duurzame claim Zara kledinglijn

Maakt Zara zijn claims waar? Kleding tegen 2025 gemaakt van 100% duurzame stoffen

Zara verklaarde dat het binnen zes jaar alleen katoen, linnen en polyester zal gebruiken dat ‘biologisch, duurzamer of gerecycled’ is. Niet onbelangrijk als je weet dat deze stoffen samen met viscose 90 procent vormt van alle grondstoffen die door het merk worden aangekocht. Deze target zal gelden voor alle 8 Inditex bedrijven: Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka, Uterqüe, Oysho en Stradivarius. Zara gaat dus concrete stappen ondernemen om zich duurzamer in de markt te zetten. Een initiatief waar we zeker achter staan, gezien de impact die modereus Zara in de zogenaamde ‘fast fashion’ industrie kan maken. Wij bij TNC zijn alvast opgetogen met dit nieuws. Of hebben we te vroeg gejuicht? Oordeel zelf! 

duurzame claim Zara

“Duurzaamheid is een constante taak”, aldus Inditex voorzitter en CEO Pablo Isla. “Onze digitale transformatie en vastberaden vooruitgang in de richting van de meest veeleisende duurzaamheidsnormen gaan hand in hand. Beide krijgen de gepaste ondersteuning vanuit ons bestaande bedrijfsmodel, waar de beste kwaliteit bieden aan de klant steeds centraal staat.”

Eco-efficiënte gebouwen voor Zara

Het eerste doel voor dit jaar is voor alle hoofdkantoren de hoogste groenbouw certficaten te behalen en letterlijk alle Inditex winkels eco-efficiënt te maken. Inditex zal daartoe 80 procent hernieuwbare energie gaan gebruiken voor alle activiteiten. Dat betekent in alle winkels, logistieke centra en kantoren!
In 2020 hoopt Inditex het gebruik van plastic tasjes volledig te elimineren. Dit werd al verwezenlijkt voor Zara, Zara Home, Massimo Dutti en Uterqüe. Als we Inditex mogen geloven, recyclet of hergebruikt het op dit moment 88 procent van zijn afval.

Kledingrecycling straks beschikbaar in alle winkels

Het bedrijf zal ook inzamelings- en recyclingsystemen introduceren voor alle materialen in de winkeldisplays. Volgend jaar beweert de retailer dat al zijn winkels uitgerust worden met containers voor gebruikte kleding. Deze verzamelde kleding wordt dan gerecycleerd of naar een goed doel gestuurd. Sinds hun lancering in 2015 hebben deze speciale kledingbanken meer dan 34.000 ton gebruikte kleding, schoenen en accessoires verzameld. 

Voor een wereldwijd merk is dit een noodzakelijke stap voorwaarts. Als voetnoot merken we op dat er genoeg merken bestaan die dit al jaren doen. Gezien het snelle productieproces van een fast fashion keten als Zara, zou z’n eco-vriendelijk plan waarschijnlijk sneller dan binnen zes jaar kunnen waarmaken. 

Ethische keuzes over de hele supply chain?

Volgens goodonyou.eco kreeg Zara een A+ in het 2018 Ethical Fashion Report. Daarin worden bedrijven gescoord op criteria als betaling van een leefbaar loon, transparantie en pro-werknemer initiatieven. Zara kreeg dus een A+ voor beleid, audits en leveranciersrelaties, een A voor het kennen van hun leveranciers en een B voor werknemer ‘empowerment’.

SHOP HIER TWEEDEHANDS KLEDING BIJ THE NEXT CLOSET

Zara helaas nog steeds op grote voet

Ondanks Inditex’ officiële doel om de uitstoot van hun activiteiten tegen 2020 met 15 procent te verminderen, met als leidraad het Greenhouse Gas Protocol, zijn er nog geen targets bekend gemaakt in verband met een vernieuwde supply chain. Recente rapporten hebben zelfs een kleine toename van elektriciteits- en energieverbruik aangetoond! Hoewel Inditex verklaart dat er aan waterreductie wordt gedaan, zijn er geen concrete aanwijzingen om waterverspilling te verminderen.

Hoe dan ook, dat modegiganten als Zara harder gepusht worden in de richting van een circulair model voor massa-retail, is hoopvol. Als consumenten moeten we ook bewust blijven van de kracht van onze portemonnee. De snelste manier om een directe impact te eisen van deze megabedrijven, is door onze eigen bewuste keuzes. Kies daarom vaker voor kleding van een duurzaam label, shop tweedehands en geef ook jouw gebruikte spullen een tweede leven! 

START HIER MET VERKOPEN

start verkoop TNC download app

stephanvane@gmail.com

error: Content is protected !!