TNC’s Ambassadrice Yadine Saz Raadschilders

Met veel trots introduceren wij onze TNC’s ambassadrice Yadine Saz Raadschilders. Deze powervrouw met Spaanse roots wil graag mensen een stukje bewuster maken over duurzaamheid en de kledingindustrie. Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee! Wat we ook super vinden, is dat Yadine samen met The Next Closet alle opbrengsten van haar closet doneert aan Save The Children. Benieuwd hoe Yadine haar eigen hotel, het Lloyd, een duurzame twist geeft en wat haar favoriete designers zijn? Keep on reading!

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN YADINE

Je hebt een tijdje Spaanse taal en cultuur gestudeerd. Wat trekt je vooral aan, aan deze cultuur?
”Na mijn bachelor beleid, communicatie en organisatie aan de VU leek het mij nog heel tof om de Spaanse taal en cultuur te studeren aan de UVA. Het was een interessante studie, maar leunde iets teveel op de literatuur wat niet echt mijn ding was toen. Dat is eigenlijk het verhaal achter deze studiekeuze. Wat ik nu vooral gemeen heb met Spanje is het eten en de wijn. Dat zit wel heel erg in het systeem. Ook denk ik bij de Spaanse cultuur aan familie en gezelligheid. Ik vind dat eten gezellig moet zijn en ik houd van lekker borrelen.”

Laat je die Spaanse invloeden terugkomen in het hotel?
“Ja, we hebben wel wat Spaanse wijnen en olijven op de kaart staan en die gezellige ‘familie sfeer’ proberen wij zeker terug te brengen in het hotel en in het team. Het team voelt eigenlijk ook een beetje als familie. Er is totaal geen sprake van hiërarchie en iedereen gaat heel informeel met elkaar om.“

Je bent samen met je vriend eigenaar van het Lloyd hotel. Vertel eens…
“In februari kwam de exploitatie vrij om daadwerkelijk het hotel te gaan runnen. Mijn vriend zei toen: ‘Zullen we het gaan doen?’ Ik had nog wel een beetje mijn twijfels, want we zaten zelf in een grote verbouwing, hadden twee kleine kids en Awakenings. Ik dacht echt: my god. Hoe gaan we dat doen?”

Jullie hebben het toch gedaan! Wat is nu precies jouw rol binnen dit hotel?
Eerst heb ik mij heel erg bezig gehouden met de verbouwingen, maar nu ben ik bezig met de kleine dingetjes. De styling vind ik leuk. Je wilt eigenlijk overal je eigen draai aan geven. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een app, Guest compass voor hotelgasten zodat ze allerlei reistips kunnen bekijken. We doen dat allemaal niet meer met folders i.v.m. duurzaamheid. Als we dan nieuwe gasten krijgen, introduceren wij deze app en kunnen zij per type reiziger allemaal leuke reistips ontvangen. We hoeven dan gelukkig al die folders niet meer te gebruiken, want we merkten wel dat we een hoop weggooiden en de hotellerie is al zo’n vervuilende industrie.”

Hebben jullie ook iets bedacht op de andere vervuilende aspecten in het hotel?
Als je je kamer niet gelijk de eerste dag al laat schoonmaken als je meerdere dagen verblijft, krijg je een portie bitterballen van ons of een drankje en als je je handdoeken niet op de grond gooit en gelijk laat wassen, krijg je ook een complementary drink. Zo proberen we duurzaamheid door ons hotelbeleid te vlechten. We hebben daarnaast de menukaart voor de helft vegetarisch gemaakt en in elke gang minimaal iets vegan. Ik durf echt wel te zeggen dat 2/3 van de kaart vega is. Ook bieden we haver-  en sojamelk voor dezelfde prijs als normale melk aan. Andere horecagelegenheden vragen daar dertig cent meer voor, maar ik vind juist niet dat je mensen moet straffen als ze voor plantaardig kiezen.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN YADINE

Hoe vind je het om met je man samen te werken?
”We hebben het heel goed afgekaderd. Ik heb mijn eigen bevoegdheden om akkoord op dingen te geven net als hij, zodat we niet met elkaar hoeven te overleggen om de kleine dingen. Ik houd me vooral bezig met styling en hij met de technische gedeeltes van de verbouwing. Ik ben ook iets meer van de personeelszaken, uitjes, workshops, avonden en hij gaat meer over de zakelijke kant.”

