The Closet of Renate Gerschtanowitz

We kennen haar allemaal als presentatrice, maar ze doet veel meer dan dat. Van het ambassadeurschap voor UNICEF tot deelnemen aan The Big Escape en dit allemaal in de fijnste kledingstukken. Van deze dame moesten we meer weten! Wij mochten een kijkje nemen in de kledingkast van niemand minder dan Renate Gerschtanowitz. Wij spraken Renate over haar carrièreplannen, haar kijk op duurzame ontwikkelingen in de mode-industrie en kregen een goede indruk van haar TV en privé kledingkast. Een groot deel hiervan geeft Renate een tweede leven bij The Next Closet. Benieuwd naar de items waar Renate naar eigen zeggen veel lol in heeft beleeft?

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN RENATE

Hoe gaat het met je?
“Goed! Ik ben druk bezig met huisdieren.nl: een online huisdierenplatform dat we binnenkort gaan lanceren. Het is een plek waar je bijna alles kunt vinden voor je huisdier. Van voeding tot services, verzekeringen, opvoeding en opvang. Anderhalf jaar geleden kregen wij een heel leuke hond in ons gezin waarna ik opzoek ging naar informatie. Je krijgt natuurlijk wel wat van de fokker mee, maarja hè… Dat is net zoals bij kinderen: er komt iedere dag een hoop meer bij kijken. Ik miste eigenlijk een plek waar ik alles bij elkaar kon vinden, een plek die mooi en overzichtelijk was en niet alleen maar gericht was op het verkopen van spullen. Toen dacht ik: nou dan ga ik dat zelf maar doen! Daar zijn we nu druk mee bezig.”

Je gaat dit jaar onder anderen meedoen met The Big Escape. Waar wil je je nog meer op focussen op het gebied van carrière?
“Toen ik nog voor Shownieuws werkte, hield ik mijn agenda overdag heel bewust leeg, omdat ik natuurlijk ’s avonds aan het werk was. Nu doe ik dat niet meer en merk ik dat mijn dag best wel snel vol zit. Dit vind ik eigenlijk heel leuk, omdat ik wat meer wil ondernemen en andere talenten wil ontwikkelen. Dat wil niet zeggen dat ik nooit meer op televisie te zien ben, daar haal ik namelijk nog steeds veel plezier uit, maar ik zeg alleen ja tegen dingen waarvan ik denk: dit vind ik écht leuk.”

Je hebt heel veel verschillende dingen gedaan van het ambassadeurschap voor Unicef tot het ontwerpen van een bad, lingerie en loungewear collectie. Waar word je het meest gelukkig van?
“Ik vind het lastig om één ding te kiezen. Het grote voordeel van mijn werk is juist dat ik verschillende dingen kan doen en daarom ook af en toe eens iets nieuws kan proberen en kijken of ik dat leuk vind. Mijn werk voor Unicef geeft veel voldoening, omdat ik het idee heb dat ik mensen kan laten zien waarom de organisatie zo belangrijk is. Er zijn veel andere mensen bij Unicef die dat ook doen, maar het is voor degenen die op televisie werken net iets makkelijker om de boodschap over te brengen. Daarnaast vind ik het ook heel fijn dat ik met eigen ogen kan zien wat er gebeurt. Er is natuurlijk nog veel mis in de wereld, maar er gebeuren ook veel goede dingen en ik vind het belangrijk om die ook te laten zien.”


BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN RENATE

Het programma Circus Gerschtanowitz mocht je samen met je man presenteren. Hoe was dit?
“Superleuk! Dat is natuurlijk een groot voordeel als je hetzelfde werk doet. De momenten dat je samen tien seconden voor livegang achterin de coulissen staat zijn uniek. Het is niet zo dat ik nu denk: we gaan als presentatieduo door het leven, maar het is wel echt heel bijzonder. Dus als er een geschikt format is waarbij dat past zou ik het zeker nog leuk vinden om te doen, want ik denk dat wij heel goed kunnen samenwerken.”

Je ziet er altijd prachtig uit op televisie. Laat je alles aan je styliste over of ben je zelf ook veel bezig met je looks?
“Alleen voor televisie word ik gekleed door mijn styliste Danie Bles. Vooral bij Shownieuws kwam ik zo vaak op televisie dat ik niet elke keer weer iets leuks en spannends uit mijn kast kon toveren. Voor premieres of feestjes waar ik naartoe ga doe ik het eigenlijk altijd zelf. Ik merk dan dat ik vaak voor klassiek ga, een beetje zoals de Parisienne. Dat is wel wat ik ambieer. Ik ga graag voor een verzorgde look met mooie tijdloze items waar ik ook best wel geld aan uit wil geven. Voor mij hoort er altijd wel iets nonchalants bij met een klein randje ‘stoer’.”

Als je dan samenwerkt met je styliste, zijn jullie het dan altijd met elkaar eens?
“Wat ik op televisie aanheb en wat ik privé draag hoeft niet altijd een één op één match te zijn. Op televisie mag het natuurlijk wel wat meer uitgesproken zijn en met wat meer kleur. Ik merk dat ik dat in mijn eigen kast veel minder heb, maar als ik op televisie alleen maar in zwart, donkerblauw en denim loop is dat natuurlijk ook niet leuk. Danie trekt mij daarin af en toe wel over de streep. Ik zie het eigenlijk een beetje als mijn podiumkleding.”


BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN RENATE

Heb je een goede outfit nodig om je zelfverzekerd te voelen op televisie?
“Dat helpt wel goed mee. Als ik iets draag waarvan ik denk: mwah ik weet niet helemaal of dit wel mijn ding is, dan merk ik dat wel. Dat is denk ik niet alleen met televisie zo, maar met alles. Als je naar een feestje of een sollicitatiegesprek gaat wil je met je kleding toch een bepaalde uitstraling bereiken.”

Als wij in jouw kledingkast kijken, wat zien we dan vooral?
“Veel denim, zwart en ik houd ook erg van truien, vooral van kasjmier en in camel tinten. Qua merken houd ik ervan om te combineren, dus het is niet zo dat ik alleen maar dure items in mijn kast heb hangen, maar ik merk wel dat ik eigenlijk ieder seizoen wat stuks kan vinden in de collectie van Isabel Marant. Mijn dagelijkse look is een sweater van Isabel Marant met een spijkerbroek en gympen eronder.”

We zien dat steeds meer sterren hun oude outfits opnieuw dragen op de rode loper om een duurzaam statement te maken. Is dit een “trend” die we in de TV wereld ook gaan zien?
“Ik heb zelf zeker vaak dezelfde dingen aan op televisie. De meeste sterren op de rode loper zijn al erg duurzaam bezig, want de jurken zijn niet van hen, ze lenen deze vaak. Ik denk niet dat iedereen altijd maar een jurk aanschaft en daarna in de kast laat hangen om nooit meer te dragen. Ik niet in ieder geval.”


BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN RENATE

Hoe kijk jij zelf naar de duurzame ontwikkelingen op het gebied van mode?
“Ik vind het belangrijk dat mensen zich steeds meer bewust worden van wat er allemaal moet gebeuren om dat ene zwarte T-shirtje te maken of die jeans met de perfecte wassing. Die ontwikkeling zie je gelukkig wel. Mensen verwachten steeds meer van de producenten en ik hoop dat de bedrijven daardoor het gevoel krijgen dat ze het gewoon niet meer kunnen maken om iets niet duurzaams aan te bieden. Ik denk dat initiatieven, zoals het programma Genaaid dat Jennifer Hofmann presenteerde, echt bijdragen aan die bewustwording. Een hoop is, denk ik, altijd onwetendheid geweest. Als mensen het dan met eigen ogen zien, zorgt dit wel voor bewustwording en zullen mensen, naar mijn idee, sneller denken: dit moet echt anders en dit is niet iets waar ik aan mee wil werken.”

En aan welke ontwikkelingen doe je zelf graag mee? 
“Ik shop het liefst de tijdloze klassiekers die ik echt lang draag. Ik merk dat als je de toch nét even wat mooiere spullen koopt, je daar ook echt langer mee doet. Ik heb bijvoorbeeld jassen die ik al zeker tien jaar in mn kast heb hangen. Sommige dingen draag ik een aantal jaar niet en trek ik ze daarna weer uit de kast. Dit is helaas niet met alles zo, dat zie je wel aan mijn kast bij The Next Closet. Er zit één jas bij die ik heb gekocht toen ik zeventien was en die heb ik gewoon nog steeds! Nu wilde ik er wel graag iemand anders blij mee maken. Ik bewaar dat soort dingen wel graag en ben dus niet echt een snelle weggooier.”

Een groot deel van die kledingkast verkoop je bij The Next Closet. Waarom wil je jouw items een tweede leven geven?
“Ik vind het echt heel zonde dat niemand meer een leuke avond heeft in mijn jurkje dat nu weg ligt te stoffen. Er zitten echt heel mooie dingen bij waar je nog zoveel lol mee kunt hebben. Dat ik mij er niet helemaal lekker meer in voel of dat het voor mij niet meer helemaal werkt, betekent niet dat iemand anders er geen fijn gevoel van kan krijgen.”


BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN RENATE

 

Welk item verkoop je stiekem met pijn in je hart?
“Het zachtroze Alexander McQueen jurkje vind ik nog steeds prachtig. Toen ik tegen mijn vriendinnen zei dat ik hem ga verkopen op The Next Closet zeiden ze ook: “Wat! Waarom doe je die weg? Die is zo mooi!”. Ik merk dat ik het niet meer zo vaak aantrek en dan heb ik liever dat iemand anders daar een waanzinnig leuke avond in beleeft of een heel bijzondere herinnering in kan maken. Het neemt niet weg dat ik hem nog steeds heel mooi vind en als ik ‘m in een rek zou zien hangen, zou ik hem er misschien weer uitpikken. Net zoals het Gucci jurkje, die is ook prachtig, maar ik draag ‘m gewoon niet vaak genoeg.”

Wat zou je willen meegeven aan de vrouwen die jouw kledingstukken kopen?
“Ik hoop dat de vrouwen die mijn items kopen er net zoveel plezier aan gaan beleven als ik heb gedaan. Het zijn prachtige stuks, ze zijn van een mooie kwaliteit en daar kunnen heel veel andere vrouwen nog heel veel lol mee beleven.”


BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN RENATE

Starring: Renate Gerschtanowitz
Tekst: Marcella Cazzato
Fotografie: Lidian van Megen
Styling: Esra Buke

error: Content is protected !!