Power outfits en dresscodes op de werkvloer
Benieuwd naar dresscodes op de werkvloer? En welke outfit de meeste power uitstraalt? Corina Koekenbier, manager van de vrijwilligersorganisatie Dress for Success, weet hier alles over en wij spraken haar op het hoofdkantoor in Amsterdam!
Dress for Success en The Next Closet hebben veel met elkaar gemeen: ze willen allebei van de wereld een mooiere plek maken en duurzaamheid centraal stellen. The Next Closet schenkt regelmatig niet verkochte items aan dit goede doel, dat mensen met een minimuminkomen of werklozen helpt aan een mooie outfit voor een eerste sollicitatiegesprek. Want, volgens Dress for Success maken goedgeklede mensen meer kans op het vinden van een baan en dus weer financieel onafhankelijk te worden. Emancipatie 2.0 dus. Het eerste filiaal in Nederland werd in 2010 opgericht in Rotterdam. Om gendergelijkheid helemaal recht te trekken, besloot Nederland als eerste om kleding aan te bieden aan zowel mannen als vrouwen.
Kun je in een notendop uitleggen wat Dress for Success is?
“We zijn een vrijwilligersorganisatie die kleding schenkt aan mensen met een minimuminkomen en werkzoekenden die hun eerste sollicitatiegesprek hebben. Zo komen ze mooi voor de dag en maken ze uiteraard meer kans op de baan. Dankzij donaties van mensen en bedrijven kunnen wij een collectie opbouwen die we dus vervolgens een nieuw leven geven.”
Mensen met een minder grote portefeuille kunnen dus kosteloos bij jullie aankloppen?
“Klopt, we nodigen ze eerst uit voor een kennismaking en een kopje koffie. Dan kijken we naar de persoonlijkheid en op wat voor functie ze gaan solliciteren. Op basis daarvan gaat onze stylist een outfit samenstellen die de sollicitant naar het gesprek zal dragen en daarna mag houden. Naast een power look, willen we iedereen ook zelfvertrouwen meegeven. Dat doen we door ze tips te geven en het mooiste in hen naar boven te halen.”
In welke branche solliciteren deze mensen?
“Dat verschilt enorm! We hebben mensen die graag in de logistiek willen werken, maar ook mensen die bij kledingateliers aan de slag willen en zelfs heel wat zzp’ers en kunstenaars. Daar wordt vaak over gezwegen, hun financiële moeilijkheden. Maar ook zij kunnen op basis van hun interesse en sollicitatie aan een mooie outfit geholpen worden.”
De eerste indruk en uiterlijk zijn dus wel degelijk van belang bij een sollicitatie?
“Het klinkt heel oppervlakkig, maar het is helaas wel zo. Er zijn ook meerdere onderzoeken naar gedaan. Zo kan iemand met een indrukwekkend cv, maar onverzorgd uiterlijk minder kans maken dan iemand die er verzorgd uitziet en mooi voor de dag komt. Het heeft te maken met je respect naar een bedrijf toe, hoe je je kleedt en de moeite die je doet voor het gesprek.”
Heb je gouden tips voor de outfit naar een sollicitatiegesprek?
“Liever overdressed, dan underdressed. Je kunt er beter iets te netjes uitzien, dan te casual. Casual chic is natuurlijk de beste combinatie.”
Het werkt dus echt als mensen zich laten stylen door jullie?
“Ja, maar liefst 70% van de mensen die door ons worden gestyled, wordt ook aangenomen bij het bedrijf waar ze solliciteert. Als deze kandidaten later ook nog eens een contract aangeboden krijgen, mogen ze van ons zelfs een tweede keer langskomen. Dan combineren wij nieuwe items bij hun vorige outfit, zodat ze zijn voorzien van kleding voor een hele werkweek!”
Houden jullie qua styling rekening met de branche waarin de kandidaat solliciteert?
“Ja, als iemand bijvoorbeeld gaat solliciteren om kleuterjuf te worden, zullen we haar een fleurige outfit voorstellen. Geen donker mantelpakje dus, maar juist iets losser en met meer kleur.”
Wat zijn volgens jou de essentials voor de outfit die je draagt tijdens een sollicitatiegesprek?
“De no go’s kan ik je zeker meegeven. We raden af om te onthullende kleding te dragen, of blouses zonder mouwen. Ook teenslippers zijn not done. Mensen moeten natuurlijk doen wat ze zelf willen, maar als ze bij ons zijn, willen we ze goed en verzorgd stylen. Al zou je als vrouw mogen dragen wat je wil, met te onthullende, korte en strakke kleding kun je weleens een verkeerde indruk geven.”
Wat is een absoluut power item om tijdens je sollicitatie te dragen?
“Een mooie blazer werkt altijd goed! Je kunt er een iets losser, casual blouseje onder dragen, maar het moet vooral luxe uitstralen. Een blazer straalt kracht en zakelijkheid uit. De blouse eronder maakt het weer wat zachter en losser. De perfect combinatie dus.”
Is er een kleur waarmee je sowieso scoort?
“Met de juiste kleuren kun je heel wat bereiken. Donkerblauw doet het bijvoorbeeld opmerkelijk om die zakelijke allure uit te stralen zonder al te streng over te komen – dat krijg je bijvoorbeeld wel met zwart. Als je doel is om echt veel power uit te stralen, dan is rood de kleur bij uitstek. Het is iets gewaagder, maar vrouwen die een rood jasje aantrekken, voelen zich vaak erg vrouwelijk, mooi en krachtig. Dat zelfvertrouwen heb je nodig om die baan te pakken te krijgen!”
Jullie staan voor emancipatie, gendergelijkheid en duurzaamheid. Zijn er nog meer mooie ideologieën waar jullie achter staan?
“Om eerlijk te zijn blinken we uit wat betreft duurzaamheid. Zo wordt de kleding uiteraard gedoneerd door privé instanties of bedrijven en krijgt het op zich al een tweede leven. Wat nog mooier is, is dat mensen die erin slagen een baan te krijgen later de kleding op hun beurt weer aan ons schenken. Zo krijgt de kleding zelfs een derde leven. Kleding waar we niets meer mee kunnen wat betreft sollicitatie outfits, schenken we aan daklozencentra bijvoorbeeld.”
Waar kunnen mensen terecht als ze kleding aan jullie willen schenken?
https://www.dressforsuccess.nl/waar-vind-je-ons/waar-vind-je-dress-for-success/
Bedankt Corina!
Let’s start this fashion revolution.
Tekst: Angela Donskaia