Renske Klein

TNC’s ambassadrice Renske van der Ploeg

Na haar stage bij Elle wist ze het zeker: styliste worden is wat ik wil. Renske van der Ploeg, styliste bij House of Orange en druk met haar eigen bloemenwinkeltje Ruelle Sous Marin aan de rand van de Dam in Amsterdam is de eerste ambassadrice van The Next Closet. Benieuwd naar haar closet en wat zij te vertellen heeft?

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN RENSKE

Waar staat House of Orange precies voor en hoe ben jij hier terechtgekomen?
“House of Orange is een agentschap, een van de eerste van Nederland in Amsterdam die naast stylisten ook visagisten en hairstylisten vertegenwoordigt en veel voor de mode wereld betekent. Ik werkte veel met de visagisten van House of Orange en daardoor dacht ik: ik ga eens langs met mijn portfolio. Dat mondde uit in een samenwerking waarin ik veel heb geleerd en mooi werk heb gemaakt. De kneepjes van het vak leerde ik door veel te assisteren, kijken en door te doen. Ten tijde van de opstart fase van JAN magazine ben ik enorm gezegend om hierbij betrokken te zijn geweest. Veel uitproberen om het leukste beeld te creëren met enorm getalenteerde en gemotiveerde mensen.

Wat doe je het liefst: editorial, kids, commercial, kids of personalities?
“Editorial – daar kan ik mezelf in kwijt. Hier kun je veel meer in bedenken dan wanneer je een commerciële opdracht hebt. Dit is grotendeels doen wat de klant wil en je hebt dan weinig eigen inbreng.”

Welk soort opdrachten neem je het liefst aan?
“Elke opdracht is een uitdaging en ik kom graag tot een compromis met de klant. De klant laat weten wat hij zou willen en ik kijk graag wat ik voor hem kan betekenen.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN RENSKE

Wanneer wist je dat je de styling wereld in wilde gaan?
“Toen ik als stagiaire ging werken bij Marisol, eigenaresse van Soledad Senlle, vergelijkbaar met Isabel Marant, kwamen er veelal stylistes kleding lenen en toen dacht ik: wat leuk, hoe werkt dit precies? Uiteindelijk na mijn stage bij de Elle was ik overtuigd! Toentertijd was je twee weken bezig om voor een modeserie kleding op te vragen en nu doe je dat gewoon via een app – er is veel veranderd in het begrip: beeld.”

Wat trekt jou zo aan in de wereld van styling?
“Het maken van beeld. Iemand even weghalen uit de werkelijkheid en hier mode aan toevoegen trekt mij aan in deze wereld. Achter ieder beeld zit een verhaal en dat vind ik interessant: je kunt in mode weerspiegelen wat er in de maatschappij gebeurt en hier kun je een bepaald gevoel aan toevoegen. Er moet meer positiviteit komen in de wereld – de maatschappij wordt vaak negatief weergegeven op beeld en ik wil dit graag veranderen.”

Hoe ziet jouw dag eruit als styliste?
“Iedere dag is anders. Het verschilt per shoot wat ik moet verzamelen qua kleding en materialen, maar ik ben nu druk met mijn eigen winkel vol bloemen en betaalbare gifts.”

Welke styling opdracht is jou altijd bijgebleven?
“Ik heb ooit een bijzondere shoot gehad met André Kuipers, de astronaut. Het was een bijzondere shoot, omdat er leuke twists in zaten: ik moest nog snel een petje laten maken en een jas met allerlei sterren. Dat is toch heel anders dan een ‘gewone’ modeserie. Dit is heel thematisch – echt leuk!”

Wie is jouw favoriete designer en waarom?
“Ik heb meerdere designers die mij aanspreken. Dries van Noten vind ik te gek, maar dit koop ik eigenlijk niet. Wat hij maakt is echt bijzonder en vind ik erg mooi. Ik voel mezelf het fijnst in de creaties van Isabel Marant en IRO, zij maken kleding met een rauw randje en weerspiegelen hierin het dagelijks leven.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN RENSKE

Hoe omschrijf je jouw stijl?
“Goede materialen zijn een must: mooi wol met een rauw randje of een fijn vest met leren broek en stoere gympen. Een combinatie van stoer en chic.”

Aan welk designerstuk in je closet heb je de meest waardevolle herinnering?
“De Vivienne Westwoord laarzen, ik heb ze alleen nooit meer aan. Ik was in Milaan met een vriendin en we liepen spontaan tegen een uitverkoop aan. Zij kocht laarzen tot haar knieën en ik had deze in mijn handen – we kopen ze gewoon, dachten we! In een vlaag van verstandsverbijstering gewoon gekocht dus, maar helaas achteraf toch niet helemaal mijn smaak. Eigenlijk zit aan elk stuk een mooi verhaal verbonden.”

Kun je wat meer vertellen over het bloemenwinkeltje dat je net bent begonnen?
“Dit idee is lang geleden ontstaan in New York. Ik wilde graag een ontmoetingsplek creëren waar mensen graag komen en kunnen ontsnappen aan de dagelijkse drukte van bijvoorbeeld social media. Een plek waar nieuwe ideeën kunnen ontstaan en om elkaar te inspireren en stimuleren. Een moment voor een kopje koffie of het kopen van een betaalbare gift voor een vriend. De items wil ik blijven rouleren, zodat mensen altijd terugkomen en benieuwd zijn naar wat er nu te vinden is in de Molsteeg.”

TNC heeft een duurzame missie, op welke manier speelt duurzaamheid een rol in jouw leven?
“Ik heb ooit een serie gedaan voor de Marie Claire – die stond in het teken van duurzaamheid. Hier kreeg ik de kans om een duurzaam verhaal te vertellen op beeld. Deze serie is gefotografeerd in een ecolodge van vrienden in Portugal – sinds die dag ben ik een stuk bewuster geworden. Ik moest terug naar de basis: wat moeten we weggooien en wat kunnen we hergebruiken. In mijn winkel houd ik hier ook rekening mee. Achter elk product schuilt een bijzonder verhaal en dit laat ik graag zien. Wat ik vooral ernstig vind, is dat er zoveel plastic wordt gebruikt in kledingzaken: zakje hier, zakje daar – verschrikkelijk! Het kan allemaal veel minder. Mijn kleding verdient een tweede leven, want waarom zou je kleding weggooien als het met plezier gedragen kan worden door een ander?”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN RENSKE

Jij wordt een van de ambassadrices van The Next Closet, wat betekent dit voor jou?
“Ik vind het belangrijk om mijn kleding een tweede leven in te blazen. Dat zou ik iedereen willen adviseren – waarom niet? Je kunt er een ander gelukkig mee maken en verdient er nog een zakcentje aan ook. Ik wil mijn kast bij The Next Closet ieder seizoen aanvullen om anderen hier blij mee te maken.”

Waarom word je ambassadrice bij The Next Closet?
“Ik werd gevraagd en ik stond perplex: The Next Closet is uitgegroeid tot een prachtig bedrijf – tuurlijk wil ik hieraan meewerken! Ik vind het een goed initiatief en ben erg onder de druk van wat TNC al behaald heeft. Ik wil het via social media verder vertellen, mijn klanten, vrienden en familie overtuigen en mensen tips geven wat betreft styling. In de toekomst wil ik graag helpen bij de lancering van een eventuele mannenafdeling.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN RENSKE

Starring: Renske van der Ploeg
Fotografie: Lidian van Megen
Styling: Esra Buke
Tekst: Claudia de Groot

 

error: Content is protected !!