Heeft het ook invloed op jullie relatie?
“De kinderen worden wel eens gek. Die zeggen dan: ‘Hebben jullie het nou weer over het Lloyd hotel?’ We hebben daarom nu de gouden regel: om 20:00 uur laptops dicht en geen gesprekken meer over het hotel. Ook als we een date hebben, doen we de telefoons weg en als we het dan toch over het Lloyd hotel willen hebben, nemen we een notitieboekje mee anders verdwijnen we beiden in onze telefoon.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN YADINE

Je zei dat je kinderen het soms wel lastig vinden dat jullie beiden veel met het hotel bezig zijn. Hoe zorg je dat je tijd voor je kinderen vrijmaakt?
“Ik doe dat heel bewust. Ik ben drie dagen in de stad en ik zorg dat ik maandag en donderdag thuis ben. Over vier weken gaan we ook twee weken met de kinderen op vakantie en laten we de laptops thuis. Dat vind ik stiekem heel spannend.”

Waar ga je naartoe?
“Thailand. We hebben er heel veel zin in, maar ik voel me wel schuldig dat ik ga vliegen. Dat is een beetje wat men nu krijgt hè: vliegschaamte. Door reizen zie je overigens wel hoe mooi de natuur is en hoe voorzichtig je ermee moet omgaan, dus het heeft ook wel z’n voordelen.”

Was er een bepaald moment in je leven dat je je realiseerde dat je duurzamer wilde leven?
“We hebben vorig jaar een paar maanden op Bonaire gewoond. De kinderen konden daar naar school en wij konden ’s ochtends mails doen voor Awakenings en ’s middags genieten van het eiland. Dat was een heel bijzondere tijd. We gingen toen elke dag snorkelen tussen alle mooie vissen en het koraal. Toen kreeg ik wel een afkeer voor vis eten. Ik realiseerde mij dat ik het hele ecosysteem kapot maakte doordat ik vis at. In die tijd was ik ook zo weinig met kleding en shoppen bezig. Er waren bijna geen winkels op Bonaire. Het voelde eigenlijk heel bevrijdend en scheelde veel tijd. Daarvoor bestelde ik best veel online en was ik heel veel tijd kwijt aan pakketjes uitpakken en terugsturen. Toen dacht ik: Ik lijk eigenlijk wel gek.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN YADINE

Ben je na die vakantie ook gelijk minder gaan shoppen?
“Nou, gelijk daarna ging ik wel weer even los. Ik had toen heel erg zin in nieuwe dingen, maar na een tijdje dacht ik: oh nee dit moet ik niet doen. Na die vakantie ben ik ook echt gaan ontspullen. Vroeger had ik twee kasten maar nu past het wel in één kast, maar er mag nog steeds wel wat weg. The Next Closet is de perfecte oplossing!”

Wat doe je verder aan duurzaamheid?
“Ik eet zo min mogelijk vlees en scheid mijn afval altijd. Ik koop ook anders sinds ik afval scheid. Producten die in plastic verwikkeld zijn komen er bij mij niet meer in. Daarnaast koop ik altijd wasmiddelen en schoonmaakmiddelen van Ecofair. Als we een weekendje weg willen doen we dat ook steeds vaker in Nederland, zodat we minder vliegen.”

We kennen je man natuurlijk van Awakenings. Ben je zelf een beetje een techno liefhebber?
“Ja ik ben er wel van gaan houden door hem, maar het is niet zo dat ik buiten Awakenings naar technofeesten ga. Dat is wel te zwaar nu met de kids.”

Wat doe je bij Awakenings?
“Ik heb een tijdje gekeken naar de duurzaamheid binnen Awakenings en ik heb backstage een aantal dingen gedaan. Meer  losse dingetjes, maar nooit vast. De kinderen waren nog heel klein en ik was toen vaak thuis. We hebben toen veel gereisd naar bijvoorbeeld Zuid- Afrika, Mauritius en Amerika en heel de wereld vervuild… maar dat ben ik nu weer aan het rechtzetten”, geeft Yadine toe. “Nu focus ik me op het Lloyd Hotel en doe ik niets meer voor Awakenings.”

