Ontdekkingsreis in andermans kast
Mijn eigen kledingkast heb ik in mijn hoofd. Die van een ander is als een land dat je voor het eerst betreedt. Vooral wanneer je er naar hartenlust in mag grasduinen. Moeders, tantes en grootmoeders deden hun kasten voor ons open. Wij gingen op ontdekkingsreis. En vonden topstukken.
Was het de tijd dat er mooiere stoffen werden gebruikt? Of hebben onze familieleden een neus voor kwaliteit? Voor ons groeide met elk stuk dat we pasten, de waardering voor kwaliteit.
Tweedehands klinkt lang niet zo mooi als het vaak is. Wij zijn de koning te rijk met ontwerpen die mooi staan en stoffen die prachtig vallen.
Onze fascinatie leidde ons snel tot buiten de garderobe van familie. Er is al zoveel moois gemaakt. Waarom iets nieuws aanschaffen dat een herhaling is van zetten? Voor hetzelfde geld lopen wij in originele ontwerpen van designers die onze portemonnee nog ver te boven gaan.
Je weet niet wie eerder van dezelfde schoen, die mooie jas, dat prachtige rokje heeft genoten. Hoe stond het haar? Dat blijft een mysterie. Toch ben je verbonden met een lijn van mensen die hun leven lang designers hebben gekocht en gedragen.
Bewust winkelen is ook luisteren naar wat al is verteld. Koesteren wat tijdloos blijkt of althans, steeds opnieuw gecombineerd kan worden. Wij doen er ons voordeel mee. En geven zo’n kledingstuk met liefde een nieuw leven.
Foto: Stephanie Schuitemaker met:
– Jil Sander jasje met bloemenprint gekocht bij NextCloset
– Wollen jas met bontkraag, gedragen door grootmoeder van moeders zijde
– Gouden ketting, gedragen door mijn moeder
– Wollen broekpak, gedragen door grootmoeder van vaders zijde
– Tweedehands rok van Burberry