The Closet Of Thekla Reuten

 

Thekla Reuten heeft haar kast aangevuld met prachtige designer items van Maison Margiela, Dries van Noten, Stella McCartney en meer. Wij spraken haar over haar carrière in de filmwereld, haar stijl, favoriete designers en duurzaamheid. Shop haar items bij The Next Closet en ontdek tweedehands designer items van deze geweldige actrice.

 

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN THEKLA

Closet Of Thekla Reuten for The Next Closet

 

Hoe gaat het met je?

Met mij gaat het goed, dankjewel. Wij zijn gezond en meer dan ooit bewust hoe belangrijk samenzijn en gezondheid is. Ik ga voor het eerst dit jaar weer de set op voor een bijzondere speelfilm.

Hoe creëer je die balans tussen werk en met je kinderen zijn?

Het gaat deels van zelf, omdat de intensieve periodes van draaien en vrije periodes elkaar afwisselen. Als we op locatie zaten konden wij tot nu toe de kinderen makkelijk meenemen. Dat heeft de afgelopen jaren voor bijzondere periodes gezorgd.  Ik wil ook echt graag dat drukke tijden afgewisseld worden met tijden waarin ik veel met de kinderen kan zijn. In onze maatschappij ligt veel nadruk op presteren en hard werken en wat minder op de kwaliteit van het leven.  Ik focus mij echt meer en meer op de kwaliteit.

In de nieuwe Netflix serie Warrior Nun speel je Jillian Salvius, de baas van een tech bedrijf. Hoe bereid je je voor op zo’n rol?

De rol werd mij door de regisseur aangeduid als een soort vrouwelijke Elon Musk. Ik heb naar hem gekeken en over hem lezen en ik zie vooral een grote passie voor een vakgebied, die in een soort blinde bezetenheid uitmondt. Ik werd tijdens het draaien heel erg geholpen door de locatie van het bedrijf. Die was heel clean en high-tech en dat hielp om mij meteen in een soort harnas te wanen van een heel gedreven wetenschapper die eigenlijk letterlijk middenin haar werk leeft, met haar zoontje. Aan de rol zit ook een andere kant die interessant is. Jillian is bezig met een ontdekking die heel direct het het Christelijk geloof onderuit zal halen. Zij wordt door het Vaticaan in de gaten gehouden en niet geapprecieerd. Het grappige is dat mijn vader een katholieke priester was, in de jaren 70 en een ontzettend progressieve man. Hij leeft helaas al lang niet meer, maar hij was grappig genoeg ‘ook’ een aanvechter van het Vaticaan. Hij zette zich actief in vóór vrouwen in de kerk en vóór homo’s en tegen het beleid van de Paus dat er bijvoorbeeld geen condooms mochten worden gebruikt. Een absolute voorvechter van een progressief en menselijk gezicht van het geloof. Ik gaf soms een soort knipoog naar boven, als ik een scène had waarin ik het Vaticaan aan viel. Ik zie het Vaticaan ook echt een instituut dat op de schop moet. Verder was het één groot avontuur. Met het genre, manga, was ik ook nog niet zo bekend, maar dat is nu heel populair.

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN THEKLA

The Closet Of Thekla Reuten for The Next Closet

Is het voor jou belangrijk om tijdens filmproducties bezig te zijn met duurzaamheid?

Zeker! We moeten verduurzamen op elk gebied, ook daar dus. Ik probeer, als ik aan producties deelneem, daar vragen over te stellen om te kijken wat er kan veranderen. Ik ben heel trots om te zeggen dat de producent waarmee ik nu werk, Oak Motion, jaren geleden de Green Film Making Competition won. Hier was ik toen ambassadeur van en heb gemerkt dat hij heel gedreven is op dat gebied. Natuurlijk is er nog veel werk aan de winkel, maar er vinden wel echt veranderingen plaats.

Waarom focus jij je graag op het verduurzamen van de mode-industrie? 

De kledingindustrie is er eentje die in ieders dagelijks leven voorkomt en voor veel mensen zelfs op een soort excessieve manier met het vele shoppen. Dat wordt ons aangeleerd en toegeschreeuwd in reclames, bladen, online, eigenlijk overal. Je moet volgens hen steeds iets nieuws hebben, want pas dan hoor je er echt bij. Een heel grote groep mensen weet nog steeds niet dat die industrie zo’n grote vervuiler is. Gelukkig zie ik steeds meer mensen van mijn generatie zich daar meer bewust van worden. Ik zie ook dat de jongere generatie daarmee bezig is, maar tegelijkertijd is die ook nog het gevoeligste voor mode en trends en nog bezig zichzelf te ontdekken, daarom valt er bij die groep nog veel te halen.

