The Next Closet sprak influencers op Amsterdam Fashion Week over vintage en duurzaamheid
The Next Closet ging op pad tijdens Amsterdam Fashion Week. De openingsshow van David Laport deed menig modehart al sneller kloppen met de prachtige designs in zoete kleuren als roze, lichtgeel en het blauw dat aan de lucht in Zuid-Frankrijk doet denken. Maar naast deze grote designer raakten wij nieuwsgierig naar het aanstormend talent bij de Lichting 2018, de selectie alumni aan de verschillende modeacademies in Nederland. We waren vooral ook benieuwd naar de mensen die naar deze show kwamen kijken. We namen de proef op de som en spraken enkele inspirerende fashion liefhebbers in prachtige outfits over wat zij denken over vintage en fast fashion.
Wat zie jij er leuk uit! Heb jij nu iets vintage aan?
“Ja, dit sjaaltje is vintage. Ook al mijn sieraden zijn van mijn oma of haar zus.”
Heb je favoriete vintage winkels?
“Ja, ik houd van marktjes afstruinen, maar ook op vakantie ga ik steevast op zoek naar de leuke vintage kledingwinkels. In Amsterdam is het best uitgemolken en dat vind ik wel jammer. Dit sjaaltje heb ik namelijk uit een klein winkeltje in Zuid-Frankrijk.”
Heb je favoriete marktjes?
“De IJhallen! Daar sta ik zelf ook vaak. Ik gooi namelijk nooit mijn kleding weg.”
Vind je dat slow fashion genoeg gestimuleerd wordt?
“Wel, eerst moet de fast fashion productie en consumptie omlaag, dan pas kunnen we groeien met vintage verkoop. Ook associëren we vaak slow fashion met dure prijskaartjes. Dat beeld moet eigenlijk veranderen.”
Esmee uit Breda.
Heb jij vandaag iets vintage aan?
“Vandaag toevallig niet, maar normaal altijd wel.”
Shop je wel graag vintage?
“Ja, vooral bij Marbles Vintage en Episode. Ook als ik in het buitenland ben ga ik op zoek naar vintage.”
Wat vind jullie van de modewereld nu?
“Ik kom zelf uit Breda, daar heb je echt heel veel kringloopwinkels, maar zonder leuke items. In Amsterdam heb je veel meer.”
Wie zijn jouw favoriete designers?
“Acne, Isabel Marant en Louis Vuitton toch wel.”
Je draagt daar ook een tasje van?
“Ja, die heb ik stiekem van mijn moeder geleend.”
Soort van tweedehands dus!
Andrea uit Zweden.
Draag jij vandaag iets vintage?
“Yes, mijn hele denimpakje is vintage!”
Wat vind je van vintage in het algemeen?
“Je hebt de juiste persoon te pakken! Ik ben zelf modeontwerpster. Als ik iets koop is het ofwel vintage ofwel iets wat ik lang ga dragen. Ik vind het niet erg om veel geld neer te leggen voor een designerstuk.”
Links: Annelee uit Duitsland, rechts: Fay uit Los Angeles.
Dragen jullie vandaag iets vintage?
“Vandaag toevallig niet! Maar we shoppen vaak vintage en zijn always on the look out.”
Wat vinden jullie van fast fashion?
Annelee: “Ik vind het leuk dat we met vintage items een heel unieke look kunnen maken. Met fast fashion krijg je al snel het effect dat iedereen er hetzelfde gaat uitzien.”
Fay: “Eerlijk gezegd heb ik heel mijn leven in de fast fashion gewerkt en geshopt. Ik heb pas recent de omkeer gemaakt. Ik vind het leuk om items te kopen die je leven lang meegaan.”
En shoppen jullie vaak?
Fay: “Ik heb al 6 maanden niets gekocht. Maar als ik het wil kopen, dan stel ik mezelf de vraag: “Is it for a season or a reason?”
Annelee: “Mijn lijfspreuk is die van Vivienne Westwood: “Choose well, buy less, make it last.”
Deborah uit Amsterdam.
Heb jij vandaag iets vintage aan?
“Ja! Mijn hoed is vintage en ik draag juwelen van mijn moeder. Maar dat is heel nieuw voor mij, dat vintage en bewust shoppen.”
Wat heeft je geïnspireerd om meer vintage en slow fashion te shoppen?
“Je komt er op een gegeven moment achter dat de kwaliteit toch niet is wat het moet zijn. En ook, hoeveel we gebruiken en kopen is echt belachelijk. Sinds mijn studie heb ik deze omkeer gemaakt.”
Koop jij sweatshop free? Met andere woorden, kleding die enkel onder goede arbeidsomstandigheden is geproduceerd?
“Ik moet eerlijk zeggen dat duurzame mode best nieuw is voor mij. Ik koop dus wel nog af en toe wat uit de fast fashion ketens, maar ik koop het liefst alternatieve kleding van underground merken. Ik geef makkelijk 400 euro uit aan een mooi stuk waarvan ik echt weet dat de designer er heel veel tijd en ambacht in heeft gestoken.”
Kalkidan Hoex, juwelenontwerpster.
Anna Davis, modeontwerpster.
Jullie zijn ontwerpers. Wat betekent duurzaamheid voor jullie?
“Duurzaamheid is een heel interessant topic, vooral ook voor jongere groepen. Die zoeken echt naar unieke kleding en liefst zonder het label “tweedehands en oud”. Je wilt een vintage aankoop juist zien als een soort liefde op het eerste gezicht. Het is echt verliefd worden op een vintage stuk dat jij gevonden hebt.”
En wat betekent duurzaamheid in jullie ontwerpen?
Kalkidan: “In mijn eigen designs gebruik ik vooral herbruikbare materialen. Ik inspireer me op mijn Afrikaanse afkomst. De insteek is dat ik zoveel mogelijk gevonden objecten en materialen nieuw leven probeer in te blazen door het een nieuwe vorm te geven.”
Vinden jullie dat we alleen nog maar (tweedehands) designerkleding zouden moeten kopen?
Kalkidan: “Iedereen wil liever designerkleding, maar er zit een limiet aan de prijs. Ik heb op mijn leeftijd heus nog niet zoveel geld om alleen maar merken te kopen. Ik houd wel echt van vintage sportswear. Dat gaat lange tijd mee en blijft voor altijd een edgy coolness uitstralen.”
Anna: “Ik ben het daarmee eens. Al vind ik het ontzettend leuk om vintage designerjassen te scoren. Zo heb ik een tijdje geleden een vintage Burberry jas gekocht. Die jassen gaan altijd mee. De kwaliteit die je hebt van nieuwe designerspullen is eigenlijk hetzelfde als die van vintage jassen, want vroeger werd alles gewoon kwalitatief gemaakt. Ik vind het interessanter om één item te kopen per maand en dan weer twee maanden niets. Liever een duur en duurzaam stuk dan meerdere kleine aankopen waar ik minder veel aan heb.”
Is het wel een bewuste keuze om met duurzaamheid en designer items bezig te zijn?
Anna: “Nee, dit is echt iets wat te maken heeft met onze achtergrond als ontwerper. We willen graag unieke stuks, en fast fashion draagt iedereen. Je bent echt niet meer uniek. En als designer heb ik vooral geleerd om op details en afwerking te letten in ontwerpen. Ik kan wel fast fashion kopen maar dat gaat sowieso niet lang mee en is niet mooi afgewerkt.”