Zo herken je een authentieke Hermès-sjaal
De sjaals van Hermès zijn uniek en iconisch van zichzelf. Met zoveel vervalsingen die de markt overspoelen, is het belangrijk om te weten hoe je een authentieke Hermès-sjaal kunt herkennen. Er zijn verschillende manieren waarop jij jouw sjaal kunt controleren. In dit artikel bespreken wij de tips die samen zijn gesteld door ons eigen authenticiteitsteam.
Het duurt ongeveer 18 maanden voordat Hermès van begin tot eind een sjaal heeft gemaakt. Ambachtslieden besteden maar liefst zes maanden aan het bepalen van het uiteindelijke kleurenpalet. Daarnaast werken graveurs gemiddeld 750 uur aan de zeefdrukschermen, om elke laag gereed te maken. Alleen al om deze redenen is het zeker de investering waard om een prachtige Hermès-sjaal aan te schaffen!
De constructie van de Hermès-sjaal
De klassieke Hermès-sjaal wordt geproduceerd in twee maten – 70 x 70 cm en de traditionele 90 x 90 cm-versie (naast de pochet van 45 x 45 cm en de grote sjaal van 120 x 120 cm) – en heeft fijne gerolde randen.
De randen van elke sjaal worden met de hand gerold en vastgenaaid door ambachtslieden die uitsluitend deze sjaals naaien. Het is een zeer tijdrovend proces om de randen perfect uitgelijnd en op elkaar af te stemmen. Als een sjaal een machinaal gestikte rand heeft, een overlocksteek of iets anders dan een met de hand gerolde rand, is dit een indicatie dat het geen authentieke Hermès-sjaal is.
Het materiaal
Hermès gebruikt uitsluitend de beste materialen voor haar sjaals, zoals bij elk luxe artikel dat ze maakt. Het huis van Hermès gebruikt een eigen soort zijde dat twee keer zo zwaar is als andere zijde op de markt.
De sjaals zijn geweven in een fijne keperbinding die zijn vorm behoudt. Voel altijd goed aan het materiaal om te controleren of het zijde is. Het beste is om de hoeken vast te maken en licht aan de stof te trekken. De stof zou hierbij terug moeten veren naar zijn oorspronkelijke vorm, de zijde mag niet rekken.
Een nieuwe zijden sjaal van Hermès van 90 cm weegt ongeveer 63 gram. Hoewel een sjaal in de loop van de jaren wat gewicht kan verliezen door herhaaldelijk dragen en schoonmaken, moet deze toch een gewicht behouden dat hier in de buurt komt. Een namaaksjaal is aanzienlijk lichter, vaak rond de 40-52 gram. Dit is een van de makkelijkste manieren om te bevestigen dat het geen authentieke Hermès-sjaal is.
Het label
Op het label dat op de onderste hoek van de sjaal wordt genaaid, staat “Made In France” en moet altijd 100% zijde zijn (of soie, het Franse woord voor zijde). Vaak wordt het label verwijderd, het ontbreken van een stoffen label betekent niet dat een sjaal nep is. Het label wordt vaak door de jaren heen veranderd, let hier dus ook op. Een label dat te groot is, fel van kleur, of een afwijkend lettertype heeft, is waarschijnlijk niet authentiek.
Kleurechtheid
Hermès-sjaals worden met de hand gezeefdrukt, met een apart scherm voor elke individuele kleur en met gemiddeld 27 kleuren voor elk ontwerp. Als een sjaal slechts 4-6 kleuren heeft, kan dit duiden op een niet authentieke Hermès sjaal. Als je hierover twijfels hebt, is het mogelijk om simpelweg de naam van de artiest op de sjaal op te zoeken in je zoekmachine, zo kun je de kleuren en samenstelling van het ontwerp vergelijken.
Een ander cruciaal punt om naar te zoeken is de naam Hermès naast een copyright-symbool. Deze toevoeging kan heel subtiel zijn, maar zal op elke eigentijdse sjaal terug te vinden zijn. Bij vintage exemplaren kan dit net anders zijn. Het copyright symbool zie je hierbij ook regelmatig verwerkt in een bloem of ornament op de sjaal.
Overtuigd van deze prachtige, unieke sjaal? Investeer in je eigen draagbare kunstwerk en shop hier onze selectie authentieke Hermès-sjaals.