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN THEKLA

Closet Of Thekla Reuten for The Next Closet 4

Tijdens de premiere van Red Sparrow droeg je een prachtige jurk van Stella McCartney. Kies je vaak voor een duurzame ontwerper tijdens rode loper en andere belangrijke optredens?

Ja, daar ligt echt de focus voor mij. Ik heb al best wel lang geleden besloten om, zowel voor mijn eigen kast als de dingen die ik mag lenen, te kiezen voor duurzame ontwerpers of Nederlandse designers die lokaal produceren. David Laport heeft ook een keer een heel mooie jurk van restmaterialen voor mij gemaakt. Ik vind het ook wel belangrijk om te vertellen dat ik ook mijn onzekere momenten heb gehad wat dit onderwerp betreft. Nu zijn er steeds meer designers die prachtige duurzame stukken maken, maar dat was niet altijd zo toen ik hieraan begon,12 jaar geleden. Als ik dan naar andere actrices keek, die in de mooiste designs liepen, kon ik mij daar best wel onzeker over voelen, omdat ik ook echt heel erg kan waarderen hoe iets er esthetisch uitziet. Toch wilde ik het statement maken en zo zuiver mogelijk de verandering proberen te zijn die ik wil zien in de wereld. Ik zie natuurlijk hoe goed een Mango of Zara het doet, maar ik koop het gewoon niet. Ik vind het belangrijk om te laten weten dat ik zie hoe verleidelijk het kan zijn. Voor de mensen die twijfelen om over te stappen op duurzaam of tweedehands: het is echt een belangrijk en deel van een grote verandering die je samen inzet die heel erg de moeite waard is. Ik geef mijn euro’s veel liever uit aan een bedrijf dat duurzaam in elkaar zit en op een ethische manier handelt dan aan een bedrijf dat de mensen en de wereldbol eigenlijk laat lijden. En dat doet Zara en H&M. Daar is genoeg bewijs over te vinden. Kijk bijvoorbeeld naar @cleanclothescampaign, dan leer je veel. We kunnen de industrie echt sturen door bewuste keuzes te maken en The Next Closet is onderdeel van de verandering.

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN THEKLA

Closet Of Thekla Reuten for The Next Closet 5

In de industrie waarin jij werkt worden er bijna altijd nieuwe outfits gedragen. Zouden we niet vaker voor tweedehands moeten gaan of outfits opnieuw dragen?

Zeker. Ik ben net als veel andere mensen een beetje verliefd geworden op Joaquin Phoenix door zijn speech tijdens de uitreiking van de oscars. Tijdens zijn hele tour voor The Joker heeft hij maar één smoking aangehad, terwijl ook aan acteurs gratis pakken worden aangeboden. Er vinden dus wel veranderingen plaats bij een aantal mensen, maar het blijft lastig. Het heeft namelijk ook een beetje met ego te maken. Elke keer dat je een ‘photo opportunity’ hebt is er in het systeem ingeslopen dat dat hét moment is om te laten zien ‘wie je bent’ en hoe mooi je bent. Daarnaast levert het vaak ook nieuwe campagnes met merken op. Het is echt een keuze om daar vanaf te stappen en om dat niet te doen. Of om te denken ik hoef niet elke keer te laten zien dat ik het nieuwste van het nieuwste aanheb. Het gaat om wie ik ben en dat moet ook kunnen in tien keer hetzelfde pak. Iets wat mooi is blijft mooi.

Als je een aantal duurzame merken hier een podium zou mogen geven, welke zouden dat dan zijn?

Zeker weten Filippa K. Zij zijn al heel lang bezig met een heel grondig stappenplan. Je hoeft als bedrijf niet instant volledig duurzaam te zijn, maar gewoon ergens beginnen. Dat hebben zij gedaan en bouwen het al jaren uit. Daarnaast vind ik Everlane, Alchemist. Shop Dôen, Dai en CarrierCompany heel goed.

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN THEKLA

Closet Of Thekla Reuten for The Next Closet 2

Welke stappen moeten we volgens jou zetten naar een duurzamere mode-industrie?

