Tweedehands mode populairder dan ooit
Tweedehands mode wordt steeds populairder. Al jaren domineren fast-fashion kledingketens als Zara en H&M de markt, maar het tij lijkt te keren. De tweedehandsmarkt blijft groeien.
Zara-eigenaar Inditex heeft maar liefst €3.44 miljard winst gemaakt in 2018. Ondanks de grote concurrentie tussen online winkels lijkt het verlangen naar nieuwe kleding af te nemen. Volgens een recent gepubliceerd rapport zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in tweedehandskleding in plaats van nieuwe kleding. De tweedehandskledingmarkt was in 2018 al $24 miljard waard in de Verenigde Staten, tegenover $35 miljard voor de fast-fashion. Dit zeggen cijfers van GlobalData, de online winkel van thredUP en retailanalyses.
Verwachte groei
Verwacht wordt dat de tweedehandskledingmarkt in 2028 enorm zal gestegen zal zijn tot een waarde van $64 miljard in de Verenigde Staten en dat terwijl fast-fashion verwacht wordt te stijgen naar $44 miljard. H&M en Zara hebben afgelopen jaar beide de winstverwachtingen niet gehaald. De kwartaalwinst van H&M daalde zelfs met tien procent in het vierde kwartaal. Ook Inditex meldde een omzetgroei van zeven procent, wat minder dan de helft is van de groei die Inditex jaren geleden meldde. Dit is bewijs dat fast-fashion steeds minder groeit.
SHOP HIER TWEEDEHANDS DESIGNERKLEDING
Het nieuwe thrift shoppen
Tweedehands winkelen betekent al lang niet meer het rondneuzen in stoffige tweedehandswinkels: online platforms als The Next Closet en United Wardrobe maken het makkelijk voor mensen om online tweedehands kleding te kopen en verkopen.
“In vergelijking met de totale retailmarkt, was de groei van tweedehandskleding fenomenaal,” zegt Neil Saunders, managing director van GlobalData, in het rapport. “Omdat deze markt blijft inspelen op de voorkeur van consumenten voor variatie, waarde en duurzaamheid, verwachten we dat deze hoge groei blijft aanhouden. In 2028 bestaat ongeveer 13 procent van de kleding in de kast van vrouwen uit tweedehands kleding, tegenover 6 procent in 2018.”
Duurzame mode naast trend ook noodzaak
Aangezien duurzame mode niet alleen een trend is maar ook noodzaak wordt, willen consumenten hun kast op verschillende manieren vullen. Website ThredUp zei dat ze een piek van 80 procent zag in gebruikers, nadat de serie van opruimexpert Marie Kondo in januari op Netflix kwam.
Mensen kopen niet alleen tweedehands fast-fashion: er is een grote markt voor gebruikte luxegoederen. Online bedrijven zoals The RealReal verkoopt designerkleding en accessoires en heeft $288 miljoen aan financiering binnengehaald. Vooral tweedehands designertassen doen het goed. Hier kom je alles te weten over investment designertassen.
Wij van The Next Closet met als doel de tweedehandskleding mainstream te maken zijn enthousiast over deze ontwikkeling. Onze missie is de mode-industrie te verduurzamen en zijn blij te horen dat het nog lang niet gedaan is met de groei van tweedehands mode en zelfs de fast-fashion zal verslaan. Help jij mee deze groei te realiseren, want waarom nieuw als er al zoveel moois is? #letsstartthisfashionrevolution!
SHOP HIER TWEEDEHANDS DESIGNERKLEDING
Bron: CNBC