starring: Naomi St. Juste
Fotografie: Lidian van Megen
Tekst: Marcella Cazzato
In samenwerking met: Esra Buke

error: Content is protected !!