Het gaat om twee krachten: aan de ene kant moet de consument meer bewust worden en aan de andere kant moeten de processen en de keten transparant en ethisch verantwoord worden. Ook moeten wij het activisme doorzetten en bedrijven aanspreken op hun geweten en gedrag. Het wordt tijd dat ook CEO’s buiten hun papieren en computerschermen om durven te kijken naar de kinderen die arbeid leveren alsof het hun eigen kinderen zijn. Dat zou je namelijk je eigen kind ook niet aandoen.

Ben jij iemand die haar kleding snel verkoopt als je het niet draagt of laat je het liever nog een tijdje in de kast hangen?

Ik heb echt wel moeite gehad met dingen wegdoen die prijzig waren. Dat vond ik dan zonde. De kledingstukken die ik nu heb ingeleverd voor mijn TNC kast waren ook items waar ik geen afstand van wilde doen, omdat er emotie bij komt kijken. Het Dries van Noten jasje is bijvoorbeeld nog van de première van de Tweeling en die heeft best wel een tijdje in de kast gehangen. Uiteindelijk geef ik het veel liever door aan iemand die het meer dan 30x gaat dragen. Het groeit samen met je bewustzijn over de industrie zelf. Ik realiseer mij steeds meer dat ik echt alleen dingen wil kopen die ik vaak of steeds opnieuw draag.

Wat is het verhaal achter het Claes Iversen jurkje dat je verkoopt?

Dat is een práchtig wollen jurkje van Claes toen hij net was begonnen. Echt uit zijn eerste of tweede collectie. Ik heb deze ook zelf gekocht en niet gekregen. Ik vond het belangrijk om hem als beginnend ontwerper steunen. Ik vind dat jurkje zó mooi en heb hem gedragen naar de première van The American in Londen, maar ik pas hem gewoon niet meer. Het heeft nog best lang geduurd voordat hij in mijn TNC kast terecht is gekomen, omdat ik er zo’n binding mee had.

De opbrengsten van een aantal van je items doneer je aan Terre des Hommes. Waarom deze stichting?

Terre des Hommes focust zich op het welzijn van kinderen in allemaal verschillende vormen. Zij vechten bijvoorbeeld tegen kinderarbeid in de mode-industrie (wat heel goed bij The Next Closet past), maar ook tegen seksueel geweld en misbruik. Ik heb een bijzondere band met deze organisatie. Ik ben namelijk geboren in 1975 tijdens de hongersnood in Ethiopië. Mijn vader en mijn moeder hadden op het geboortekaartje geschreven dat er genoeg kleertjes en speelgoed waren voor mij en wie toch iets wilde geven een bedrag kon doneren aan Terre des Hommes. Hetzelfde heb ik bij mijn eerste kindje gedaan. Terre des Hommes wist dit niet toen zij mij een paar jaar geleden benaderden om hun ambassadeur te worden. Ik kon toen gewoon geen nee zeggen. Het is een betrouwbare organisatie die heel concreet verbeteringen ter plaatse aanbrengt.

Waarom heb jij ervoor gekozen om je kleding een tweede leven te geven bij The Next Closet?

Los van het feit dat je goed moet opletten of de dingen die je koopt lang meegaan, is het nou eenmaal zo dat je stijl verandert door de tijd. Hierdoor ontkom je er niet aan dat je items minder gaat dragen. Ik heb ook wel eens miskopen gedaan. Dat doen we allemaal wel eens. Het vermindert met de tijd, omdat je jezelf beter leert kennen, maar je kunt het niet altijd vermijden. Met dat soort items is het belangrijk om ze een tweede leven te geven en het is ook fijn dat je er iets aan kunt verdienen. De opbrengsten van je miskopen kun je dan bijvoorbeeld sparen en investeren in een kwalitatief of duurzaam item. Deze kosten vaak toch iets meer dan het €15 t-shirtje van de H&M. Dat is natuurlijk hartstikke fout. Zodra iets te goedkoop is is er iemand anders aan de andere kant die de prijs betaald. Ik hoop dat we allemaal meer naar dit circulaire proces toegaan. Zo kunnen we de keten langzaam van onderaf duurzamer maken.

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN THEKLA

Starring: Thekla Reuten
Fotografie: Lidian van Megen
Tekst: Marcella Cazzato 
In samenwerking met: Het Conservatorium Hotel en Esra Buke

error: Content is protected !!