Ben je bekend met onze duurzame missie?
“Jazeker! Ik vind het heel inspirerend hoe The Next Closet is ontstaan en zo groot is geworden. Jullie zijn een groot voorbeeld voor de circulaire economie. Ik heb laatst ook voor het eerst wat gekocht bij The Next Closet. Een heel mooie Ann Demeulemeester top. Ik kreeg toen te zien hoeveel badkuipen ik had bespaard en dat vond ik super om te zien! Het inspireert mij ook mijn eigen missie aan te passen. Ik wil vanaf nu geen nieuwe kleding meer kopen en alleen tweedehands, maar óók tweedehands selectief zijn.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN YADINE

Wat zijn je favoriete duurzame merken?
“Stella McCartney en Ann Demeulemeester. Acne Studio’s is mijn all-time favoriete. Daar heb ik de meeste items van en die blijven lang goed. De truien pluizen nooit en de jeans blijven heel lang mooi.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?
“Ik vind het lastig om dat in één woord te omschrijven. Het is eigenlijk elke keer anders. De ene dag ben ik helemaal uitgedost in een pak met hakken en de andere dag kom ik hier in joggingpak. Echt een beetje hoe mijn pet staat, maar ik heb van alles in huis. Dat zie je ook in mijn Closet bij TNC.”

Hebben de mensen met verschillende stijlen in Amsterdam invloed op jouw looks?
“Ik durf wel meer in Amsterdam. In het dorp denk ik nog vaak: oeh dat zouden ze wel gek vinden, een roze pak’, maar hier in Amsterdam: nobody cares. Ik heb heel opvallende gympen van Stella McCartney bijvoorbeeld, die vind je in mijn closet. Als ik die draag zegt Rocco elke keer: ‘Ga je vliegen, ga je zweven, ga je springen?”

Heb je een designerstuk in je kast waaraan je een waardevolle herinnering hebt?
“Ik heb een heel mooi rood kanten jurkje van Dolce & Gabbana, maar die heb ik maar twee keer gedragen en gekocht speciaal voor een huwelijk van een goede vriendin. Die kan ik niet wegdoen. Daarnaast heb ik een zwart Mulberry tasje die ik heb gekocht met het geld wat ik toen verdiende bij mijn horeca baantje. Deze kan ik niet wegdoen. Hij heeft toch wel een speciaal plekje in mijn kast en gaat nog goed als avondtasje.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN YADINE

Heb je speciale items die je voor je dochters bewaart?
“Ik denk mijn zwarte Celine tas die ik afgelopen jaar heb gekocht, maar die draag ik nu zelf nog elke dag, dus daar moeten ze nog even op wachten. Ik denk dat ik ook nog wat mooie sieraden aan hen wil geven.”

Heb je ook nog een item dat je nooit weg zou doen?
Mijn Acne Studio’s winterjas, die ik zeven jaar geleden heb gekocht. Dat is een donkerblauwe parka met een bruine teddy van binnen. Die heb ik echt elke winter aan en zal ik ook nooit wegdoen.”

De opbrengst van jouw Closet gaan we doneren aan stichting Save The Children en je doet wel vaker veel voor goede doelen. Waarom is dit zo belangrijk voor je?
“Met deze actie hoop ik mensen in mijn omgeving te inspireren om hun kast op te ruimen en de stukken die hen geen ‘spark of joy’ geven aan deze shop te doneren, zodat we met z’n allen een hoger bedrag op kunnen halen. Daarbij voel ik zoveel verdriet als ik de foto’s van uitgehongerde kinderen voorbij zie komen. Mijn moederhart huilt. Wij hebben het zo goed hier en er zijn ook zoveel mensen die dat niet hebben.”

Wat wil je onze TNC times lezeressen nog graag meegeven?
“Dat je juist moet denken waarom is iets zo goedkoop in plaats van waarom is iets zo duur. Mensen zeggen vaak: ja maar duurzaam is zo duur… en dan denk ik: maar dat is de echte prijs van dingen. Daarnaast wil ik mensen aansporen om meer te kopen bij The Next Closet: minder voor meer en kwaliteit boven kwantiteit.”

BEKIJK EN SHOP HIER DE KAST VAN YADINE

Starring: Yadine Saz Raadschilders 
Tekst: Marcella Cazzato
In samenwerking met: Esra Buke

error: Content is protected !!