The Closet of Stephanie Afrifa - The Next Closet

The Closet of Stephanie Afrifa

Ze is curator, presentator, organiseert tentoonstellingen en heeft een grote liefde voor kunst, mode, cultuurwetenschappen en welzijn. Stephanie Afrifa schittert deze maand in onze Closet of serie. Als tafeldame bij De Wereld Draait Door gaat ze graag het gesprek aan over diversiteit en gelijkheid. Wij spraken haar hierover, haar carrière en de modewereld. Ook vertelt ze over haar liefde voor kleding en kun je haar prachtige designer items shoppen bij The Next Closet.

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN STEPHANIE

The Closet of Stephanie Afrifa - The Next Closet

Waar ben je het liefst elke dag mee bezig?

“Op het moment ben ik bezig met het ontwikkelen van een kunstwerk: een heel groot project waar ik veel tijd aan besteed. Ook ben ik een podcast, een online te beluisteren radioshow, aan het opzetten onder de naam Nation of Overthinkers. Het allerleukste om te doen vind ik teruggeven aan de community en het empoweren van mensen. Daarnaast vind ik praten met mensen, interviewen en presenteren heel erg tof.”

Je hebt een duidelijke stem en visie. Hoe deel je die het liefste?

“Ik organiseer het liefste zelf events. Zo heb ik alles in de hand en kan ik bepalen wie ik uitnodig en hoe de energie is. Ik vind het belangrijk dat mensen zich veilig voelen en kwetsbaar durven te zijn. Daarnaast vind ik Instagram een heel handig platform, maar niets is beter dan persoonlijk contact. Op die manier kun je het beste verhalen delen en mensen inspireren.”

Je strijdt voor diversiteit en gelijkheid. Hoe doe je dat?

“Ik vind eigenlijk niet dat ik dat doe. Veel mensen stoppen mij in dat hokje, maar ik ben eigenlijk gewoon een storyteller. Ik vertel graag verhalen van mezelf en andere mensen: ander soort verhalen die ook belangrijk zijn.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN STEPHANIE

The Closet of Stephanie Afrifa - The Next Closet

In welke vorm speelt speelt kunst en/of mode een rol in diversiteit en gelijkheid?

“Ik merk dat in deze periode veel kunstenaars en ontwerpers bezig zijn met de zichtbaarheid van verschillende groepen die eerder niet zichtbaar waren. Kunst en mode zijn erg mooie tools om mensen hun visie te vergroten. Daar zit ook een deel storytelling in. Wat ik wel jammer vind, is dat wanneer kunstenaars met kleur kunstwerken maken er gelijk gevraagd wordt over de achtergrond en diversiteit, terwijl het daar niet per se iets mee te maken heeft. Hij of zij is gewoon een goede kunstenaar.”

Waarom ben jij je kunstblog begonnen?

“Ik studeerde comparative arts and cultural studies en merkte dat alles heel eurocentrisch was. Ik miste de kunst waar ik mensen in zag waar ik mij mee kon identificeren. Die kunst is er wel en die ben ik gaan verzamelen om aan de wereld te laten zien. Deze niet-westerse kunst wordt vaak gemist, maar is juist een belangrijk onderdeel van het westerse verhaal.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN STEPHANIE

The Closet of Stephanie Afrifa - The Next Closet

Waar word je door geïnspireerd?

“Voornamelijk door interactie met mensen in verschillende delen van de wereld. Ik merk dat mensen over heel de wereld dezelfde onderwerpen belangrijk vinden en dezelfde struggles hebben, terwijl de omgeving zo verschillend is. Dit heeft ook invloed op hoe mensen dingen ervaren. Dat vind ik erg inspirerend. Kunstenaars inspireren mij ook. Met kunstenaars bedoel ik niet alleen schilders of beeldhouwers, maar ook artiesten. Zij zetten dingen in een heel ander perspectief en kunnen onderwerpen goed vertalen. Dat is heel bijzonder.”

Je hebt gestudeerd aan het AMFI. Waarom ben je niet in de modewereld gebleven?

“In het eerste jaar van het AMFI werkte ik al voor Viktor en Rolf. Dat was een heel grote stap terwijl ik nog maar in het eerste jaar zat. In de tijd dat ik studeerde erkenden de mensen niet dat mode samenging met andere kunstvormen. Nu is dat wel zo, maar toen nog niet. Dat vond ik erg lastig, omdat ik geïnspireerd werd door meer dan alleen mode.”

Wat spreekt je het meest aan aan de modewereld?

