Duurzaam wassen

Een aantal hands-on tips over duurzaam wassen

Duurzaam wassen. Het klinkt logisch, want wassen kost water én energie, maar is ook een beetje vaag. Dus vinden wij het bij The Next Closet hoog tijd voor een aantal hands-on tips over duurzaam wassen. Wedden dat je kleding langer mooi blijft als je minder wast?!

Oké, tip 1 is een beetje een open deur: minder wassen. Maar vraag jezelf maar eens af hoeveel wasjes je doet per week. Hoe kan je minder wassen? C’est tres simple: vul die wastrommel wat minder vaak. Vooral broeken, truien en bh’s kan je prima meerdere keren aan, maar veel mensen gooien kledingstukken na 1 keer dragen al in de was. Een vlek? Probeer de rakker eerst eens te verwijderen met de punt van een vochtige theedoek voordat je ‘m overdraagt aan de wasmachine. Ruikt het wat minder fris? De fantastische tip die ik ooit kreeg van een textieldeskundige voor zijden en kwetsbare shirtjes is om ze niet te wassen, maar deze gewoon eens 24 uur in een plastic tas in de diepvries te laten rusten. Weg geurtjes! En hetzelfde geldt voor minder fijne kledingstukken: een nachtje buiten hangen doet wonderen voor de geur. Let wel, dit alles geldt dus niet voor je onderbroeken en sokken.

Tip 2: wassen met een volle trommel. Hoe vaak zet jij een wasmachine aan die niet helemaal vol is omdat je graag die ene witte blouse aan zou doen voor die belangrijke afspraak aanstaande donderdag? Bedenk dan een volgende keer dat voor dat ‘wasje’ op 40 graden gemiddeld 50 tot 55 liter water nodig is. Daarnaast functioneren de meeste wasmachines ook nog eens het beste met een volle trommel. De was wordt schoner en de machine is dan zuiniger. Een wasmachine is goed gevuld als er aan de bovenkant nog een vuist aan ruimte overblijft.

Tip 3 betreft de temperatuur. Hoe lager de temperatuur waarmee je wast, hoe minder energie je verbruikt én hoe beter het is voor je kleding (want dat slijt minder snel). Alle wasmiddelen zijn tegenwoordig ontwikkeld om vlekken en geurtjes op lage temperatuur te verwijderen. Daarnaast wordt onze kleding niet zo vuil meer. We werken namelijk niet meer in hele vieze omstandigheden maar zitten veelal op een schoon kantoor en als we op straat lopen (of werken) is de riolering gewoon afgesloten en ondergronds. Wassen op 30 graden volstaat vaak. Wel is het verstandig om eens in de zoveel tijd op 60ºC te wassen. Zo dood je de bacteriën die zich hebben opgehoopt in de machine. En als je dan een keer een goede vlek hebt kan je er beter voor kiezen om de vlek voor te behandelen met ossengal, soda, azijn of vlekverwijderaar dan de temperatuur flink omhoog te draaien.

Tip 4: Power aan het poeder! Wassen met waspoeder is beter dan wassen met vloeibaar wasmiddel, want kleding gewassen met poeder komt meestal schoner en frisser uit de trommel. Daarnaast is het verpakt in een papieren doos die gewoon weer bij het papieren afval kan en dus makkelijk recycled kan worden. En kijk ook eens in het schap van de ecologische supermarkt. Er bestaan namelijk ook ecologische wasmiddelen. Het verschil met ‘normaal’ wasmiddel en ecologisch wasmiddel: normaal wasmiddel bevat toegevoegde allergenen zoals kleurstoffen en parfum, ecologisch wasmiddel niet en is helemaal natuurlijk. Als je een gevoelige huid hebt is het sowieso raadzaam te wassen met een ecologisch wasmiddel. Wil je nog een stapje verder gaan dan kan je ook kiezen voor wasbollen. Onze tip voor wasverzachter: gebruik een klein scheutje azijn. Dat is bacteriedodend, het ontkalkt je wasmachine en het werkt als wasverzachter.

Onze laatste tip is er een voor de aanstaande wasmachine-koper: let op het energielabel. De energiezuinigheid van een wasmachine kan je namelijk aflezen aan het energielabel. Dat varieert van A tot en met G, waarbij A héél zuinig is en G verre van spaarzaam. Tegenwoordig zijn vrijwel alle nieuwe wasmachines zuinig en hebben label A of B. Het label A is trouwens ook weer onder te verdelen in A, A+ en A++, waarbij geldt: hoe meer plusjes, hoe zuiniger het apparaat. Zuiniger is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee.

error: Content is protected !!