“Ik houd echt van mode. I like looking good! Vanaf jongs af aan had ik al een andere aparte stijl. Wat ik leuk vind aan mode is dat het heel breed is. Het gaat niet alleen over hoe je de mooiste jurk ontwerpt, maar ook over duurzaamheid, voor wie het is en wat je ermee wilt bereiken in deze wereld.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN STEPHANIE

The Closet of Stephanie Afrifa - The Next Closet

Wat voor een rol speelt mode in jouw leven?

“Een erg grote rol: het is voor mij een manier van expressie. Door de jaren heen is mijn stijl wel veranderd. Vroeger was het erg luid en schreeuwerig en nu wat eleganter. Mensen zeggen wel eens: “Jij houdt wel van opvallen hè?”, maar dat is niet zo. Ik vind bepaalde kleuren en vormen gewoon erg mooi bij mijn lichaam staan.”

Geeft kleding jou extra zelfvertrouwen?

“Het maakt niet zoveel uit wat ik aan heb. Ik ben sowieso blij met mezelf, maar een goede outfit geeft wel een boost.”

In wat voor kledingstukken voel jij je het fijnst?

“Met een mooi paar schoenen zit je sowieso goed. Daar geef ik ook het meeste geld aan uit.”

Verkoop je items met speciale herinneringen?

“De schoenen van Haider Ackerman waren mijn allereerste designer aankoop ooit. Ik was met een vriendin die ook erg van mode houdt in een winkeltje in Den Haag waar we die schoenen zagen. Ik heb ze toen gekocht met het geld van mijn studiefinanciering, maar heb ze nooit gedragen. Het idee was eigenlijk ook om ze op een voetstuk achter glas te zetten… zo mooi vond ik ze. Eigenlijk wil ik ze niet wegdoen, want het voelt als een soort archiefstuk, maar ik vind het zonde dat ze niet gedragen worden.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN STEPHANIE

The Closet of Stephanie Afrifa - The Next Closet

Hoe draag jij jouw steentje bij voor een duurzamere wereld?

“Ik shop sowieso het liefst vintage en zo min mogelijk bij de grotere ketens. De kledingstukken van de fast fashion ketens zijn ook niet per se mijn smaak, dus daar heb ik wel geluk mee. Ik eet daarnaast weinig vlees en reis vaak met het openbaar vervoer. De trein en mijn fiets zijn genoeg, ik heb geen auto nodig.”

Kun je wat meer vertellen over hoe je tweedehands shopt?

“Tweedehands shoppen vind ik het allerleukste in het buitenland met Antwerpen als favoriet. Daar vind ik de mooiste dingen die ik na heel veel jaren nog steeds draag. Daar kan ik echt blij van worden. De kleding van nu is ontworpen voor de korte termijn. Het gaat snel kapot of je vindt het na een tijdje niet meer leuk. Bijzondere vintage stukken gaan veel langer mee.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN STEPHANIE

The Closet of Stephanie Afrifa - The Next Closet

Wie zijn je favoriete ontwerpers?

“Ik houd heel erg van Dries van Noten, Ann Demeulemeester, Marni, Acne en Margiela. Er staan veel Belgische ontwerpers in mijn favorietenlijst. Ik vind Europese ontwerpers sowieso veel toffer dan bijvoorbeeld Amerikaanse. Jacquemus is overigens ook geweldig en ook hij komt uit Europa.”

 Waarom geef je jouw kleding een tweede leven bij The Next Closet?

“Ik ben niet blij met de energie en ruimte die sommige items innemen, terwijl ze wel echt heel mooi zijn. Dan vind ik het leuk om iemand anders er blij mee te maken. Daarnaast is het belangrijk om tweedehands shoppen te stimuleren. Door nieuw te kopen, houden we het kapitalisme in stand. Door tweedehands kopen te stimuleren probeer ik dit tegen te gaan.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN STEPHANIE

The Closet of Stephanie Afrifa - The Next Closet

Zou andere mensen aanraden om hun items te verkopen bij The Next Closet en zo ja waarom?

“Ja, sowieso. Het is heel fijn om ruimte in je living space te creëren. Daarnaast verdien je er geld mee en kun je er andere mensen blij mee maken. Ik kan geen reden bedenken om het niet te doen!”

Van wie zou je de kledingkast willen stelen?

“100% zeker van Solange Knowles. Op het gebied van Nederlandse vrouwen vind ik dat Victoria Koblenko er altijd erg mooi uitziet op de rode loper, maar ik weet natuurlijk niet of dat ook allemaal in haar kledingkast hangt…”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN STEPHANIE

Starring: Stephanie Afrifa
Fotografie: Lidian van Megen
Tekst: Marcella Cazzato
In samenwerking met: Esra Buke

error: Content is protected !!